
Frici de Ana Sorina Corneanu
Distributia
Ana Sorina Corneanu
Elisa Pirvan
Madalina Iagar
Valeria Cristia
Varty Mihail
Regia: Amalia Iorgoiu
Light Design: Constantin Simon
Coregrafia: Alexandra Mihaela Dancs
Spectacol organizat de CrisACT Production.
Proiect sustinut de Asociatia Hearth si CrisACT
Spectacolul Frici a fost vazut pe data de 28 februarie 2023 la Teatrul de Arta Bucuresti
Frici – Opinie LaTeatru.EU
Frici este un spectacol care ar trebui sa ne vizeze pe toti. Este un spectacol din care ar trebui sa invatam cu totii cate ceva.
Eu, de exemplu, am aflat ca, din multe motive, nu am frici. Nu am fobii efective, nu-mi este o teama patologica de ceva, orice ar fi acel ceva.
Pe scurt, in spectacol intalnim 5 tipe cu 5 povesti diferite. 5 frici pe care acestea trebuie sa le infrunte.
Nu vi le spun pe toate, insa trebuie sa va vorbesc despre una dintre ele. Mi s-a parut cea mai interesanta. As zice amuzanta, desi nu este nici pe departe astfel. Asadar, unii oameni au o frica patologica de posibila otravire a mancarii. Oamenii acestia ajung sa nu mai consume nimic. Uneori mor de foame pentru ca se teama sa bage ORICE in gura. Evident, nici contrariul nu e de dorit, sa bagi orice si oricat in tine, sa nu te uiti pe etichete, sa mergi tot timpul pe incredere, desi intre cele 2 extreme a doua este preferabila.
Am prieteni, deloc putini, foarte atenti cu ce consuma. Acestia nu au ajuns in situatia aceea patologica, dar tind sa cred ca drumul intr-acolo duce.
Problema acestor Frici este ca ele sunt induse de parinti. Niste parinti aproape paranoici vor creste niste copii foarte paranoici. Fricile sunt cea mai groaznica mostenire pe care o poate lasa un parinte. Fix din acest motiv sunt de parere ca nu oricine ar trebui sa fie parinte.
De la ce pleaca toate aceste frici? Pai simplu: de la frica de moarte. Doar ca, vedeti voi, mintea umana ierarhizeaza totul, astfel incat frica de moarte in urma unui cutremur ajunge la cineva mai importanta, mai grava, decat la altcineva. Toate fricile astea sunt frici de moarte: mancarea plina de chimicale te va ucide, asa cum te poate ucide un cutremur, un incendiu ori chiar niste insecte.
Ce mi-a placut la spectacolul Frici a fost autenticitatea acestuia. Nu stiu daca acele 5 povesti erau pe bune povestile actritelor, la fel cum nu stiu daca ele erau povesti reale, pe bune, ori erau pura fictiune. Ce stiu eu, si asta-i cel mai important, este ca pareau AUTENTICE. Erau interpretate atat de natural incat chiar am imi venea sa merg la final si sa consolez cele 5 actrite. Pe bune ca asta era senzatia pe care am trait-o tot spectacolul.
Discutand despre spectacol cu un amic, el m-a intrebat sincer de ce n-am nicio frica? Asta inseamna ca nu ti-e frica de moarte, nu? I-am raspuns ca nu, nu-mi este teama de ceva inevitabil. Moartea nu poate fi impiedicata, ci doar amanata. Nu pot trai, insa, cu teama constanta a mortii. Nu ma pot urca intr-un avion gandindu-ma ca s-ar putea prabusi, nu pot merge la restaurant gandindu-ma cati altii au mancat din acea farfurie, nu pot sa intru intr-o cladire gandindu-ma ce as putea pati daca ar veni un cutremur mare. Pur si simplu nu pot.
Cu aceasta ocazie mi-am amintit de orele de filosofie de la facultate (cea de-a doua, de drept). Care era ideea orelor de filosofie? De ce era important “sa filosofezi”? Pai ideea, simplificata, vulgarizata ar zice unii, era de a-ti stabili dinainte niste repere, niste norme valorice, de a te gandi dinainte asupra unor probleme. Atunci cand ajungi in situatii limita, tu ar trebui sa te gandesti rational si sa-ti amintesti ce ar trebui sa faci.
In filosofie, unul dintre conceptele cheie era “moartea” si modul cum te raportezi la ea. Intr-adevar, a te raporta rational la moarte presupune a-ti anula multe dintre frici. Le preintampini. Previi. Sunt un fel de anticorpi psihici.
Nu va spun celelalte frici ale personajelor, insa va invit pe voi sa va ganditi la fricile voastre. Mergeti la spectacolul Frici gandindu-va dinainte la ce frici aveti. O sa vedeti cat de importanta este aceasta constientizare. Nu va zic mai multe, insa ideea este ca Frici nu este un spectacol de teatru pe care sa-l savurezi, ci este unul din care ai de invatat. Ma rog, asta daca nu cumva iti este prea FRICA sa inveti ceva de la teatru.