Imparatia Ta – Teszt 2016

Imparatia Ta – Teszt 2016
Regie: Horváth Csaba
Tara de origine: Ungaria
Distributie:
Andrássy Máté
Fehér László
Földeáki Nóra
Horkay Barnabás
Kádas József
Krisztik Csaba
Kurta Niké
Nagy Norbert
Novkov Máté
Pallag Márton
Zsigmond Emőke
Locatie: Sala mare a Teatrului Maghiar de stat din Timisoara, vazut in cadrul Teszt 2016,  produs de Trupa Forte, Budapesta / Trafó Casa Artelor Contemporane, Budapesta

Imparatia ta Teszt 2016

Imparatia Ta – Teszt 2016 – Opinie LaTeatru.EU

 

Neadaptatii sunt o specie aparte. Neadaptatii sunt de multe feluri, avand multe cauze.

In general, neadaptatii sunt ceva mai in varsta. Se spune despre societatea actuala ca progreseaza mai repede decat progresa cea din trecut. Prea repede pentru specia umana. Un om de 60 de ani se adapteaza cu greu situatiei nou create.

Adaptarea poate fi de natura tehnologica, un om de 60 de ani, poate in campul muncii inca, nu se poate obisnui cu telefonul, laptopul ori tableta, poate fi de natura socio-profesionala, meseria lui nu mai are corespondent acum, ori de de alta natura.

Multa lume rade de neadaptati, ii considera pur si simplu prosti si inapoiati. Actiunea aceasta, de a rade, este cel mai simplu lucru pe care-l putem face. Ii excludem din start. Ne bucuram de raul lor si ne bucuram ca suntem diferiti. Ne bucuram ca societatea asta ne vrea pe noi si ne bucuram ca i-a exclus pe ei.

Uneori, insa, indaptarea are cauze sociale si politice. Un militian, un fost informator, nu-si mai gaseste locul in societatea actuala. De cele mai multe ori nu putem empatiza cu ei: ai avut candva putere, acum gata, e randul nostru. In cazul asta pot folosi, clar si precis, termenul de razbunare.

Ceva ce n-am spus si e foarte important: inadaptatii sunt, de cele mai multe ori, respinsi chiar de propria familie. De cate ori nu ati auzit de copii care-si repudiaza parintii pentru trecutul lor. Vorbind invers: cat de corect este sa judeci un copil pentru actiunile parintilor? De cele mai multe ori facem asta, iar uneori actiunile noastre au efect in familiile lor: copiii vor sa se departeze de parinti si uneori se razbuna pe ei.

Tot acest tablou l-am vazut in spectacolul Imparatia Ta. Situatia sociala si politica din Ungaria nu difera de cea de la noi. Si ei au avut un regim comunist, mai bun sau mai rau, si ei au avut oameni care n-au putut sa se adapteze noilor realitati.

Un spectacol foarte bine jucat, aplaudat indelung la final. Pana acum a fost cel mai aplaudat spectacol de la Teszt. Nu stiu cat de mult ar trebui luat ca reper publicul, sunt si cauze subiective (gen a fost in limba maghiara, mare parte din sala stia limba, nu a fost un spectacol chiar STRAIN pentru ei, cum a fost Padurea Nebuna, in limba macedoneana).

Mergeti sa vedeti Imparatia ta, indiferent daca stiti sau nu limba maghiara. Situatia este identica si-n Romania, si in tot spatiul fost comunist. De altfel, daca facem abstractie de discutia comunist/democratie, situatia este identica in multe tari unde au avut loc schimbari fundamentale bruste. Credeti ca, de exemplu, chilienilor le-a fost usor sa treaca de la sistemul politic democratic-socialist al lui Allende la dictatura lui Pinochet? Nu conteaza ca acesta din urma a fost sustinut de ai buni, ideea in sine, de schimbari fundamentale ale sistemului politic, este cea care conteaza. Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply