
(In)Corect
text si regie: Leta Popescu
Scenografia: Lucia Marneanu
Miscarea scenica: Farid Fairuz
Atmosfera sonora: Oana Hodade
Colaj video: Doru Vatavului
Asistenta de regie si pregătire muzicala: Dominik M. Iabloncic
Foto si video afia: Ioana Ofelia
Distributie:
Alexandra Caras/Sanziana Tarta
Catalin Filip
Oana Mardare
Alina Misoc
Emőke Pál
Paul Sebastian Popa
Tavi Voina
Doru Talos
Vazut la Teatrul Masca din Bucuresti
(In)Corect – Opinie LaTeatru.EU
Teoretic, este (In)Corect sa judec acest spectacol fara sa le fi vazut pe precedentele. (In)Corect face parte dintr-o trilogie teatrala, serie care mai contine (In)Vizibil si (In)Credibil. Cum pe celelalte 2 nu le-am vazut, voi judeca (In)Corect strict prin ceea ce am vazut pe scena. Fara contextualizare, fara imaginea de ansamblu. Ceea ce urasc eu sa fac la filme, unde evit sa merg sa vad partea a treia a unei serii fara sa le fi vazut pe precedentele doua.
Ce avem in (In)Corect? Pai avem o reuniune extinsa de familie. Avem 3 parinti, 3 copii, o prietena a copiilor si o gazda. Reuniunea are loc undeva in Delta, locul fiind si el important.
Ce se discuta? Care era scopul reuniunii? Pai cam de toate, fiecare avand propriul scop, propriul obiectiv.
Unii aveau secrete pe care voiau si nu prea sa le dezvaluie, altii voiau sa-si rezolve in familie problemele financiare, altii nu voiau nimic, fiind pur si simplu obligati sa participe la asa ceva.
Toata reuniunea asta este ceva de anii 90, anii 2000, pare ceva vechi, vintage, chiar daca ea se poate lesne petrece oricand si-n zilele noastre.
Problema homosexualitatii ascunse este cel mai bine pastrat secret, chiar daca el este intalnit atat in generatia copiilor, cat si in cea a parintilor. De fapt, cam asta-i ideea: indiferent cum gandim si cat de mult avem impresia ca am progresat, ca ne-am maturizat ca mentalitate, atat individual, cat si colectiv, problemele sunt aceleasi, rezolvarile nefiind cu mult diferite.
Chiar si localitatile de origine sunt irelevante: regizoarea Leta Popescu, cea care este in acelasi timp si autoarea textului, este originara din Galati, insa povestea in sine este omniprezenta. Mentalitatea din Galati nu este cu mult diferita de cea din Bucuresti ori de cea din Slatina mea natala.
E drept, orasele muncitoresti, care inainte de 89 erau infloritoare, dar care acum se afla intr-o decadere accentuata (SIDEX-ul nu s-a inchis, dar are mult mai putini angajati ca-n 89), au particularitatile lor. Sunt cateva detalii, cateva aspecte, pe care un bucurestean ca mine (e drept, nascut in Slatina, insa venit de la 7 ani in Bucuresti) nu le poate intelege pe de-a-ntregul.
Mai trebuie subliniat ceva relevant: eu am vazut spectacolul la Teatrul Masca, un teatru care dintotdeauna s-a dorit a fi un teatru altfel, un teatru diferit.
Se diferentiaza intai si intai ca localizare geografica, este un teatru de cartier, nu unul central, continua cu o sala cu totul si cu totul atipica (seamana mai mult cu o arena decat cu o sala de teatru) si incheie cu repertoriul sau radical diferit de al tuturor celorlalte teatre de stat din Bucuresti. Este, daca-mi este permisa comparatia, un teatru de stat cu suflet independent. Din 2023, dupa plecarea lui Mihai Malaimare de la conducerea teatrului (cel care-l infiintase), teatrul s-a deschis si mai mult pentru gazduirea spectacolelor independente. Pana in 2023, teatrul gazduise spectacole independente doar in amfiteatrul sau din lateralul teatrului, cel in aer liber, din 2023 el gazduind spectacole independente si inauntru, in stagiunea normala a teatrului.
Ideea este ca acest (In)Corect pare a se potrivi in peisaj acolo, la Masca, la TNB, Odeon ori Nottara, ca sa dau doar 3 exemple, ar fi parut doar un oaspete trecator, doar un element strain. Vorbim strict de teatrele de stat, caci in teatrele private s-ar fi potrivit in peisaj in mai multe locatii.
Revenind la SALA Teatrului Masca, ea a parut perfecta pentru (In)Corect, eu avand in multe momente impresia ca spectacolul a fost special gandit pentru acea locatia. Parea perfect potrivit in peisaj. Parea de-al locului.
Mergeti sa vedeti (In)Corect oriunde s-ar juca el: la Reactor in Cluj, in vreun festival, ca spectacol invitat. Oriunde s-ar juca, ramane la fel de (In)Corect. Si, credeti-ma pe cuvant, n-o sa va para deloc (In)Corect sa va ridicati in picioare si sa-l aplaudati indelung la final!