Intai saruta-ma – Teatrul Indart – Teatru sub Luna editia 7

Intai saruta-ma - Teatrul Indart - Teatru sub Luna editia 7 poster

Intai saruta-ma
de Bogdan Gagu
Regia: Bogdan Gagu
Distributie:
Alex Floroiu
Eduard Bot
Silvia Gagu
Maria Costeschi
Vazut la CoOperativa (Icoanei 86), in cadrul Festivalului Teatru Sub Luna

Emil calinescu Alex Floroiu Intai saruta-ma - Teatrul Indart - Teatru sub Luna editia 7
La finalul spectacolului m-am pozat cu Alex Floroiu, unul dintre protagonisti. Eram zambitori, stiam ca e doar un spectacol, insa multi spectatori pareau inca marcati: treceau pe langa el, il felicitau, insa zambetul acestora pierise.

Intai saruta-ma – Opinie LaTeatru.EU

 

Foarte putini regizori si scenaristi/dramaturgi reusesc sa faca un spectacol pe jumatate vesel si pe jumatate trist si sa le si iasa. Uneori prima parte, comedia, este exagerata, este prea vulgara, alteori partea trista este neverosimila, prea trasa de par, mult prea exagerata.

Dupa titlu, Intai saruta-ma parea o comedie ca multe altele. Un tanar avocat traieste singur in apartamentul sau si nu pare a dori sa se cupleze cu nimeni. Doreste sa se concentreze pe cariera sa, sa devina cel mai bun avocat. Prietenul sau cel mai bun il sustine, dar ar vrea sa-l vada asezat la casa lui. Vizita vecinei de la 2 il schimba radical, ii arata cum se iubeste. Insa …

Mai departe veti descoperi singuri. Mai departe este, de fapt, partea a doua a spectacolului, cea care m-a surprins (in mod placut, chiar daca povestea nu este nicidecum placuta).

La finalul spectacolului, la care intr-un final am ajuns singur, m-am gandit la multe lucruri. Voi enumera in continuare doar 3 dintre ele, cele mai relevante.

… M-am gandit pentru care prieten m-as comporta astfel. Nu stiu de ce, insa nu mi-am dorit niciodata sa fiu un prieten insistent. Suntem diferiti, insa eu pe toti ii tratez exact cum imi doresc sa ma trateze astfel. Ceea ce nu e neaparat in regula. Daca eu nu am nevoie si nu simt nevoia sa fiu impins de la spate, nu inseamna ca altii nu simt aceasta nevoie. Dimpotriva. Ma rog, in partea a doua a spectacolului vedeti exact cat de prieteni sunt cei 2. Si va veti da seama de ce imi pun aceasta intrebare.

… M-am gandit la meseria de avocat, una care parca te indeamna la singuratate. Candva imi doream sa devin avocat, am facut facultatea de drept in acest scop, insa mi-am dat seama ca nu-s facut pentru ea din alte motive. Insa psihologic mi se pare ca mi se potriveste, este exact meseria potrivita pentru cei care lucreaza singuri, pentru lupii singuratici.

… M-am gandit la spectacolul efectiv, la cum este el structurat. Si mi-am dat seama ca, intr-un fel, viata multora este structurata astfel. Inceputul este amuzant, este foarte roz, insa deodata, brusc, lucrurile devin triste. As vrea sa spun ca depinde de noi daca vom fi veseli toata viata, insa nu tot timpul depinde de noi.

Nu vreau sa va mai zic alte chestii legate de spectacolul in sine, despre interpretari, text sau regie. Pe mine m-a lovit twist-ul, m-a socat modul cum totul s-a schimbat deodata, cum de la o terasa (caci s-a jucat in cadrul festivalului Teatru sub Luna) vesela, unde oamenii aveau berea in mana si se simteau bine (acolo cam toata lumea bea bere), s-a ajuns la o terasa trista, cu oameni seriosi, care au cazut brusc pe ganduri. Schimbarea a fost socanta si dati-mi voie sa cred ca impactul ar fi fost mult mai mare intr-o sala de teatru. Imi imaginez ca intr-o sala de teatru peretii ar fi fost apasatori, tavanul ar fi avut tendinta sa iti cada in cap … Am mai vazut astfel de spectacole in sali de teatru, acolo twist-ul este mult mai intens.

Intai saruta-ma s-a jucat pentru prima data in cadrul Festivalului Teatru sub Luna Editia 7, insa abia astept sa-l vad si intr-o sala de teatru. Este un spectacol excelent, bazat pe un text excelent, care chiar merita vazut si revazut. La a doua vizionare, cand impactul twist-ului va fi mai mic, voi putea sa dau atentie elementelor teatrale.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: