In largul marii de Sławomir Mrożek – FITS 2017

In largul marii de Sławomir Mrożek
Regia: Petre Hadarca
Decor: Iurie Matei
Costume: Ecaterina Mihalachi
Regie tehnica: Petru Oistric
Sonorizare: Alexandru Tarsu
Lumini: Tudor Florea, Grigore Snigureac
Machiaj: Alevtina Tarasova, Ala Toma, Angela Cojocari
În distributie: Emil Gaju, Petru Oistric, Anatol Durbala, Valentin Zorila
Produs de Teatrul National Mihai Eminescu din Chisinau, vazut la Teatrul GONG din Sibiu, in cadrul FITS 2017

In largul marii – Opinie LaTeatru.EU

 

Atunci cand dai cu pietre in cineva, este bine sa te intrebi ce ai face in locul lui. Nu cumva ai face la fel, ori poate mai rau? Nu cumva acela este comportamentul normal, firesc, chiar daca ilegal? Nu cumva judecam unii oameni pentru ca fac ceea ce am face si noi, daca am putea?

Sa luam exemplul alegerilor. Daca tu ai fi politician si ai putea sa furi, ai lasa alegerile la voia intamplarii? Nu le-ai ajusta, macar putin?

Daca nu intelegeti asa exemplu, o luam altfel. Sunteti 3 persoane naufragiate. Trei. Hrana nu aveti, asa ca unul dintre voi trebuie sa se sacrifice pentru a supravietui ceilalti. In teorie, totul este la vedere, democratic, colegial. In practica, fiecare face ORICE pentru a supravietui. Se sacrifica pentru ceilalti nu pentru a deveni erou, nu pentru ca asa vrea, ci pentru ca ceilalti II IMPUN asta. Pentru ca nu se poate opune.

Iar cand doi se cunosc, este clar ca al treilea va fi tinta predilecta. Cand ai in fata ta un necunoscut si-un prieten, cu cine tii? Cu principiile, cu corectitudinea, sau cu cel cunoscut? Daca tii cu el, el va tine cu tine, astfel incat si sansele tale de supravietuire cresc.

Acum, personajele din spectacolul In largul marii sunt speciale. Sunt diferite. Sunt reale, desi aparent fantastice. Discutiile lor par a fi desprinse din cartile de filosofie. Ori, sa zicem, stiinte politice.

Personal, am fost impresionat de spectacol si pentru ca, mea culpa, am vazut foarte putin teatru de peste Prut. Auzisem de bine, aveam asteptari relativ mari, acestea fiind, insa, intrecute.

Trei actori (si nu doar ei, caci mai apare un personaj la un moment dat) excelenti, convingatori, o regie solida si o scenografie foarte buna. Ma simteam, la propriu, daca nu pe un vas, macar pe plaja, uitandu-ma la vasul cu pricina si la persoanele din el.

Acest spectacol s-ar potrivi jucat la un teatru de pe litoral. Bun si la Sibiu, decorul te facea sa te simti la mare, dar ar fi PERFECT la un teatru pe litoral, fie unul clasic, fie pe o scena improvizata, poate chiar pe plaja.

Mergeti sa vedeti In largul marii, daca il mai prindeti la vreun festival. Ori, daca aveti drum la Chisinau, mergeti sa-l vedeti acolo. La el acasa. Acolo unde a fost gandit. MERITA! Pentru mine, unul dintre cele mai bune spectacole vazute la FITS 2017. Salutari TEATRALE tuturor!

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: