Liniste in culise – Teatrul Nottara

Liniste in culise - Teatrul Nottara AFIS

Liniste in culise de Michael Frayn
Traducerea si adaptarea: Petre Bokor
Regia: Alexandru Jitea
Decorul: Stefan Caragiu
Costumele: Liliana Cenean
Distributia:
Dotty – Cerasela Iosifescu
Garry – Serban Gomoi
Brooke – Diana Roman
Freddie – Alexandru Mike Gheorghiu
Belinda – Luminita Erga
Selsdon – Sorin Cocis
Poppy – Raluca Gheorghiu
Lloyd – Mihai Marinescu
Tim – Rares Andrici
Vazut la Teatrul Nottara – Sala Horia Lovinescu

 

Liniste in culise - Teatrul Nottara

Liniste in culise – Opinie LaTeatru.EU

 

V-ati dorit vreodata sa asistati la un spectacol de teatru din partea cealalta a baricadei? Sa vedeti ce se intampla in culise in timpul spectacolului? V-ati dorit vreodata sa simtiti atmosfera, tensiunea, din spatele cortinei? V-ati dorit vreodata sa asistati la o repetitie a unui spectacol? Eventual una finala, cea de dinainte de avanpremiera?

Spectacolul Liniste in culise va ofera toate aceste lucruri, evident intr-o nota comica. Vedem acelasi spectacol, unul sortit esecului, la ultima repetitie, la premiera (din spatele cortinei) si de la o alta reprezentatie.

Personal, va spun sincer ca nu am avut astfel de curiozitati. Sunt convins ca spectacolul, ceea ce vedem noi din sala, este produsul final, este rezultatul muncii mai multor oameni, atat a celor pe care-i vedem (actorii), cat si a celor nevazuti. Stiu, de asemenea, ca acest rezultat depinde de foarte multi factori, de relatiile dintre actori, de problemele lor, de relatia pe care o au cu regizorul. Uneori simpla alegere a actorilor poate fi corecta sau gresita. Uneori stii din start ca spectacolul va fi un esec, insa niciodata nu poti anticipa daca spectacolul va fi sau nu un succes. Sunt premise, dar nu e niciodata sigur.

Revenind la ce ziceam in paragraful al doilea, eu inchideam ochii si ma imaginam in publicul acelui spectacol. Nu stiu daca v-am mai zis pana acum, insa eu tot timpul plec de la premisa ca o greseala a unui actor este … intentionata. Pur si simplu plec de la premisa ca totul este perfect, ca actorii si-au invatat perfect partiturile, drept urmare refuz sa cred ca o eroare este pur si simplu eroare. Asadar, daca as fi asistat la acel spectacol, as fi ras cu gura pana la urechi, plecand de la premisa ca aceea a fost intentia regizorului. Ori balba, orice gafa, orice intrare gresita in scena este, din punctul meu de vedere, una gandita dinainte.

Cumva, fix din acest motiv nu mi-as dori sa intru in culise. Nu as vrea sa-mi schimb parerea foarte buna pe care o am despre actori si regizori. Nu vreau sa vad ca gafele sunt efectiv gafe, nu vreau sa vad cat de mult se urasc, se barfesc si se injura actorii intre ei. Pur si simplu as strivi corola de minuni a lumii teatrale, cum ar fi zis Lucian Blaga.

Si, evident, poate n-as putea sa fac … Liniste in culise. Poate n-as fi chiar spectatorul model de acolo. Nu ca as fi galagios altfel, insa cine stie ce boacana as face acolo.

Liniste in culise este un spectacol bulevardier, potrivit perfect Teatrului Nottara. Mergeti sa-l vedeti atat pentru portia sanatoasa de ras, cat si pentru ceea ce reuseste el sa arate din spatele cortinei. Si, chiar daca NU sunteti in culise, eu va sfatuiesc sa faceti liniste. Cu masca pe fata, e cam greu sa soptesti, drept urmare orice discutie cu cel de langa tine deranjeaza. 

 

 

Leave a Reply