M-am hotarat sa devin prost dupa Martin Page – Teatrul National din Timisoara

M-am hotarat sa devin prost dupa o carte de Martin Page
Distribuția:
Calin Stanciu Jr
Victoria Rusu
Victor Manovici
Malina Manovici
Alina Chelba
Amalia Hutan
Scenografia Rodica Arghir
Muzica Bobo Burlacianu
Video Lucian Matei
Regia artistică Antonella Cornici
Locatie: Studio Utu Strugari – Teatrul National Mihai Eminescu din Timisoara

M-am hotarat sa devin prost – Opinie LaTeatru.Eu

 

M-am hotarat sa devin prost este o carte scrisa de un antropolog (ma rog, tipul este mult mai mult decat atat, dar eu pe vremea aia fix asta retinusem. Nu mi-a fost recomandata in facultate, dar am citit-o cand eram student. Imi placuse ideea, tinusem minte inceputul, e drept, nu eram foarte incantat de final. Omul, sociolog fiind, nu s-a gandit sa incheie ca un scriitor, ci a vrut sa incheie moralizator.

Ulterior, pentru ca-mi place sa impart cu altii bucuria unei astfel de carti si pentru ca, din multe puncte de vedere, consideram ca ma reprezinta, am daruit aceasta carte mai multor prieteni. Cu dedicatie, tot tacamul.

De atunci, de cand am citit cartea, imi doream un singur lucru: sa vad o ecranizare ori o punere in scena a ei. E drept, mi se parea greu, erau 3 handicapuri peste care un posibil regizor urma sa dea:

– Cartea este scrisa la persoana I, celelalte personaje cu care interactioneaza sunt sterse. E foarte greu, daca nu imposibil, sa faci un film ori sa scrii o piesa de teatru exclusiv la persoana I.

– Este o carte subtire. Foarte subtire. Un amic, dupa ce a citit-o, imi zicea ca se preteaza la scurtmetraj mai degraba decat la lungmetraj. E prea scurta pentru a putea scoate lungmetraj din ea.

– E greu de ales un actor pentru un asemenea rol. Este un personaj FOARTE GREU!

De cativa ani, la Timisoara, se joaca M-am hotarat sa devin prost (de la finalul lui 2012 mai precis). Eu am vazut asta anul trecut, la vizita mea prin oras. Si chiar imi doream sa vad spectacolul, in sinea mea fiind ofticat de faptul ca timisorenii si nu bucurestenii sunt cei care au pus in scena frumoasa carte.

Aseara am reusit sa vad in sfarsit spectacolul si pot spune ca sunt surprins extrem de placut. Sunt surprins din 3 motive:

1. Este foarte misto facuta transformarea de la o carte povestita la persoana I la un spectacol de teatru. Foarte bune personajele secundare. Foarte-foarte bune.

2. Foarte bun personajul principal, foarte bine interpretat. Calin Stanciu JR pare o alegere foarte inspirata. Stateam sa ma gandesc aseara ce actor bucurestean s-ar potrivi in acest rol. Nu am gasit raspunsul la aceasta intrebare.

3. Are o durata scurta, o ora, dar este intens. Nu se preta ca film, fie iesea mediu-metraj (adica tipul ala de film nici cal, nici magar, care nu poate intra in vreo competitie cinefila nici ca scurtmetraj, ca trebuie maximum jumatate de ora, nici ca lungmetraj), fie iesea un lungmetraj lungit aiurea. Durata spectacolului este fix cat trebuie sa fie. O ora este de ajuns.

Mergeti sa vedeti M-am hotarat sa devin prost, cititi cartea si incercati sa va ganditi daca ati intalnit astfel de persoane. Sau poate sunteti voi in situatia cu pricina. Nu va zic cum sta treaba in cazul meu, va las pe voi sa va dati cu parerea in acest sens 🙂 Pozele sunt luate de pe site-ul oficial al teatrului. Salutari TEATRALE tuturor!

 

One thought on “M-am hotarat sa devin prost dupa Martin Page – Teatrul National din Timisoara”

Leave a Reply

%d bloggers like this: