Medeea Mama Mea

Medeea Mama Mea de Ivan Dobcev
Regia: Margarita Mladenova si Ivan Dobcev
Tara de origine: Bulgaria
Distributie: Alin Potop, Ionuţ Toader, Florentina Ţilea, Aylin Cadir, Ilona Brezoianu, Madalin Mandin, George Piştereanu, Ionut Niculae şi Bianca Dragoi (vioara), Emilian Ciobanu (acordeon)
Locatie: TNB – Sala Pictura, apartine de Teatrul Laborator Sfumato (din Sofia)

Medeea Mama mea TNB

Medeea Mama Mea – Opinie LaTeatru.EU

Cred ca cea mai buna pregatire pentru festivalul Teszt, spre care merg chiar acum, am facut-o aseara vizionand la TNB spectacolul Medeea Mama Mea. Spectacolul mi se pare extrem de bun (si) pentru reliefarea unei idei: adaptarea unor spectacole de afara.

Sa va zic povestea lui: anul trecut a fost NETA, un festival al teatrului balcanic. Printre spectacole, unul din Bulgaria care pe atunci nu imi zicea nimic: Medeea Mama mea.

L-am vazut, placandu-mi mult, insa, cumva, imi parea ca lipseste ceva. Si va zic exact care era problema lui: fiind un spectacol (partial) musical, faptul ca era intr-o limba straina lucra impotriva lui. Greu de urmarit, greu de tradus (uneori actorul vorbeste mai repede, alteori mai greu, la cantece e si mai greu de supratitrat).

Problema pusa, a traficului de copii, a familiilor de rromi, a mirajului occidentului, este una valabila si in Romania. In fond, balcanici suntem si noi, cultural vorbind, chiar daca unii se ascund in spatele argumentelor geografice si refuza sa accepte acest lucru.

Revenind la ce spuneam in primul paragraph, Medeea Mama Mea este un spectacol BUN cand il vezi in limba lui natala si EXCELENT cand il vezi in romaneste. Nu mai este nevoie sa urmaresti traducerea, poti fi atent la jocul actorilor, te poti bucura, in adevaratul sens al cuvantului, de spectacol.

Partea interesanta este, insa, alta: daca acest spectacol n-ar fi venit la TNB in cadrul unui festival nu ar fi fost montat. Asa ca printre alte utilitati ale festivalurilor international regionale mai este si acesta: unele spectacole pot fi montate ulterior la teatrul gazda. Trebuie doar sa fie o problema valabila si pe teritoriul acestei tari si sa fie disponibilitate din partea regizorilor straini. Pentru ca, din punctul meu de vedere, o adaptare facuta de un regizor roman nu ar fi iesit atat de buna. Spectacolul pus in scena la TNB este FOARTE-FOARTE bun, fiind pus in scena de regizorii Bulgari, creatorii spectacolului.

Facand o mica paranteza, ca merg la un festival organizat de Teatrul MAGHIAR din Timisoara, spun ca unele spectacole de la TESZT sunt in limba maghiara, asa ca montarea lor in stagiunea curenta este MULT mai simpla: daca exista disponibilitate SI din partea actorilor, ele pot fi montate ca atare, fara nicio modificare, in Romania (cu supratitrarea de rigoare).

Trebuie sa mergeti sa vedeti Medeea Mama Mea. Imi veti da dreptate: e un spectacol foarte bun si foarte valabil SI in Romania. Salutari TEATRALE tuturor!

2 thoughts on “Medeea Mama Mea

Leave a Reply

%d bloggers like this: