Molly Sweeney de Brian Friel

“Molly Sweeney” de Brian Friel
regia:Sanziana Stoican
scenografie: Valentin Varlan
distributie:
Mihaela Trofimov
Constantin Cojocaru
Liviu Pintileasa

molly-sweeney-unteatru

Molly Sweeney – Opinie LaTeatru.EU

 

 

V-am tot zis despre glume care mi-au dat de gandit de-a lungul timpului. Da, multa lume zice ca-s enciclopedie de bancuri. De data aceasta ma voi referi la celebrul banc cu batrana care nu vrea sa treaca strada. A fost nevoie de 5 persoane, 5 elevi, sa faca acea fapta buna de a ajuta o batranica sa treaca strada.

Acum, metaforic vorbind, v-ati gandit vreodata ca ajutorul dat cu forta unui om s-ar putea sa-i fie defavorabil? De fapt, chiar si ajutorul, in anumite situatii, s-ar putea intoarce in favoarea lui.

Exemplele sunt nenumarate in jurul meu. Ati putea sa va ganditi si voi la exemple din jurul vostru, eu am cateva in cap.

Acum sa ne gandim un pic la nevazatori. Ramaneti in cap cu ideea de mai sus si haideti s-o aplicam nevazatorilor. Nu explic, medical, cum sta treaba, pe mine ma intereseaza partea psihologica. Asadar, exista 2 tipuri de nevazatori: cei care s-au nascut asa si cei care si-au pierdut ulterior vederea. Nu ne dorim sa fim in pielea nimanui cu o astfel de afectiune si cand auzim ca putem ajuta, o facem. Oare e bine sa ajutam intotdeauna?

Sa ne gandim logic. Un om care s-a nascut nevazator si-a construit propria lume. Un obiect nu este rosu sau galben pentru ca asa il vede, ci pentru ca asa i se spune. O portocala are o forma, are un miros, are o anumita asperitate. Dupa ce pipaie si miroase 10 portocale, poate recunoaste acel fruct ulterior. Stie ca e portocaliu, dar nu face distinctia exacta. “Are culoarea portocalei”. Exemplele pot continua.

Ce se intampla cu un nevazator care-si recapata, fie si partial, vederea? Pai, paradoxal, exact acelasi lucru care i se intampla unuia care isi pierde vederea: isi schimba complet universul. NOI zicem ca intr-un caz e in sens pozitiv, in celalalt in sens negativ. Doar ca, vedeti voi, chestiunea e relativa. Schimbarea este radicala in ambele sensuri si in ambele cazuri trebuie o perioada de adaptare.

Unii se pot adapta, altii nu. Altii clacheaza.

Hai sa ne punem acum in pielea celor din jurul acestor persoane. Un doctor care insista si reuseste sa aduca vederea unei persoane nascute nevazatoare este un erou. Un medic exceptional, un om de toata isprava. Doar ca, vedeti voi, persoana in cauza nu e atat de fericita. Chiar dimpotriva.

Despre toate acestea este vorba in spectacolul Molly Sweeney. Nu va dezvalui cum se termina, deja, in opinia unora, am dat prea multe din casa.

Ce pot sa va spun, insa, la modul cel mai sincer este ca de cand am vazut acest spectacol ma tem sa mai fac bine cu forta. Ma tem sa mai insist sa fac ceva pentru altul, daca acesta nu vrea. Ma tem chiar sa mai propun cuiva ceva ce-i in favoarea lui.

Poate ca expresia Facerea de bine e futere de mama este valabila (doar) in cazul binelui facut cu forta. Poate …

In final, doua cuvinte despre CUM am vazut eu spectacolul Molly Sweeney de Brian Friel: a fost prezentat ca Avanpremiera Surpriza. Am inteles ca nu-i prima oara cand un spectacol de la UnTeatru este prezentat astfel. Pot spune ca pentru mine, ca spectator, senzatia a fost foarte misto, nu stiam ABSOLUT NIMIC despre ce urmeaza sa vad. Nu stiu, insa, ca vanzari, cat de bine este. Nu stiu CATI oameni sunt dispusi sa mearga in orb la un spectacol de teatru. Iar aici IN ORB are dublu sens 🙂

Salutari TEATRALE tuturor si mergeti sa vedeti Molly Sweeney. Nu luati pe nimeni cu forta la acest spectacol. S-ar putea sa va para rau 🙂 Salutari TEATRALE tuturor!

 

One thought on “Molly Sweeney de Brian Friel”

Leave a Reply