Moscova-Petuski – UnTeatru

Moscova-Petuski - UnTeatru AFIS

Moscova-Petuski de Venedikt Erofeev
Regia: Theodora Herghelegiu
One-man show cu Richard Bovnoczki
Se joaca la Sala Mica de la UnTeatru

Moscova-Petuski - UnTeatru poster

Moscova-Petuski – Opinie LaTeatru.EU

Alcoolismul, cel putin in tara noastra, este asociat de majoritatea oamenilor cu pleava societatii, cu oamenii slabi, prosti si ne-educati. Lucru teoretic adevarat, la noi si peste tot. Insa, asa cum spune bancul “Se vorbeste prea mult despre vietile distruse de alcool, insa se vorbeste prea putin de vietile create de alcool”, de multe ori ignoram oamenii inteligenti care se refugiaza in alcool. Cate opere literare de certa valoare nu ar mai fi existat daca nu ar fi existat alcoolul?

Acum, despre spectacolul Moscova-Petuski, pus in scena la atipicul (in sensul bun al cuvantului UnTeatru, as putea vorbi din 3 perspective:

  1. Perspectiva strict teatrala.
  2. Relatia spectacolului cu cartea, caci vorbim de punerea in scena a cartii omonime (lucru imposibil, in cazul meu, caci nu am citit cartea, lucru pe care, insa, intentionez sa-l fac).
  3. Aspectele sociale, politice si psihologice la care face referire protagonistul.

In ceea ce priveste primul punct, vorbim despre un decor cvasi-inexistent (o banca pe care protagonistul sta), in rest doar auzim, din cand in cand, sunete care ne duc cu gandul la faptul ca ne aflam intr-un tren; totodata, vorbim, in cazul actorului, atat de o interpretare excelenta, cat si de o alegere aproape perfecta a sa. Caci Richard Bovnoczki nu doar ca este un actor extrem de bun si de talentat, dar are si o fizionomie ruseasca destul de pronuntata. A fost credibil nu doar prin interpretarea sa, ci si prin infatisare.

In ceea ce priveste al doilea punct, al doilea unghi, necitind romanul, nu pot decat sa va sugerez cateva link-uri privitoare la aceasta, la povestea din spatele ei (la fel de interesanta precum cartea in sine): 1 2 3.

In ceea ce priveste problemele abordate, trebuie sa avem in vedere un lucru: textul original a fost scris la sfarsitul anilor 60, de catre un rus fugit in Occident. Este, deci, un strigat de disperare combinat cu betia libertatii. In mod cert o carte care n-ar fi putut aparea in URSS, Moscova-Petuski devine preferata criticilor vestici, fiind un fel de preambul al vastei dramaturgii ruse contemporane ce se afirma dupa caderea URSS.

Fara sa va stric in niciun fel farmecul discursului protagonistului, va spun un singur lucru: desi in mod oficial personajul principal este altul, in mod efectiv acesta este … alcoolul. Un personaj principal prezent in aproape toate formele sale, caci consumatorul nostru nu era nicidecum unul care sa se multumeasca cu o singura bautura: votca, coniac, bere, ca sa vorbesc doar despre cele 3 bauturi vizibile (restul puteau fi doar deduse).

Un adevarat regal bahic, alcoolul vorbind, prin intermediul personajului, despre absolut toate subiectele posibile. Alcoolul devine, totodata, un criteriu de departajare. Oamenii sunt impartiti in functie de relatia lor cu alcoolul si noua, spectatorilor, ni se pare un lucru firesc.

Caci daca este sa fie ceva socant in acest spectacol este aceasta banalizare a nefericirii: omul acela de pe scena vorbeste despre lucruri triste, despre singuratate, iar noua ni se pare ceva firesc. Din cand in cand mai si radem, asa cum radem cand nimerim langa un astfel de alcoolic in tren si ne concentram asupra lucrurilor pe care ni le spune.

Chiar asa: cand dati prin tren ori prin autobuz de un alcoolic care incepe sa vorbeasca, cum reactionati? Il ascultati? Il luati in serios? Care ar fi atitudinea corecta?

Ca un ultim gand, caci eu nu scriu aici recenzii, ci astern ganduri despre spectacolele vazute: ma gandeam sa-mi comand cartea Moscova-Petuski si sa o citesc intr-una dintre lungile mele excursii cu trenul. Sa-mi bag castile in urechi, sa anulez orice zgomot din jurul meu si sa citesc cartea, imaginandu-mi ca langa mine este un tip, Richard Bovnoczki ori altul, care-mi povesteste toate acele lucruri.

Nu va intreb daca ati intalnit vreodata vreun personaj precum cel din Moscova-Petuski, ci va intreb daca ati cunoscut cu adevarat vreunul. Daca vreti sa cunoasteti, fie si de la distanta, mergeti la UnTeatru si vedeti spectacolul.

Leave a Reply