Nebun din dragoste de Sam Shepard
Traducere: Andrei Marinescu
Regie: Claudiu Goga
Decor: Ştefan Caragiu
Costume: Liliana Cenean
Muzica: Valentin Luca
Asistent scenografie: Iulia Popescu
Distributie
Eddie: Gavril Pătru
May: Diana Cavallioti /Raluca Aprodu
Bătrânul: Mihai Călin
Martin: Ioan Andrei Ionescu
Figuratie: Camelia Moise
Se joaca la Sala Atelier a TNB
Nebun din dragoste – Opinie LaTeatru.EU
Incestul este unul dintre lucrurile cu care nu voi fi de acord niciodata. Este o chestie care mi-a provocat dintotdeauna repulsie. Evit sa spun greata, cum imi tot spun multi prieteni de-ai mei. Ii cred, ii inteleg, desi, inexplicabil, ii indemn la toleranta.
Am avut dese discutii cu prietenii mei pe tema asta. Fie datorate unor filme, fie pentru ca pur si simplu subiectul ajunsese interesant in acel moment.
Acum, fix pe acest subiect, in cu totul alta interpretare, a fost facut filmul romanesc Ilegitim. Acolo era vorba de 2 frati gemeni, care intr-un final au un copil. Mie acel film mi-a placut enorm, este foarte bine facut din aproape toate punctele de vedere.
Cu toate astea, o discutie cu un amic, si el blogger de film (si de teatru) m-a marcat. M-a pus pe ganduri. El imi spunea, revoltat, ca nu are cum sa aprecieze acel film. Unicele lui argumente erau impotriva incestului, argumente pe care nu le puteam nicicum combate (in frunte cu argumentul suprem, absolut corect, ca incestul poate duce la copii cu mari malformatii genetice). L-am intrebat ulterior de ce nu poate aprecia un film al carui mesaj este contrar credintelor sale. Nu mi-a raspuns. A spus ca pur si simplu nu poate.
Si sunt multe persoane care, ca sa dau un exemplu, daca sunt impotriva casatoriilor gay nu vor aprecia un spectacol de teatru ori un film care are ca mesaj sprijinirea acestora.
Un alt amic, intr-o discutie pe aceeasi tema, mi-a invocat doua chestii. Doua situatii ipotetice:
1. Gandeste-te ca tu cresti langa sora ta. De aceeasi varsta ori de varsta apropiata. Traiti in aceeasi camera. O vezi dezbracata. Hormonii la un moment dat s-ar putea sa invinga ratiunea. Sunteti de condamnat?
2. Gandeste-te ca iti reintalnesti sora, fara sa stii ca-i sora ta, dupa un timp. E o gagica misto, ca poate arata bine, si in plus are ceva la ea care te atrage. Care o face asemanatoare cu tine. Afli abia ulterior ca ti-e sora. Ce faci, franezi brusc toate sentimentele?
Acest amic isi incheiase argumentatia, spunand ca din exterior este usor sa condamni incestul. Nu am avut parte de astfel de tentatii, e normal sa nu-i inteleg pe cei care au cazut prada ispitei.
Spectacolul Nebun din dragoste, de la TNB, este fix despre ceea ce-mi zicea acel amic. Cea de-a doua situatie este prezenta, un pic diferit: un tata avea o viata dubla, traia cu 2 femei, fara sa stie una de cealalta. Cu fiecare avea un copil, fara sa stie unul de celalalt. Pana la un punct.
Ei, copii fiind, s-au cunoscut, au inceput o relatie, pe care au continuat-o nebuneste, absurd, chiar si dupa ce au aflat adevarul. Care adevar era unul dureros pentru amandoi.
In spectacol, cei doi se reintalnesc dupa o perioada lunga de timp, la un motel izolat (fara sa ni se spuna de ce la motel? ce cauta ea acolo, la motel? nu avea casa?). El era aventurier, mergea cu rulota in mod constant, nu avea deloc stabilitate locativa. Ea, insa, isi gasise pe altcineva. Sau asa voia ea sa creada.
In mintea celor 2, ca personaj cu adevarat principal, cauza tuturor problemelor, troneaza tatal lor (interpretat MAGISTRAL de Mihai Calin). El se facea vinovat de tot, inclusiv de felul de a fi al baiatului (care, fara sa vrea, fara sa-si doreasca, ii semana). Un tata mai prezent in viata lor decat era atunci cand trebuia. Atunci cand era viu. Un tata care nici acum nu accepta trecutul. Nu-si accepta greselile.
Acum, ce este specific acestui spectacol, interpretarii regizorale date textului, este violenta intrinseca, gata oricand sa explodeze. Nu vedem violenta fizica, auzim un foc de arma la un moment dat, dar de undeva de afara, fara sa fie cineva ranit (stiti voi celebra regula: daca vezi o pusca intr-un spectacol de teatru e clar ca trebuie sa se si traga candva). Violenta, insa, pluteste, esti oricand pregatit de ce-i mai rau.
Tatal celor 2 este cand piromanul care pune gaz pe foc, care ii intarata, fie cel care-i impaca. Pare, deopotriva, elementul care-i desparte si elementul care-i apropie. Este si bun, si rau. Il urasti si-l iubesti in acelasi timp.
Nebun din dragoste este, de fapt, un spectacol despre iubire. O iubire nebuna, interzisa, imorala. De-a dreptul ilegala. Dar de ce ar fi ilegal sa iubesti? Si, mai precis, care este iubirea normala, cea care nu-i nebuna?
Altfel, oricat de bine ar fi fost interpretate, pentru mine a fost tipul de spectacol unde nu am putut empatiza cu niciun personaj. Poate-i mai bine asa: pot fi obiectiv. La fel cum sunt cu spectacolul per ansamblu: nu sunt pentru incest, nu-l voi incuraja, insa voi putea aprecia filmele si spectacolele care-l considera pozitiv. Actul artistic este important, chiar daca mesaul nu e chiar pe placul meu.
Nebun din dragoste se joaca de peste patru ani la TNB. Inca se joaca cu sala plina, inca se bucura de el iubitorii teatrului. Ceea ce va recomand si voua.