Romantic Fools – Teatrul Godot

Romantic Fools - Teatrul Godot COVER 2023

Romantic Fools
de Rich Orloff
Regia, traducerea si adaptarea: Toma Danila
Orientarea scenica: Carmen Cotofana
Distributie:
Andreea Mateiu
Florina Gleznea
Andrei Mateiu
Rolando Matsangos
Sergiu Costache
Vazut pe data de 14 ianuarie 2023, la Teatrul Godot (Palatul Bragadiru)

Romantic Fools - Teatrul Godot 2023

Romantic fools – Opinie LaTeatru.EU

 

Multi prieteni rad de mine cand aud ca ma duc la spectacole de teatru ori la filme despre relatii. Spun ca nu am pic de experienta in acest sens, ca eu stiu cum e cu relatiile doar de la altii, fie prieteni, fie din teatru ori din film. Ori, mai rar, din carti.

Aceiasi prieteni se intreaba de ce nu invat nimic din aceste filme ori spectacole, de ce nu ma conving sa fac acest pas.

Problema este ca, de fapt, multe spectacole ori filme ma conving ca situatia actuala este cea mai buna. Ca cel mai bine este sa fiu singur. Liber. Lipsit de obligatii. Iar spectacolul Romantic fools, desi este o satira, imi confirma toate aceste lucruri. O satira bine construita, bine regizata, excelent interpretata.

Femeile si barbatii sunt unele dintre cele mai mari enigme ale acestui Pamant. Separat, sunt fiinte complexe, intelegatoare si dinamice. Dar puse impreuna ies… scantei. Romantic fools este un mix de mai multe schetciuri, toate fiind despre … cupluri defecte. Evident, orice cuplu este, intr-o masura mai mica sau mai mare, defect. Disfunctional. Insa cuplurile prezentate in acest spectacol sunt niste exagerari evidente.

Acum, este interesant cum vede fiecare acest spectacol. Unii au impresia ca au intalnit cel putin un personaj de-a lungul vietii; altii se gandesc ce ar trebui sa faca pentru a evita sa intalneasca asa ceva; altii rad superior de cat de dubiosi, de ciudati, sunt unii oameni; iar altii pur si simplu se duc pentru a savura un spectacol de teatru bine facut.

Acum, as putea vorbi despre cuvantul ciudat sau dubios. Ce inseamna acest cuvant pentru fiecare in parte. Personal, am incetat de ceva timp sa ii mai cataloghez pe altii drept dubiosi ori ciudati. Am ajuns la concluzia ca suntem diferiti, ca fiecare are ciudateniile lui, ca fiecare este dubios in felul sau pentru altii. Pentru TOTI ceilalti. Ideea este sa ne toleram asa cum suntem. Si eu sunt dubios pentru altii, sunt constient de asta. Nu inseamna ca vreau sa ma schimb, nu inseamna ca imi doresc s-o fac. Dimpotriva. Imi convine ca sunt diferit, imi convine ca prin diferentele acestea ies in evidenta. Chiar ma bucur. Chiar sunt fericit sa aud toate astea.

Nu pot sa inchei fara sa vorbesc din nou despre locatie. Pentru mine, Romantic fools este tipul de spectacol pe care-l vad jucat doar in cafenele. Ori maximum in teatre de vara, pe litoral. Nu inseamna ca este un spectacol usor, slab, nu inseamna ca ceea ce se vede pe scena nu ar fi teatru de buna calitate. Mi se pare, insa, ca un astfel de teatru poate fi savurat mult mai bine intr-o cafenea, cu o bere in fata. Aici se potriveste cel mai bine peisaj.

Eu l-am vazut la Teatrul Godot, Palatul Bragadiru. Am mai mers aici de cateva ori, nu e prima oara, insa a fost pentru prima data cand am stat sus, la o masa de la loja. Cu aceasta ocazie mi-am amintit de fostul Godot, cel din Centrul Istoric, unde initial, cand se fuma inauntru, ma enerva sa stau la loja, tot fumul se ridica, se vedea in ceata, insa apoi, dupa interzicerea fumatului, a devenit locul meu preferat. E drept, aveam dezavantajul de a nu putea ajunge pe scena la spectacolele care implicau publicul. La noul Godot, de la Palatul Bragadiru, nu mai fusesera deschise lojele. Chiar m-am intrebat cum s-o vedea de acolo. Asa ca m-am bucurat cand am fost anuntat ca acolo voi sta.

De auzit se aude la fel, caci fiecare actor avea microfon cu lavaliera, iar de vazut se vedea mult mai interesant: de sus, de la oarece distanta. Mi-am amintit de discutia despre antrenorii de fotbal, unii prefera vederea de la nivelul gazonului, de pe banca tehnica, altii prefera vederea de undeva de sus, de unde pot vedea altfel, de unde au o alta perspectiva vizavi de tacticile celor 2 echipe. M-am simtit fix asa, un tactician care a facut un spate in spate, numai bun pentru a savura mai bine spectacolul.

Recomand, ca experienta macar, sa mergeti macar o data la o masa de la loja. Chiar e ceva diferit. Evident, s-ar putea sa nu va placa. Mie, unul, mi-a placut, desi recunosc ca nu as vrea sa stau DE FIECARE DATA acolo.

Iar legat de Romantic Fools, un singur lucru mai am de adaugat: spectacolul se juca si in vechiul Godot. Distributia este doar usor modificata. Regia este aceeasi, Toma Danila fiind PRIMA persoana din Romania care a tradus acest text. Deci diversele articole si recenzii pe care le gasiti sunt, in majoritatea cazurilor, despre montarea “veche”. Cea noua e mai fresh, e un pic diferita si, din cate am vazut, usor mai scurta. Si. ca sa fiu in ton cu subiectul, inchei cu o intrebare: lungimea conteaza … si la spectacolele de teatru? 🙂

Leave a Reply