Sambata: Averse! de Tudor Coman si Matei Lucaci-Grunberg

Sambata: Averse! de Tudor Coman si Matei Lucaci-Grunberg
Regie: Matei Lucaci-Grunberg.
Cu: Virgil Aioanei, Stefan Huluba, Sever Andrei/Andrei Catalin, Maria Obretin, Iulia Poptean, Madalina Craiu, Ionut Niculae.
Scenografie si costume: Gabi Albu
Efecte sunet: Sever Barzan
Locatie: Godot Cafe-Teatru

Sambata: Averse! – Opinie LaTeatru.EU

 

Opinia mea despre preoti a oscilat, exact precum credinta mea. Initial, cand eram mic de tot, pentru ca invatatoarea mea era o fanatica incurabila, eram credincios. Respectam enorm preotii, ii consideram aproape niste sfinti. Ma rog, cat puteam eu sa inteleg atunci.

E drept, nu doar invatatoarea era vinovata de credinta mea, ci si profesorii de religie. Am facut, in clasa I cred, cu un preot. Intre timp el a murit, tin minte ca ne-am dus toata clasa la inmormantarea lui, ulterior facand religia cu fiica lui.

Dupa un timp, credinta mea scazuse treptat pana cand, prin liceu, devenisem complet ateu. Ajunsesem ca in clasa a XII-a sa refuz sa mai spun rugaciunea inainte si dupa ora de religie. Toata clasa facea rugaciunea, eu ma ridicam in picioare si nu faceam nimic. Nu deranjam, nu stiu daca profa ma vedea, habar n-am daca o interesa ori o afecta, dar pur si simplu nu ma rugam.

Parerea despre preoti a oscilat in acelasi sens, cu amendamentul ca ea s-a imbunatatit in ultimii ani datorita unor intalniri cu niste preoti misto. Adica, la modul sincer, chiar daca-s necredincios si chiar daca mai marii Bisericii Ortodoxe Romane sunt niste oameni pe care nu pot sa-i respect, asta nu inseamna ca nu pot aprecia un preot ca lumea atunci cand il intalnesc.

Bine, am intalnit un preot misto si greo-catolic, cu siguranta sunt preoti misto si la romano-catolici, protestanti ori cine stie ce alte culte mai sunt.

Acum, sa va zic ce ma fascina pe mine la preoti cand eram mic: caldura cu care-ti vorbeau. Cand zici PARINTE, te gandesti la o voce parinteasca. Si preotii intalniti de mine pe atunci fix asta erau: niste oameni carora le puteai zice parinte. Parintele, in acceptiunea mea de atunci, trebuie sa fie in varsta, sa aiba barba, sa fie intelept, sa aiba o voce calda si placuta si sa fie calm.

Dezamagirea mea ulterioara, transformata intr-o oarecare ura fata de preoti, era data de faptul ca intalneam din ce in ce mai multi preoti care nu corespundeau portretului meu.

Stiu, sunt pe un blog de teatru, dar trebuia sa va zic ce film s-a derulat in mintea mea cand am vazut acest spectacol. In spectacol avem 3 preoti, unul dintre ei, SEFUL lor, era fix conform portretului meu, ceilalti 2 erau fix cum NU trebuiau sa fie (chiar daca, in sine, nu erau oameni rai).

Acum, spectacolul Sambata: Averse! nu este neaparat despre credinta. Este o comedie buna, se rade, nimeni nu pleaca suparat de la spectacol. Partea interesanta este, insa, alta: este o comedie care va fi gustata atat de anti-religiosi, cat si de catre credinciosi (chiar fanatici), glumele despre preoti fiind decente, in multe momente parand ca scenaristul chiar ii apreciaza. Per total, as zice ca este un spectacol obiectiv, nedorind sa fie nici pro, nici contra.

Eu mi-am amintit, insa, de cativa preoti cunoscuti, atat din aia naspa, cat si din aia misto. Stau si ma intreb: oare va exista vreun preot, ortodox ori de alta confesiune, care sa ma faca sa-mi schimb (ne)credinta mea actuala? Chiar sunt curios: la 20 de ani as fi bagat mana-n foc ca nu va fi, la 25 de ani chiar as fi injurat pe cei care m-ar fi intrebat asta, insa la aproape 30 de ani pur si simplu ma intreb, spunand ca sansele sunt cam de 10%.

Revenind la spectacol, nu va zic toate personajele, le descoperiti singuri, insa trebuie sa va zic de unul pe care l-am urmarit cu la fel de multa atentie: ziarista “atee”. Aici scenaristul a parut indecis: nu e nici proasta, dar nici desteapta, e atee, dar pare ca preotul o convinge pe final, nu e nici nesimtita, dar nici foarte politicoasa. Indecizie pana la capat. Macar e frumoasa.

Sambata: Averse! se joaca la Godot Cafe-Teatru. Mergeti sa-l vedeti, cu siguranta veti rade. Si sa stiti ca rasul nu supara pe nimeni, nici pe Cel de Sus, nici pe cei situati ierarhic mai jos decat El. #PeBune 🙂 Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: