Sofer / Pictor

Sofer / Pictor de Hillel Mittelpunkt
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Andrada Chiriac
Durata: 120 de minute (fara pauza)
Distributie:
Mira: Maia Morgenstern
Aaron: Lucian Iftime
Locatie: Teatrul Evreiesc de stat

 

 

Sofer / Pictor – Opinie LaTeatru.EU

 

Un personaj, chiar daca nu principal, al acestui spectacol este Casa Parinteasca. Este locul de desfasurare al intregii actiuni, este, in sine, intriga, este si locul in care se incheie totul. Este PERSONAJUL, la el se raporteaza cele 2 personaje reale, omenesti.

In cazul meu, nu este prima oara cand vad un spectacol de teatru legat de casa parinteasca. Raman la parerea ca ea nu trebuie vanduta, o faci doar cand mai trece o generatie (cand nu mai este a parintilor, ci a bunicilor). Raman la parerea ca valoarea ei nu este valoarea reala de piata, nu este una pur financiara, ci este una sentimentala.

In spectacolul Sofer / Pictor, situatia este complicata. O pictorita se intoarce in casa parinteasca dupa 40 de ani. Acolo nu-l mai gaseste pe fratele sau, decedat cu cateva luni in urma, ci pe cel mai bun prieten al acestuia, care cumparase intre timp casa.

Prima oara cand auzi chestia asta tresari. Iti pui intrebari de natura juridica si morala: cu ce drept a vandut el casa, fara sa-si intrebe sora? Sora nu poate contesta in instanta aceasta vanzare? Are el dreptul, moral si legal, s-o dea pe ea afara din casa parinteasca?

Acum, pentru ca va vorbeam despre aceasta casa ca este un personaj, trebuie sa va spun senzatia pe care am trait-o in timpul spectacolului: pe masura ce spectacolul avansa, aveam impresia ca totul se intampla datorita ori din cauza acelei case. Aveam impresia ca acea casa ii face pe acei oameni sa actioneze astfel. Ea era cumva magica, in ea se afla ceva invizibil, care-i facea sa actioneze diferit de cum ar fi trebuit, de cum ar fi vrut, de cum ar fi actionat altfel.

Nu va dezvalui cum se termina totul, ce fac cele 2 personaje, va zic doar atat: personajul Maiei din Sofer / Pictor mi-a amintit de personajul Miss Daisy (PRIMUL spectacol vazut de mine la Teatrul Evreiesc).

Sofer / Pictor este una dintre premierele anului 2017 la Teatrul Evreiesc de Stat din capitala. Recomand a urmari cu atentie personajul “casa parinteasca”. S-ar putea sa aveti aceeasi senzatie pe care am avut-o si eu. Sau ma veti considera nebun si veti trece mai departe :)) Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: