Sot de vanzare – Restaurant Elisabeta

Sot de vanzare - Restaurant Elisabeta AFIS

Sot de vanzare
Autor: dupa Mihail Zadornov
Regie: Marius Gilea
Tip spectacol: comedie
Distributie:
Elena Vladimirovna: Maria Radu
Oxana: Ana Odagiu
Andrei Vasilievici: Marius Gilea
Vazut pe data de 26 aprilie 2023 la Restaurant Elisabeta

Sot de vanzare - Restaurant Elisabeta

Sot de vanzare – Opinie LaTeatru.EU

 

Sot de vanzare este o comedie spumoasa, ce se bazeaza pe un text SOVIETIC contemporan. Nu va spun mai multe despre autor, Mihail Zadornov, insa va avertizez ca deseori el este confundat cu un politician rus omonim.

Povestea, pe scurt, este simpla: o amanta se duce la sotia amantului pentru a-l cumpara pe acesta. “Vreau sa-l cumpar pe sotul tau”. Nici mai mult, nici mai putin. Pretul este irelevant: 20.000 de ruble (fara sa aflam cand se petrece actiunea si cam cat ar valora cele 20.000 de ruble in lei romanesti ori macar in EURO). El este relevant doar pentru negocierile ulterioare. Un film bazat pe acest text (nu am inteles daca este un film dramatizat, transformat in spectacol de teatru ori dimpotriva, un text teatral, o piesa de teatru, a fost transformata in film!) a aparut in 1993, imediat dupa caderea URSS (autorul fiind leton, nu rus).

Evident: vorbim despre o comedie, una extrem de spumoasa, cu replici extrem de bine tintite. Nu are nici umor vulgar, facil, dar nu este nici elitista. Este o comedie buna, solida, inteligenta, care se adreseaza tuturor.

Insa este un pic mai mult decat atat.

Imaginati-va, de pilda, cum ati reactiona daca ati afla ca amanta voastra vrea sa va cumpere. Stiu, 99% dintre cei care au amanta nu recunosc. Dar chiar daca nu recunoasteti ori chiar nu aveti, vreau sa va imaginati acest lucru. Ar trebui sa fiti fericiti. Mandri. Sa va simtiti iubiti. Amanta vrea sa faca acest efort INIMAGINABIL de a va cumpara. Face sacrificii financiare pentru a fi impreuna.

Evident, poate nu va convine, poate nu va doriti ca amanta sa va devina sotie. Dar trecem peste detalii.

Eh, acum vreau sa va imaginati si ca sotia voastra vrea sa va vanda. Pur si simplu A ACCEPTAT OFERTA. Ok, discutia despre pret este interesanta, relevanta. Dar unii nu accepta ideea in sine, indiferent de pret.

Evident ca discutia in acest spectacol ajunge si acolo: Cum ai ajuns la aceasta suma? De ce 20.000? Chiar valorez atat?

Motiv pentru care unul ca mine intreaba: Voi v-ati gandit vreodata la cat valorati? La cat valoreaza sotia voastra? Ori sotul vostru? V-ati gandit cum ati reactiona in locul oricaruia dintre personaje?

Gandesc prea profund? Ori prea individual? Ar trebui sa fac un pas in spate si sa privesc lucrurile de la distanta? Sa ma gandesc la societatea actuala, mercantila, in care totul este de vanzare? Ca un sociolog, cum ar zice fostii mei colegi de facultate.

Nu gandesc asa, desi nu neg ca autorul, dramaturgul, la asta s-a gandit: la capitalismul proaspat venit in fosta URSS, unul care a dat peste cap intreaga societate, care daramat fostele valori. Ma rog, in afara numelor de rezonanta ruseasca, nu avem nicio referire la situatia politica ori economica, de atunci ori de acum. Nu stiu, insa, daca nu cumva textul original nu a suferit ceva modificari, simplificari, ceea ce nu neg. Si nu zic ca ar fi ceva rau, gresit. Dimpotriva: rezultatul final este unul excelent.

Sot de vanzare este, de fapt, un spectacol de teatru foarte bun, atemporal (1993, 1999, 2007, 2012, 2017 ori 2023 … se poate petrece in oricare dintre ani, chiar si peste 15 ani!), fara o localizare geografica certa. Daca am inlocui numele rusesti cu Maria, Ana si Marius (am luat prenumele actorilor care au interpretat!) nu s-ar schimba nimic. Povestea ar fi aceeasi. Poate suma ar trebui modificata, 20.000, fie ei lei ori EURO, fiind o suma prea mica. Sau, cine stie, valoarea sotilor autohtoni o fi mai mica. Deh, criza economica!

Nu pot sa inchei fara sa subliniez un lucru important. Eu ma gandesc la text, la poveste, dar nu pot ignora lucrurile vizibile. Nu pot ignora ceea ce se vede! Si, dupa mine, un lucru este evident: amanta este versiunea mai tanara a sotiei. Chiar daca mai prostuta un pic, ea pare a fi versiunea mai tanara si mai frumoasa a sotiei. De fapt, cam asta se spune despre multi barbati (nu despre toti): ca ei de fapt nu cauta altceva, ci vor sa o gaseasca pe sotia lor de la 20-25 de ani. Sot de vanzare este, deci cliseic, deci. Dar extrem de eficient!

Leave a Reply

%d bloggers like this: