Statul – Teszt 2016

Statul – Teszt 2016
Concept: Alexander Manuilov
Tara de origine: Bulgaria
Locatie: Vazut la Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Timisoara, in cadrul Teszt 2016
Durata: 50 de minute

Statul Bulgaria Teatru

Statul – Teszt 2016 – Opinie LaTeatru.EU

Imediat dupa spectacolul Statul mi-am spus: nu am ce sa scriu despre el. Nu pot, pur si simplu nu pot. Dar tocmai acest NU POT m-a ambitionat: de multe ori cele mai bune articole au iesit in urma unor provocari de genul.

Ce mi-a starnit acest spectacol de teatru? Pai o gramada de stari, dintre cele mai diverse.

Mi-am amintit, de exemplu, de scoala si de vorba plina de adevar: Cel mai greu subiect la o lucrare este sa ti se spuna sa scrii ce stii. Da, cel mai greu este sa nu fii ghidat, cel mai greu este sa fii lasat liber.

Tu la teatru vii sa asculti. Sa stai si sa asculti, nu? Ca sa iesi in fata si sa spui ori sa faci ceva, trebuie sa te cheme cineva. Corect? Trebuie sa fie un dirijor, macar cineva care sa te indemne. Si cum ai putea face asta cand este intuneric? De ce ai face-o?

Aceasta intrebare, de ce, este, de fapt, intrebarea cheie. Intr-un sens cat se poate de frumos si de pozitiv, de ce cineva s-a gandit sa faca un spectacol fara actori si fara regizor? De ce cineva si-a imaginat ca un astfel de spectacol ar functiona? Si cum si-a imaginat ca ar putea functiona nu doar in Bulgaria sa natala, ci si in Romania si cine stie pe unde s-a mai jucat.

Ca sa va dati seama ce stiam eu inainte de spectacol, intrati aici, pe site-ul Teszt. Da, nici vorba de actori. Pentru ca, surpriza, chiar nu exista. Insa lucrul care m-a pus cel mai mult pe ganduri a fost altul: un spectacol din Bulgaria urma sa se joace in 3 limbi. Da, a avut 3 reprezentatii: in maghiara, in engleza si-n romana.

Cineva, fix inainte de spectacol, a pus o intrebare corecta: Dar cum de stiu actorii toate aceste limbi? Raspunsul unei doamne de p-acolo, care stia despre ce-i vorba, a fost interesant: eh, vei vedea. Zambetul ei ascundea multe.

Stiu ca articolul e usor haotic, ca ideile sunt amestecate, dar, credeti-ma, asta-i si ideea. Nu zic mai multe ca fac spoiler, daca putem vorbi de spoiler la spectacolul Statul. Nu, chiar nu mai adaug nimic, decat poate ideea de baza: Statul suntem noi, cu totii. Salutari TEATRALE tuturor!

One thought on “Statul – Teszt 2016”

Leave a Reply

%d