Numele spectacolului: SuperBlog
Frecventa: de 2 ori pe an
Numar de acte: 4
Actori: numar nedeterminat de actori principali (concurentii) + numar fix de actori secundari (partenerii), care pot influenta sau nu desfasurarea spectacolului
Dramaturgi: organizatorii (Claudia si Albert) + sponsorii
Regizori: sponsorii
Locatia: primele 3 acte se desfasoara virtual, locatia fiind intreaga lume, actul 4, final, avand locatie fixa, anuntata inaintea spectacolului
Durata: peste 2 luni editia de toamna, o luna si un pic editia de primavara (cu O PAUZA inainte de actul 4)
SuperBlog – Opinie LaTeatru.EU
Am pastrat structura clasica a articolelor de pe acest blog, dar acum scriu despre un spectacol atipic, asa ca trebuie sa-l explic. Stati linistiti, nu este vorba de spoilere (nu ai cum sa faci spoiler la teatrul de improvizatie, caci acest spectacol cu teatrul de improvizatie se aseamana cel mai mult).
Asadar, va explic pe acte:
Preludiul – Stiu ca are alte conotatii, dar in teatru este echivalent cu intrarea spectatorilor in sala de teatru. In anumite spectacole cortina te impiedica sa vezi scena, actorii, decorul si alte detalii vor fi dezvaluite dupa gong, la altele, insa, poti studia, pana la incepere, tot ce urmeaza sa se intample. Poti studia decorul, poti studia actorii (care stau nemiscati, stana de piatra, statuie, ori se misca, avand miscari deseori regulate).
In cazul de fata, preludiul este perioada de dinainte de competitie (in toamna, este fix perioada 1 septembrie – 1 octombrie), acest preludiu fiind complet absent la competitia de primavara. Observarea decorului, a scenografiei, ca sa folosesc un termen teatral, presupunea studierea cu atentie a sponsorilor, a partenerilor (o parte vor fi jurati). Din pacate, in cazul de fata, avem parte de un mic spoiler, stiind de la inceput locul de desfasurare a actului 4, adica locatia galei. Este, insa, SINGURUL spoiler de care avem parte in desfasurarea competitiei. Aici se decid majoritatea spectatorilor daca devin actori.
Actul 1 – Anuntarea probelor. Sponsorul anunta proba, regizorul fiecarei probe, fiecarei scene (un act are mai multe scene, dupa cum deja stim), fiind un reprezentant al sponsorului ori un blogger partener. Ori si una, si alta. Imediat dupa anuntarea probei, avem 2 reactii: reactiile de pe grup (un spectacol in sine, zic unii) si scrierea articolelor. Totodata, putem reveni la situatia anterioara, in sensul ca unii spectatori se pot decide, in timpul competitiei, dupa scena 1 din actul 1, dar chiar si dupa oricare alta scena, sa intre in competitie. Sa devina actori activi.
Actul 2 – Anuntarea rezultatelor. Aici sunt 3 efecte (si nu 2): unii actori devin mai importanti, numindu-se de acum inainte castigatori; se face un clasament, unul dintre actori devenind LIDER, lider care se poate schimba oricand, la finalul oricarui act; reactiile de pe grup, revolta, bucurie, tristete, acestea, repet, fiind dupa unii un spectacol distinct (pe care, fara sa inteleg de ce, anumiti concurenti il rateaza, nu vor sa-l vada, refuza sa faca asta). La acest spectacol distinct poti fi, ca si la spectacolul principal, simplu spectator sau actor.
Cele 2 acte de mai sus se intrepatrund: scena 1 din actul 1, scena 2 din actul 1, scena 3 din actul 1, apoi vine scena 1 din actul 2, imediat dupa vine scena 4 din actul 1. Citind numele acestora ametesti. Cine a participat la competitie stie despre ce este vorba.
Actul 3 – Il consider un act in sine, mai ales dupa schimbarea regulamentului: CONTESTATIILE. Unele pot schimba clasamentul, se pot dovedi ceea ce teatral si cinematografic numim PLOT TWIST. Acest act poate avea loc ORICAND pe parcursul competitiei, dar musai dupa ce a avut loc macar 1 scena din actul 2, adica dupa anuntarea rezultatelor primei probe.
Actul 4 – Este gala. Se stie deja totul: se stie castigatorul, se stie locatia, este doar gala de premiere. Aici esti actor, dar ai un cu totul alt rol: sa socializezi, sa cunosti concurentii, sponsorii, organizatorii. Sa te distrezi. Este, dupa multi, partea cea mai importanta. Partea pentru care participa din start la spectacol. La competitie.
Acum, ca orice chestie, are parti bune si parti mai putin bune. Avantaje si dezavantaje. Le voi accentua pe cele pozitive, enuntand si cateva lipsuri inerente ale competitiei.
Avantaje SuperBlog
- Este o adevarata scoala. Inveti sa scrii cu deadline, inveti sa scrii advertoriale, iei note.
- Stii exact unde te situezi. Faptul ca nu sunt anuntati doar castigatorii, precum se intampla la alte concursuri, e un MARE AVANTAJ. Este o diferenta ENORMA intre un articol de 90 si unul de 70. La alte concursuri cele 2 ar fi fost intr-o mare turma de articole necastigatoare. Aici se face distinctie clara intre ele.
- Poti face contestatie, care are marele avantaj de a-ti aduce explicatii suplimentare. De cele mai multe ori nu iti va creste nota, la mine n-a crescut niciodata, dar ti se va explica de ce ai luat atat. Nu esti de fiecare data multumit cu explicatia, dar e mai bine decat nimic.
- Castigi vizibilitate. Am fost contactat de diversi sponsori, unii dintre ei dand de mine la SuperBlog. Alteori, cand am contactat eu sponsori, m-am legitimat cu articole scrise pentru competitie. Dau si un exemplu: am contactat hoteluri, sa ma cazeze in schimbul reclamei, legitimandu-ma SI cu articole inscrise in competitie.
- Castigi foarte multi prieteni. Mai ales in actul 4 🙂
- Adrenalina aia din timpul competitiei nu poate fi explicata. Trebuie TRAITA!
- Castigi un trafic important, chestia fiind valabila cu precadere pentru bloggerii aflati la inceput. Vizibilitatea nu e doar fata de sponsori, ci si fata de ceilalti concurenti (actori). Am descoperit foarte multe bloguri faine in competitia asta.
- Unii si-au descoperit jumatatea. Daca se si casatoresc putem pune la dezavantaje. Pana atunci, pana cand sentimentul de iubire este stricat de casatorie, sa zicem ca-l socotim drept avantaj.
- La Gala, in actul 4, faci foarte multe poze aducatoare de like-uri 🙂
Dezavantaje SuperBlog
- Iti mananca foarte mult timp si foarte multa inspiratie. Aici trebuie sa explic putin, dandu-ma exemplu. Am multe bloguri, acum sunt 9, al zecelea fiind pe teava. In timpul competitiei, IN MOD IDEAL, ar trebui sa ma concentrez DOAR pe SuperBlog. Daca merg la un film, insa, trebuie sa scriu despre el. Merg la teatru, scriu despre teatru. Merg la un meci, scriu si despre el. Si concentrarea pe competitiei scade. Ideal ar fi ca din prima secunda in care a venit proba sa te gandesti ce ar trebui sa scrii. Pana te gandesti ce sa scrii, adica 2 zile, vine alta proba, asa ca ai subiect nou de gandire. Da, ai 7 zile sa scrii despre o proba, dar nimeni nu scrie proba din prima zi, ci, romaneste, o scrie pe ultima suta. Asa cum studentii isi fac tot timpul referatele cu o seara inainte. Daca eu scriu 5 articole intr-o zi, e clar ca nu m-am concentrat DOAR pe competitie. Nu am cum sa fac asta.
- Ai parte de un grad mare de frustrare. Deseori castiga articole pe care le consideri inferioare articolului tau. Uneori chiar articole proaste. In putine cazuri s-a schimbat castigatorul (de un singur caz stiu), dar uneori, daca-s multe contestatii, se rejurizeaza tot. E drept, frustrarea ta ramane, oricum ai lua-o.
- Iti exasperezi publicul tau, cititorii tai constanti. Ideal ar fi sa strecori niste articole neadvertoriale in timpul competitiei. Sa aiba publicul tau ce lectura. Asta ca sa nu te paraseasca definitiv. Caci degeaba castigi 100 de fani, daca ii pierzi pe cei 50 actuali. Trebuie sa-i convingi sa nu plece, atat prin calitatea articolelor superblogosferice (caci un articol bun, o poveste misto, este citita chiar daca-i pentru un sponsor), cat si prin scrierea unor alte articole in afara competitiei.
- Iti faci si dusmani. Eu m-am facut cu un block din partea unei foste concurente si foste jurate. Ea era jurata, eu eram, probabil, injurat. Ma laud cu asta, sa nu aveti alta impresie 🙂
Propuneri
Am fix 3 propuneri pentru organizatori. Sunt curios in ce masura ei mi le vor lua in considerare:
- Sa poti participa cu mai multe bloguri in competitie. Sa explic, sa nu fiu gresit inteles. Accept ca nu pot scrie de 10 ori la aceeasi proba, pe zece bloguri. Ar fi fost o provocare interesanta, dar inteleg de ce nu. Totusi, mi-as dori sa pot ALEGE pe care dintre blogurile mele sa scriu o proba. Asta e o proba cinefila, drept urmare o scriu pe Cinemil. Asta merge pe blogul de teatru, asta merge pe blogul de fotbal si tot asa. Ma simteam CIUDAT sa scriu despre FILME pe EmilCalinescu.eu ori pe Blond.ro. Era, cumva, impotriva ideii de nisare, pe care o tot promovez.
- Mi-as dori ca galele, actul 4, sa ne duca in multe alte locuri din tara. Pana acum regula a fost asa: Bucuresti, munte, mare. Mi-as dori o gala in Craiova, o gala in Cluj, o gala in Iasi, o gala in Timisoara si tot asa. Nu zic de Slatina, e oras prea mic, nu cred sa fie participanti de acolo (ma rog, sunt eu, dar locuiesc in capitala de mult timp). Mi-ar placea, la modul sincer, sa ne plimbam prin toata tara. Sa cunoastem tara prin intermediul SuperBlog. Acesta ar trebui sa fie obiectivul nostru catre organizatori. Proba catre organizatori: gasiti un oras in care sa nu se fi organizat pana acum gala SuperBlog. Excludem Valea Prahovei, caci Brasov si Poiana Brasov au fost deja, iar a plimba gala prin Predeal, Sinaia, Azuga, Busteni ori Poiana Tapului nu mi se pare ceva de dorit. Si, serios, de ce musai la munte?
- Mi-as dori niste mici tombole la gale. O motivatie mai mare pentru concurenti sa participe la gale. Firmele de IT, deja prezente ca sponsori, sa organizeze tombole. Se organizeaza constant la conferinte ori la alte evenimente. De ce nu si la galele SuperBlog? Dar nu cu premii promotionale, ci cu premii serioase. O tableta, un telefon, poate un ebook reader. Macar un mouse zic 🙂
Am participat la mai multe competitii SuperBlog, am fost o editie si blogger partener. Mai sus este gala, actul 4, din spectacolul SuperBlog 2017. Va sfatuiesc sa participati, NU veti regreta! 🙂 Salutari TEATRALE si SUPERblogosferice tuturor!
Foarte tare inspiratia
! 😉
Apai tu nu scrii? Nu participi? Mi-ar face placere sa-l inving pe Zlatan ! 😀
Simpatică abordare! Spor la jurizare! 🙂
Abia astept sa va jurizez 🙂
Felicitari!
Multumesc! 🙂
Felicitari! Frumos scris. Am acceptat sa il jurizez, in ciuda incalcarii regulamentului care spune ca trebuia sa participi cu acelasi blog. Dar fiind jurii, facem ce vrem 🙂 cred.
Nu a fost intentionat. Nu am vazut prevederea respectiva si, gandind articolul ca pe un spectacol de teatru, nu-l mai puteam muta in alta parte 🙂
Inedita abordare! Bafta la jurizare!
Mersi. Bafta si tie la jurizare. Sa nu te zgarcesti cu punctele in dreptul meu! 🙂
Imi place abordarea. Nici prin vis nu mi-a trecut pana acum sa compar SuperBlogul cu o piesa de teatru. Cam alambicat la inceput, dar mi-a placut mult. 😀
Emile, ma bucur ca articolul tau a fost primul inscris si primul pe care l-am citit! Am convingerea ca greul cel mai mare a trecut deja :)) Fain articolul!
M-ai pierdut un pic la început, ce-i drept. Dar înțeleg, având în vedere că l-ai gândit (articolul) în stilul blogului. În rest e fain.
Foarte originla ideea cu comparatia.Un pic greu de urmarit dar pana la urma se leaga. Lipseste partea legata de cum ar fi daca ai organiza tu o competitie de blogging creativ.
După cum spuneam în primul comentariu (acum sunt jurat) îmi place ineditul abordării. Dar ai lipsuri la respectarea temei și la cadrul (blogul) de desfășurare. ;(
Legat de blog, am spus de la inceput: am gandit articolul pt acest blog, ca un spectacol de teatru. Am aflat ulterior ca n-as avea voie, dar am preferat, pt spiritul competitiei, sa pastrez acest articol si sa nu-l rescriu (caci nu-l puteam publica PE ACESTA pe blond.ro).
Acum, e la latitudinea voastra cat ma veti (de)puncta pt el.
Legat de respectarea temei, eu zic ca e respectata 🙂 Dar e doar parerea mea!
M-a înnebunit lumea cu organizarea! Păi dacă a scris lumea ce ar îmbunătăți, nu asta înseamnă? Că doar nu reinventăm SuperBlogul acum! În fine…
Primul articol citit, chiar de când a apărut. Originală abordarea „teatrală” și interesant modul de a adapta cerința tematicii blogului. Ai pus frumos într-o poveste ideea Superblogului. Nu m-am lămurit pe deplin în legătură cu un posibil „conflict de interese” legat de blogul pe care ai scris… Succes.
Salut! Mi-ar placea sa vad o gala organizata in stilul tau si sa ajung si eu la ea. Felicitari pentru articol!
Frumos articolul, scris intr-un mod original. Bafta la jurizat si note!