Sylvia de A.R. Gurney- UNATC – Teatrul Arte Dell’Anima

Sylvia de A.R. Gurney
Distributie
Sylvia: Irina Stefan/Oana Carmaciu
Greg: Flavius Calin
Kate: Theodora Sandu
Leslie: Ana Maria Ivan
Tom: Vlad Balan
Regie: prof. asc. dr.Alexandru Jitea
Productie: UNATC; vazut la Teatrul Arte Dell’Anima

Sylvia – Opinie LaTeatru.EU

 

 

Atunci cand, la finalul unui spectacol de teatru, incepi sa discuti ce ai vazut, nu-ti pui problema, aproape niciodata, cand anume te-a surprins spectacolul. Sunt unele spectacole (la fel si filme) cu un singur twist, care in mod clasic se pune spre final, cand totul este dat peste cap si capata un alt inteles. Sunt, insa, spectacole de teatru cu mai multe twist-uri (oare am voie sa folosesc pluralul romanesc la acest termen pur englezesc?), caz in care eu, ca blogger, imi pun problema despre care as avea voie sa scriu si despre care nu. Unde anume este limita spoilerului (alt termen englezesc intraductibil)? Pana unde am voie sa dezvalui?

Un prim raspuns este ca am voie sa dezvalui ceea ce dezvaluie si producatorii. Sau, in sens invers: daca un aspect, un (mic) twist, nu este dezvaluit in rezumatul oficial (cuvantul SINOPSIS este traductibil, spre fericirea mea), atunci eu unul, in 90% dintre cazuri, evit sa-l spun. Este cel mai sigur, chiar daca, in sens invers, uneori citesc descrierea oficiala si imi pare ca-i plina de spoilere.

In acest caz, al spectacolului Sylvia, avem 2 twist-uri, unul mai important decat celalalt. Unul vine la inceput, destul de greu de intuit, anticipat, celalalt la sfarsit, de care am fost usor nemultumit. Adica spectacolul, din cauza finalului, mi s-a parut nerealist.

Avem in fata noastra un cuplu disfunctional, un el si o ea, in viata lor (mai precis A LUI) aparand … Sylvia. Acum, prima piatra de hotar, primul twist, intr-un sens larg, este sa descoperiti cine este Sylvia. In scena mai intra apoi o prietena buna de-a sotiei, care este (si) psihologul de cuplu (aici nefiindu-mi clar daca ei DEJA se duceau la psiholog si sotia se imprietenise cu psiholoaga sau daca ei s-au dus la psihologul prieten de familie; in cel de-al doilea caz, strict profesional, cred ca este o eroare) si un cetatean intalnit intamplator in parc (care, dupa mine, este interpretat GENIAL).

Cine este Sylvia, cum a aparut ea in viata lor si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri. E drept, prima parte o puteti intui din trailerul de mai sus. Producatorii au lasat cateva semne, cateva indicii, prin trailer, chiar daca in rezumat au evitat sa dezvaluie. Stati linistiti, chiar si asa spectacolul are un farmec aparte.

La final, spectatorul ramane cu cateva intrebari. Dupa mine, fara raspuns. Cea mai importanta dintre ele: oare cati psihologi si-au acceptat nebunia si au apelat la psihiatri ori macar la colegi de-ai lor psihologi? Se spune despre ei ca preiau de la fiecare pacient cate ceva. Avand in vedere acest lucru, oare vizita la psiholog ajuta sau nu pacientul?  Mergeti sa vedeti spectacolul Sylvia si urmariti cu atentie psihologul. Ma rog, psiholoaga, care, deja v-am zis ca-i gresit, este si prietena buna cu unul dintre soti.

Spectacolul Sylvia se joaca la Teatrul Arte Dell’Anima, insa este produs de UNATC. Felicitari tinerilor care interpreteaza foarte bine (la personajul Sylvia este distributie dubla, eu l-am vazut cu Oana Carmaciu), felicitari regizoarei. Si felicitari Teatrului Arte Dell’Anima pentru ca are acest spectacol in repertoriu. Daca aveti prieteni/prietene psihologi, luati-i sa vada acest spectacol. Ori, mai ales, daca aveti prieteni care vor sa faca aceasta facultate. IN SPECIAL daca aveti asemenea prieteni 😀

Leave a Reply

%d bloggers like this: