Teatrele se muta rar

Teatrele se muta rar

 

 

De cand frecventez teatrele bucurestene, un singur teatru s-a mutat, in adevaratul sens al cuvantului: InCulise. Nu au avut sediu propriu niciodata, de fiecare data stateau cu chirie si din N motive au fost nevoiti sa se mute.

In afara de ei, alte teatre cu probleme au fost Evreiesc, Nottara si Teatrul Foarte Mic, care s-au inchis fie temporar (primele 2), fie definitiv. In rest, teatrele sunt acolo de mult timp. Si e bine sa fie asa.

E drept, unele teatre, precum Masca, joaca din ce in ce mai mult in strada, peste tot, caz in care devine irelevant unde isi au efectiv sediul. Ei joaca, deopotriva, in Herastrau, Cismigiu, Plumbuita ori Parcul National. Ori pe Calea Victoriei, cum vor juca fix pe data de 1 mai.

Altele, insa, precum Nottara, se legitimeaza prin locatia lor. Nottara este teatru de bulevard, asa a fost si asa trebuie sa fie.

E drept, teatru se poate face peste tot, si-n cafenele, si-n baruri obscure, si-n cluburi. Tot teatru este, tot spectatori sunt. Doar ca, vedeti voi, SCENA pe care au urcat, de-a lungul timpului mari artisti, este o scena care impune respect. Poti face teatru peste tot, dar ONOAREA este atunci cand pasesti pe ACEA scena.

Auzim despre Relocari firme, fiecare unde s-a mutat, vorbim de firme mai mici sau mai mari, insa foarte rar auzim de teatre mutate. Atunci cand o fac, rar de tot, o fac cu un motiv precis. Chiar si atunci cand se fac lucrari ample, cum a fost la TNB, locatia teatrului ramane. E in acelasi loc, nu se muta.

Firmele de mutari mobila tip MoveOut.Ro, oricat de profesioniste si de ieftine ar fi, nu vor putea niciodata muta SPIRITUL si povestile unei sali de teatru. Partea misto este ca nici nu-si propun asta.

Altfel, insa, un teatru se muta frecvent, insa in cu totul alt fel: un spectacol al teatrulu X colinda tara in lung si lat, dintr-un festival intr-altul. Da, se joaca in multe locuri, desi este un loc al lui, al spectacolului, unde se simte cel mai bine.

Teatrele se muta rar spre deloc, iar cand o fac nu sunt deloc fericite. Pentru ca, pe langa actori, mai e vorba si de public, obisnuit cu teatrul intr-un anumit loc. Oare v-ati obisnui cu Teatrul Nottara in alt loc decat cel actual? Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: