Titanic Vals – Teatrul Odeon

Titanic Vals - Teatrul Odeon AFIS

Titanic Vals de Tudor Musatescu
Distributie
Spirache: Ionel Mihailescu
Dacia: Antoaneta Zaharia
Chiriachita: Dorina Lazar
Sarmisegetuza: Nicoleta Lefter
Gena: Sabrina Iaschevici / Paula Niculita
Traian: Marius Damian
Decebal: Ruxandra Maniu
Petre Dinu: Ioan Batinas
Stamatescu: Alexandru Papadopol
Radulescu Nercea: Pavel Bartos
Procopiu: Rodica Mandache
Doica, O servitoare: Anda Saltelechi
Un fotograf: Dan Iosif
Regia: Alexandru Dabija
Decoruri: Helmuth Stürmer
Costume: Corina Gramosteanu
Asistent decoruri: Irina Moscu
Ilustratia muzicala: Vasile Manta

Titanic Vals - Teatrul Odeon

Titanic Vals – Opinie LaTeatru.EU

Titanic Vals era, pana acum 2 seri, unul dintre spectacolele clasice ale dramaturgiei romanesti pe care nu-l vazusem pana acum pus in scena. Nu ca nu fusesera ocazii, doar ca, din N motive (despre care nu voi vorbi acum), nu fructificasem niciuna. Drept urmare, pentru mine a fost primul Titanic Vals vazut.

Ceea ce inseamna un lucru evident: nu voi avea posibilitatea sa compar cu nicio montare anterioara. Pentru spectatorii de rand, cei carora ma adreseze cu precadere, este un lucru bun. Pentru mine, ca spectator care citeste din cand in cand cronica de teatru (nu foarte des, ca ma imbolnavesc de nervi), nu este nimic mai enervant decat o comparatie intre o montare din 2018, una din 1994 si una din 1987. Ca istorie teatrala, pentru a evidentia, in caietul-program al spectacolului (ce se da la intrare, la unele teatre gratuit, la altele pe bani), comparatia in cauza este utila. Bine, nu comparatia in sine, ci enumerarea tuturor actorilor care au interpretat, de-a lungul anilor, acel rol. Altfel, pentru 99% dintre spectatori este complet inutil sa afle ca interpretarea din 2020 este inferioara celei din 1987.

Totusi, trebuie sa va spun de socul pe care l-am simtit la cateva ore dupa ce am vazut spectacolul: cat de actuala poate fi o piesa scrisa in 1932!

Si, sa ne intelegem, actualitatea spectacolului nu este data de vreun artificiu regizoral al lui Alexandru Dabija. Nu vedem blugi, nu vedem telefoane mobile, nu vedem ceva ce ne-ar putea duce cu gandul la prezent.

Totusi, testamente brusc aparute, mosteniri care schimba fundamental viata unei familii, bucuria la moartea unui unchi bogat, cumpararea unui post de parlamentar – toate astea au existat, exista si vor exista tot timpul. Drept urmare, nu-ti trebuie niciun artificiu regizoral pentru a pune in prezent spectacolul. Prin insasi textul (scris in anii 30 ai secolului trecut, fundamentala precizare) Titanic Vals este actual.

In final, doua cuvinte despre personajul Spirache, interpretat excelent de catre Ionel Mihailescu. Intai si intai, mi se pare politicianul perfect. Politicianul ideal. Nu voi vorbi despre un partid sau altul, nu voi vorbi despre o perioada anume: el este perfect si ideal oricand si oricui.

In al doilea rand, este sotul si tatal perfect. Pe bune: chiar v-ati dori un Spirache ca sot, ca tata, poate ca unchi. Nu zic, si ca prieten.

In al treilea rand, oricand de slab si de manipulabil ar parea, el se dovedeste extrem de inteligent in cateva momente cheie. Nu este un om deloc prost. Asta apropo de cei care confunda slabiciunea cu prostia.

Este personajul pe care va sfatuiesc sa-l urmariti cu atentie.

Eu nu pot sa inchei fara sa subliniez un aspect important: mi-a placut faptul ca un spectacol de aproximativ 2 ore are pauza. Sunt teatre care nu se mai obosesc sa dea pauza nici macar la doua ore si jumatate, la spectacolele de fix 2 ore nici nu se mai pune problema pauzei. In cazul montarii Titanic Vals de la Teatrul Odeon, avem pauza dupa o ora, care pauza reuseste sa faca minuni. Recunosc, daca n-ar fi existat, daca nu m-as fi hidratat in acea pauza (da, trebuie sa existe si o astfel de optiune pentru spectatori), spectacolul mi s-ar fi parut obositor si greu de urmarit. Desi, sa ne intelegem, vorbim despre o comedie pura, spumoasa. Un sincer bravo pentru acest lucru.

Mergeti sa vedeti Titanic Vals la Teatrul Odeon, punerea in scena a unei piese vesnic actuale. Puteti lua cu voi pe oricine, spectacolul nu are interdictie de varsta ori de ocupatie. Ah, da, poate ar trebui sa mergeti cu prietena care v-a batut la cap sa vedeti Titanicul: merita sa-i spuneti ca ACESTA este adevaratul Titanic, cel care nu trebuie ratat. Pe bune ca asa e 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: