
Turandot dupa Carlo Gozzi
Traducerea si adaptarea: Sanziana Stoican
Regia: Sanziana Stoican
Ilustratia muzicala: Sanziana Stoican
Scenografia: Valentin Varlan
Light Design: Costi Baciu si Cristian Niculescu
Regia tehnica: Andreea Ghiciu / Dana Popescu
Distributie:
Turandot – Dana Marineci
Kalaf – Bogdan Nechifor / Dan Pughineanu
Adelma – Camelia Pintilie
Altoum / Ismaele – Alex Popa
Ta – Mircea Alexandru Baluta
Pa – Mihai Mitrea
Zelima – Oana Predescu
Schirina – Mihaela Trofimov
Barach – Oliver Toderita
Produs de Teatrul Excelsior din Bucuresti, vazut in deschiderea Excelsior Teen Fest 2019
Turandot – Opinie LaTeatru.EU
Basmul Turandot are o istorie aparte. Pornit din China, trecut prin mainile mai multor culegatori de folclor, ajunge cunoscut in special datorita formei sale dramaturgice, teatrale, a lui Carlo Gozzi, si a formei sale muzicale, opera netermina a lui Puccini.
Povestea este aparent simpla, diversele sale variatii nealterandu-i ideea de baza. Turandot este o printesa extrem de cruda, care uraste absolut toti barbatii. Desi tatal sau insista ca ea sa se marite, starea sa fizica fiind din ce in ce mai precara, ea refuza sa faca acest lucru. Accepta intr-un final un targ, o promisiune care devine edict in toata China: doritorii, musai de sange nobil, vor trebui sa raspunda corect la trei ghicitori de-ale ei. Daca raspund gresit la oricare dintre ele, vor fi omorati.
An de an, din ce in ce mai multe capete cadeau in incercarea de a o cuceri pe cruda Turandot. Pana cand vine un barbat cu sange nobil ce reuseste sa raspunda corect la ghicitori. Ce urmeaza apoi si cum se termina totul, daca nu stiti deja, veti afla mergand la spectacolul Turandot.
Nu imi plac povestile de dragoste, spectacolele siropoase unde tot ce trebuie sa fac este sa aplaud si sa vars lacrimi de fericire, departe de mine sa fiu vreun romantic incurabil, chiar dimpotriva, zic unii. Drept urmare, trebuie sa ma credeti pe cuvant cand va spun ca spectacolul acesta este departe de a fi astfel. Chiar daca unii il privesc asa, un basm in care iubirea invinge orice obstacol, mi se pare o analiza mult prea superficiala. Este acolo ceva mult mai profund, nimic siropos, nimic absurd. O poveste precum Turandot, chiar daca in sine este o poveste, una pentru copii zica-se (desi spectacolul Teatrului Excelsior figureaza cu 14+), vorbim despre ceva foarte profund, ce poate fi privit din extrem de multe unghiuri: psihologii au cel mai mult de discutat, despre ce inseamna sa cresti un monstru, despre cat de vinovat este anturajul intr-o astfel de situatie, despre cat de important este trecutul pentru cum este un om in prezent; pentru sociologi si politologi va fi relevant modul in care o fita, o poveste aparent secundara influenteaza bunul mers al unei intregi societati (si al lumii, per ansamblu); istoricii vor fi interesati de cat de intalnite erau astfel de povesti in Orient si cat de intalnite ar mai putea fi si acum.
A reduce intreaga poveste la ideea iubirii care invinge orice obstacol mi se pare o abordare seaca, superficiala. Mi se pare ca cei care gandesc asa o fac exclusiv cu sufletul si nu cu mintea. Da, te poti atasa de personaje (mai ales de actorii de pe scena Teatrului Excelsior, caci punerea in scena exceleaza intai si intai datorita jocului actorilor), uneori te poate fura peisajul, sa nu te mai gandesti la multe altele. Insa o analiza, obiectiva, nu poate ignora aspectele de mai sus. Despre piesa Turandot (si toate punerile ei in scena, atat la teatru, cat si la Opera ori Opereta) s-ar putea scrie carti intregi, teze serioase de doctorat. Si nu doar de catre teatrologi, ci si de catre filosofi, sociologi, psihologi, istorici, antropologi ori specialisti in stiintele politice.
In final, va dezvalui un secret: pentru mine este a doua punere in scena pe care o vad, prima fiind un spectacol UNATC de acum 2 ani. Nu mai imi amintesc foarte multe, nimic strict teatral, insa recunosc ca inca de atunci povestea in sine m-a fascinat si am cautat, chiar si dupa 1 an, detalii despre ea. Mi-a ramas in minte. Mi-am adus si readus aminte de ea in diverse ocazii. Poate si pentru ca am impresia ca mitologia orientala mi se pare de sute de ori mai interesanta si mai profunda decat mitologia noastra (ori decat mitologia europeana, exceptand-o, poate, pe cea nordica). Am zis de sute de ori? Am gresit: de o mie si una de ori mai interesanta 🙂
Mergeti s-o vedeti pe Turandot, mergeti la Teatrul Excelsior din Capitala (un teatru nisat pe adolescenti si problemele lor, desi nu este adresat EXCLUSIV lor), mergeti la frumosul Excelsior Teen Fest. Si vizitati, macar din cand in cand, si bloguletul acesta. Macar sa-mi multumiti daca v-am facut o recomandare faina 🙂