UFO Ivan Vyrypaev
Regie: Bobi Pricop
Traducere: Masa Dinescu
Distributie:
Emily Wenser: Ada Gales
Artiom Gusev: Istvan Teglas
Nick Scott: Ciprian Nicula
Robert Evans: Mihai Calin
Jennifer Davies: Raluca Aprodu
Johanna Harris: Medeea Marinescu
Viktor Rizenghevici: Ion Caramitru
Scenografie: Paul Popescu & Mizdan Modulab
Concept video: Paul Spike & Tudor Panduru Evil Twin Studio
Muzica originala: Alexei Turcan
Costume si asistenta decor: Ana Ienascu
Light design: Cristian Simon
Operare video: Florin Boicescu
Sunet: Octavian Vasile
Regia tehnica: Andi Tuinea
UFO – Opinie LaTeatru.EU
Acum mai mult timp, auzisem pe cineva ca spune despre teatru ca ar fi un film care se joaca in fata ta. Teoretic, este cea mai facila descriere pe care i-o poti face unui cinefil. Teoretic, este cea mai buna reclama pe care o poti face teatrului.
Practic, insa, cinefilii care vor poposi in salile de teatru vor descoperi diferente mult mai mari, mult mai importante. Vor descoperi ca teatrul este cu totul altceva, fara sa insemne ca ar fi superior ori inferior filmului. Este un act cultural, este o forma de manifestare artistica, de acelasi nivel cu filmul. Sunt foarte diferite, chiar daca uneori sunt executate de aceiasi oameni (la noi, actorii de teatru sunt si de film, exceptiile fiind foarte putine).
Discutia la modul general poate continua la nesfarsit. In particular, insa, exista foarte multe filme unde te simti ca la teatru, locatie identica, dialoguri lungi, foarte putine elemente vizuale, la fel cum exista spectacole de teatru cu foarte multe elemente multimedia, cu foarte multe efecte vizuale.
Filme din prima categorie sunt o gramada, am vazut o multime, nu e ceva nou. Spectacole de teatru, insa, unde sa ma simt ca la cinematograf, am vazut rar. Iar ca UFO n-a fost, pana acum, niciunul.
Efectiv, la acest spectacol am dus, la un moment dat, instinctiv, mana la ochelari, avand impresia ca pe ochi am ochelari 3D. Care da, ar fi fost justificati, efectele alea ce se derulau in fata noastra puteau fi transpuse foarte frumos si destul de usor in 3D.
Acum, spectacolul acesta, desi a fost vazut inaintea filmului Un pas in urma serafimilor, mi-a pus o problema interesanta. Faptul ca am vazut cele 2 manifestari culturale la rand, in 2 zile consecutive, este pur si simplu o coincidenta (ori poate Universul vrea sa-mi transmita ceva). Ideea este asa: spectacolul UFO iti spune ca nu conteaza gradul de adevar al unui film, spectacol ori carte. Filmul poate fi si documentar. Este irelevant daca destainurile pe care le vezi sunt reale sau nu. Daca oamenii aia chiar exista. Important este ce spun ei si cum poti aplica asta in viata de zi cu zi. Pe de alta parte, filmul Un pas in urma serafimilor, film romanesc ce inca n-a intrat in cinematografe (dar o face peste fix 3 zile, in 22 septembrie), ne spune contrariul. El ne arata realitatea asa cum este ea, cel care o interpreteaza urmand a fi spectatorul. Regizorul de film, care acolo e si scenarist, nu se implica deloc sufleteste, nu iti induce in niciun fel raspunsul. El iti arata o poza, o situatie, asa cum era ea si cum, probabil, inca este si acum. Unde este, de fapt, adevarul? Cine are, in fapt, dreptate?
Discutia poate fi dusa inclusiv in planul moral, cat este de etic sa te folosesti de evenimente reale pentru a prezenta fapte inventate, ce ar fi putut fi reale? Cat de moral este sa iti minti, direct ori indirect, spectatorul, facandu-l sa creada ca ceea ce a vazut s-a intamplat pe bune? Cat de moral este, efectiv, teatrul ori cinematografia si cine stabileste moralitatea? Caci, spun unii, daca scopul final, mesajul, este unul corect, bun, pozitiv, inseamna ca spectacolul, in sine, este moral. Oare sa fie chiar asa?
Nu raspund la intrebare, nu pentru ca nu as vrea, ci pentru ca este un drum infundat. Spun doar ca poate iesi un spectacol extrem de bun plecand de la premisa ca nu conteaza daca ceea ce vezi e real sau nu, asa cum a iesit UFO, la fel cum un film 100% real poate iesi superb, film pe care-l apreciezi nu doar datorita calitatilor sale cinematografice, ci si datorita faptului ca-ti arata realitatea asa cum a fost ori inca este ea.
Comparatia nu este intamplatoare, eu zic ca UFO este adresat intai si intai cinefililor. Este un film care se desfasoara in fata voastra, chiar daca nu-s decis daca acel film este documentar sau SF. Mergeti sa vedeti UFO, un spectacol extrem de tehnic, si-mi veti da dreptate. Nu stiu daca si cat o sa va placa, unora li s-ar putea parea absurd, poate inutil. Este opinia lor, chiar daca mie mi-a placut enorm. Nu-s decis daca cinefilului din mine ori spectatorului de teatru din mine. Ori, poate, amandurora. Salutari TEATRALE tuturor!
One thought on “UFO este un spectacol cinematografic live”