Ultimul loz – Teatrul Vasilache

Ultimul loz - Teatrul Vasilache Teatru Infinit Syarela Arts

Ultimul loz
Un spectacol scris si realizat de Virginia Vasilache
Compozitie muzicala si versuri: Virginia Vasilache
Distributie:
Vlad Andrei
Cosmin Cretu
Aurelian Culea
Maria Grosu
Sabina Mitrea
Robert Poiana
Razvan Raduta
Virginia Vasilache
Un spectacol produs de Teatrul Vasilache, organizat de Syarela Arts si gazduit de Teatru Infinit
Vazut pe data de 6 aprilie 2023 la Teatru Infinit

Ultimul loz Caragiale Teatrul Vasilache Teatru Infinit Syarela Arts

Ultimul loz – Opinie LaTeatru.EU

 

Ultimul loz este o noua aducere in actualitate a operei lui Caragiale. Tehnica prin care aceasta aducere in actualitate este facuta mi s-a parut ingenioasa: il pui pe Caragiale in persoana sa joace (Cosmin Cretu il interpreteaza), acesta incercand, pe tot parcursul spectacolului, sa ne convinga ca nu mai este actual. Psihologia inversa chiar functioneaza, caci cu fiecare personaj care apare ne dam seama cat de actual este el de fapt.

Atmosfera de mahala nu a disparut din societate, personajele de acum mai bine de 100 de ani pot fi intalnite si acum, iar Caragiale ca posibil personaj nu s-ar simti intr-o cu totul alta tara daca ar ajunge cumva in zilele noastre. Da, s-ar simti ciudat sa se vada pe o bancnota (una din ce in ce mai putin valoroasa, din pacate), s-ar simti neadaptat noilor tehnologii, dar la baza societatii lucrurile nu s-au schimbat radical. Apucaturile oamenilor, gandirea lor de baza, “apucaturile” lor, sunt aceleasi.

La varf lucrurile nu sunt cu mult diferite. E drept, acum ordinul nu mai vine neaparat de la Bucuresti, ci de la Washington sau Bruxelles (ori Berlin sau Paris, depinde de politician si de partidul politic), dar in rest nimic nu-i schimbat. Daca e nevoie sa lingi unde ai scuipat ori invers, poti face asta linistit. Nu e panica, principiile sunt aceleasi, la fel de flexibile ca pe vremea lui Nenea Iancu.

Iar incercarea de a convinge pe cineva prin psihologie inversa mi se pare o tehnica excelenta, pe care as aplica-o in multe domenii. As aplica-o, de pilda, in publicitate. Cum vi s-ar parea ca o firma sa vanda sucuri acidulate cu sintagma: Beti cat mai putin suc de-al nostru pentru ca este nesanatos?

Cum vi s-ar parea sintagma: Luati telefoanele noastre ieftine si proaste?

De ce sa iti minti clientela, pacalind-o ca ai cele mai bune telefoane? De ce sa minti copiii spunandu-le ce sanatos este sucul tau ori omitand sa spui cat de nesanatos este? Nu mai bine mizezi pe o sinceritate aproape absoluta? Evident, exista o doza de ipocrizie aici, caci tu incerci sa-i convingi sa nu te cumpere dorindu-ti de fapt sa te cumpere. E logic, acesta este obiectivul oricarei firme. Dar mi s-ar parea interesanta o astfel de abordare.

In mod cert, cel mai potrivit domeniu pentru psihologia inversa este POLITICA. Imaginati-va un candidat care ar avea ca slogan: Votati-ma pentru ca sunt cel mai putin hot. Omul s-ar duce in fata alegatorilor si le-ar spune ca ar pleca la orice partid, in functie de cat ofera fiecare. Le-ar spune ca el candideaza pentru salariul imens, pentru beneficiile calitatii de parlamentar ori europarlamentar. Eu pe bune ca as vota un asemenea candidat. In primul rand ca sa ma distrez.

Si inca ceva, ca tot s-a numit spectacolul Ultimul loz: de ce nu incearca vreun regizor sa se inspire din Doua Loturi, facand un spectacol CONTEMPORAN despre PARIURI? Imaginati-va scena finala, cu viceversa, in domeniul pariurilor: eventual un bilet cu cornere, altul cu goluri, fiecare bilet fiind anulat de un singur meci. Un meci a fost fara goluri, dar iesisera cornerele, iar un altul fara cornere, insa se marcasera multe goluri. “Si viceversa”, ca sa zic asa.

Nu pot sa inchei fara sa va dezvalui faptul ca Ultimul loz este un musical unde se face playback. In universul lui Caragiale, playback-ul mi se pare ca ar trebui sa aiba un rol central. Esential. Pe langa atatea si atatea fake-uri, ar fi fost culmea ca muzica sa fie … AUTENTICA.

Ultimul loz Teatrul Vasilache Teatru Infinit Syarela Arts

Mergeti sa vedeti Ultimul loz. O sa va placa, veti adora personajele, il veti adora pe Caragiale, iar atmosfera sigur o sa va cucereasca. Mie mi-a placut la nebunie, iar tinerilor si foarte tinerilor spectatori (erau destui, majoritari in sala) le-a placut la fel de mult. M Mixul de Teatru Vasilache – Syarela – Teatru Infinit este, se pare, unul fericit. O combinatie buna. (ATENȚIE! A nu se confunda Teatrul Vasilache din București cu Teatrul Vasilache din Botoșani!) 

Leave a Reply