3 versiuni ale vietii de Yasmina Reza
Regia: Iulia Lumanare
Distributie:
Alexandru Beteringhe
Veronica Ungureanu
Alina Ionescu-Mihut
Tiberiu-Alexandru Harsan
Se joaca la Godot Cafe-Teatru
3 versiuni ale vietii – Opinie LaTeatru.EU
Articolul acesta, anunt din start, va fi scris dintr-o perspectiva extrem de personala. Stiu ca foarte multi dintre cei care-l cititi va situati de o alta parte a baricadei, eu il voi scrie din punctul meu de vedere, adica al unui burlac convins, care isi propune sa ramana asa toata viata.
Un burlac ca mine nu intelege ideea de vizita in familie. De ce ar trebui sa cunosti nevasta unui om care lucreaza in acelasi domeniu ca si tine? De ce la o intalnire profesionala trebuie sa asiste si nevestele? Da, ai probleme de cuplu, da, si el are probleme de cuplu, dar aceste probleme de cuplu nu se vor rezolva in cazul unei vizite acasa la alta familie. Un cuplu cu probleme nu-si va rezolva problemele vizitand un alt cuplu, facand chestii impreuna. Si, mai ales, nu-si va rezolva problemele amestecand problemele profesionale cu cele familiale.
Serios ca n-am inteles niciodata ideea de cunoastere a familiei. Tu ai copil, colegul tau are copil, deci hai sa ne cunoastem copiii. Caci ce altceva avem mai bun de facut?
Spectacolul acesta fix asta ne arata: ca orice alegere ai face, oricum te-ai comporta, oricum te-ai imbraca, lucrurile nu vor merge bine. Pentru ca, exact cum v-am zis, nu-s sortite sa iasa bine.
In plus, o femeie casnica, fara serviciu dar vesnic ocupata, nu se va putea intelege in veci cu o femeie de cariera. Femeia de cariera o va persifla, o va desconsidera, in timp ce femeia casnica va dori sa se bage in discutii de plictiseala.
In alta ordine de idei, am iubit dintotdeauna, cu ghilimelele de rigoare, persoanele care considera ca pot veni oricand in vizita la alte persoane. Pur si simplu, nu anunta o zi ori o ora anume ori, daca o anunta, considera ca nu e nimic grav daca vin cu o zi mai devreme. In fond, ce mare lucru? Ei sunt acasa, ii vizitam, daca le face placere sa ne vada marti, le face placere sa ne vada si luni.
Apropo, ca va ziceam ca-s burlac convins: nu as putea sta in veci in aceeasi casa cu o femeie casnica. Nu conteaza ce au fost ele pana sa devina casnice, nu ma intereseaza de ce au luat aceasta decizie. Important este ca femeile casnice au o gandire groaznica, oribila, cu care eu sunt complet incompatibil. Ori, poate, daca voi avea vreodata indeajuns de multi bani si voi dori sa am langa mine o persoana de care sa-mi bat joc constant, o casnica este solutia ideala. Nu gandesc doar eu, si tipul din spectacol gandea oarecum la fel. Vedeti voi exact cum anume.
Acu’, na, unii nu vor femei de cariera. Unii n-ar putea sta-n casa cu o avocata. Ca le intoarce vorba. Ca, in multe privinte, s-ar putea sa te faca de ras, s-ar putea sa faca misto de tine, s-ar putea ca tupeul ei sa nu te avantajeze. Vedeti exact cum se intampla in spectacol, chiar daca acolo vorbim despre o FOSTA avocata (mica diferenta este importanta, chiar daca pentru unii insesizabila).
Altfel, doi oameni de stiinta, barbati, ar trebui sa se intalneasca si sa vorbeasca despre problemele lor, stiintifice, intelectuale si chiar personale, SINGURI. Simpla prezenta a nevestelor, indiferent cat de solid este cuplul, este din start gresita. Ma rog, unii nu vor intelege asta din spectacol. E doar interpretarea mea rautacioasa. Si deloc misogina, pentru ca-i valabila si invers: daca doua femei lucreaza in acelasi domeniu si trebuie sa se intalneasca, ideal ar fi s-o faca fara ca sotii lor sa fie prezenti. Dar, nu-i asa, trebuie incurajata viata de familie, trebuie sa intri in intimitatea omului. Caci, altfel, nu ai mai avea ce sa discuti in familie ulterior.
3 versiuni ale vietii se joaca la Godot Cafe-Teatru. Mergeti sa le vedeti si apoi reveniti aici pentru a ma lauda ori a ma injura. Mie mi-a placut: bine jucat, bine interpretat, personaje foarte realiste. Usor de intalnit in viata de zi cu zi.
Ah, si era sa uit: cel mai grav lucru care i se poate intampla unei femei atunci cand merge la o intalnire ori intr-o vizita este sa i se rupa ciorapul. Rusinea de pe lume, nu altceva. Care rusine, daca nu este observata de nimeni, va fi semnalata de insasi proprietara acelor ciorapi rupti. Caci ce alt subiect de discutie mai bun poate fi decat nenorocirea de a ti se fi rupt ciorapii?
PS: Sunt curios cum ar trebui sa arate o cronica normala, clasica, la spectacolul 3 versiuni ale vietii. Chiar as fi curios sa citesc asa ceva. La mine nu a iesit asa ceva din simplul motiv ca nu mi-am propus acest lucru. Cum, de altfel, nu-mi propun niciodata sa scriu cronici. Cu toate astea, consider ca la acest spectacol, la ASTFEL de spectacole, e cam greu sa scrii cronici clasice. Greu chiar si pentru critici. Probabil din acest motiv nu am gasit pe google nicio astfel de cronica.
One thought on “3 versiuni ale vietii – Godot Cafe-Teatru”