Ana Marin despre Amandina cu Frisca – Teatru Sub Luna 2018

Amandina cu frisca
Text de Theo Herghelegiu
Distributie:
Olimpia Malai
Mihai Baranga
Cristi Toma
Nicolae Nastasia
Bogdan Costea
Victor Scoradet
Regia: Mihai Baranga
Sunet si lumini: Ionel Nitulescu
Productie si montaj film: Party Media
Vazut de Ana Marin in Quantic Pub in cadrul festivalului Teatru sub luna 2018

Foto: Gheorghe Paraschiv

Amandina cu Frisca – Teatru Sub Luna 2018 – Opinie Ana Marin – LaTeatru.EU

 

Mereu mi-au placut festivalurile neconventionale, fie ca vorbim de teatru sau de film. Aici ai oportunitatea sa descoperi stilulul, actori, regizori si in general, povesti extrem de interesante versus cele din cinematografele sau teatrele traditionale. Asa ca atunci cand Emil mi-a spus ca pot sa reprezint site-ul la Festivalul Teatru sub Luna nu am ezitat in a accepta invitatia.

In primul rand daca nu ai aflat deja de Quantic – il vei descoperi acum – este un loc care pare fix in mijlocul padurii datorita parcului Grozavesti (de a carui existenta am aflat tot cu aceasta ocazie). In al doilea rand, vei aprecia locul de desfasurare a pieselor, aer liber, locul este destul de colorat, iar oamenii de la bar sunt extrem de amabili, plus mancarea arata foarte, foarte bine!

Acum sa revenim la Festival. Prima piesa pe care am vazut-o a fost Amandina cu frisca, de care mai auzisem si eram curioasa sa imi formez o impresie proprie. Cu o interpretarea foarte buna, si dramatica a echipei de 5 actori poveste este despre examenul de licenta a unui student la cinematografie. Pline de umor si pe locuri mici cuvinte vulgare, lucrurile curg asa cum ti-ai inchipui ca ar putea merge un astfel de examen. Profesorii supremi cunoscatori ai Universului, studentul un amarat care nu are dreptul la nici o opinie sau viziune personala care nu se incadreaza in strictele cadre ale viziuni profesorale academice, insa in egala masura nedemn sa citeasca din clasici sau sa lanseze noi proiectii pentru ca nu-i asa – e un nimeni.

M-am regasit mult in piesa, avand in vedere ca citind relativ mult si divers la viata mea, a dus la conficte de genul in ambele facultati unde aveam profesori cu mentalitati: esti student, automat esti incapabil sa gandesti, fa cum zic eu daca vrei sa iti fie bine si care faceau/fac de rusine invatamantul superior.

Cu un inceput simplu si care parea ca duce spre o piesa statica si plictisitoare, cee ace se intampla in Amandina cu Frisca nu este deloc asa, de la actiuni de intimidare, la cele de introspective adanca, la cele de criza de personalitate (de prea multa sau de prea putina), la schimbari de atitudine – la caderi nervoase, piesa are de toate – e un rollercoster emotional, prin care actorii te poarta extrem de elegant si lin.

Amandina cu frisca este un spectacol despre dorinta de mai mult, despre santaj, despre dezgust fata de starea de fapt, despre abuz de putere, despre creatie, despre influenta, despre frustrarea de a nu ti se da voie sa faci mai mult pentru ca dorinta e de a te tine in sablon, nu de a iti da voie sa te dezvolti. Ceea ce vei vedea pe scena este de fapt povestea lucrurilor care se intampla zilele acestea in tara noastra, faptul ca inaptii detin puterea, iar cei care isi doresc mai mult sunt pusi cu forta la pamant.

Un lucru l-as fi facut diferit – lungimea piesei, pe alocuri unele dialoguri au parut facute fortat ca sa adune timp in clepsidra. Insa, in ciuda ocazionalelor probleme tehnice cu lavalierele, actorii au facut un joc bun si plin de pasiune. Iar filmul de pe final – cel care era subiectul disputei dintre viziunea studentului si cea a corpului profesoral este exact ca frisca de pe amandine – ce trebuie!


Personal, am vazut spectacolul Amandina cu Frisca acum cateva luni, la cinema in Mall Vitan. Fiind vorba despre un spectacol despre un film, locul mi s-a parut cat se poate de potrivit. Despre impresiile mele despre acea reprezentatie am scris aici.

Leave a Reply