As vrea sa te uit (recital de poezie Marius Bodochi) – FEST-FDR 2020

As vrea sa te uit (recital de poezie Marius Bodochi)
Acompaniament muzical – Alexandru Anastasiu si Lucian Maxim
Vazut la Sala 2 Scena A UT DOR a Teatrului National Mihai Eminescu din Timisoara in cadrul FEST-FDR 2020

As vrea sa te uit recital de poezie Marius Bodochi Alexandru Anastasiu Lucian Maxim- FEST-FDR 2020

As vrea sa te uit (recital de poezie Marius Bodochi) – Opinie LaTeatru.EU

 

V-am zis de atatea ori: nu-mi place sa citesc dramaturgie! Dramaturgul a scris acele cuvinte nu pentru a fi citite de publicul larg, ci pentru a fi puse-n scena, pentru a fi interpretate, pentru ca niste oameni, niste actori, mai talentati ori mai putin talentati, sa le dea viata.

Sunt unele piese de teatru savuroase si cand le citesti, Caragiale e pur si simplu delicios, insa ACELEASI replici, auzite din gura unui actor talentat, suna de mii de ori mai amuzante. Da, despre asta-i vorba: un regizor si un grup de actori INSUFLETESC o piesa!

Cum stau lucrurile, oare, in cazul poeziei? V-ati gandit vreodata ca poate si poeziile ar trebui INTERPRETATE? V-ati gandit ca poate unii poeti scriu cu gandul ca poezia lor va fi recitata candva de catre un actor la moda, in voga? V-ati gandit ca poate cei care nu gusta poezia sunt cei care au o imaginatie mult prea saraca, adica cei care nu-si pot imagina acele cuvinte insufletite?

Ca sa intelegeti cum sta treaba: pana sa plec la Timisoara, la frumosul festival, am citit o carte de poezii, volumul scris de colega mea de blogosfera Vero Budea; cea de-a doua, Bestia obisnuintei, a fost citita in tren, pe drumul spre Timisoara. Le citeam, inchideam ochii si incercam sa-mi imaginez, incercam sa vizualizez poezia. Nu reuseam, simteam ca-mi lipseste ceva, simteam ca e ceva ce-mi scapa.

Asta seara, desi e deja noapte, in cadrul festivalului am asistat la un recital de poezie al unui actor extrem de talentat: Marius Bodochi. A recitat multe poezii, a insufletit, mai precis, mai multe poeme, inclusiv cateva de Eminescu (autor pe care in scoala il dispretuiam).

Si, desi nu-i prima data cand asist la un astfel de recital (a mai fost unul, acum vreo 2 ani, al celebrului actor craiovean Emil Boroghina), abia acum am constientizat ce le lipsea poeziilor, de ce nu le apreciam eu: eu simt nevoia sa mi le insufleteasca cineva, simt nevoia sa le aud recitate, nu pot pur si simplu sa le citesc.

In cazul genului epic pot sa citesc si deseori cartea este superioara filmului; deseori nu doar ca apreciez mai mult cartea, dar mai si injur dobitocul de regizor care a indraznit s-o strice. In cazul celorlalte 2 genuri literare, liric si dramatic, pur si simplu am nevoie de ajutor, am nevoie ca unul sau unii sa vina si sa-mi insufleteasca textul, pe care eu il consider sec. Simt nevoia unei interpretari.

Vorbesc serios: incercati sa mergeti la recitaluri de poezie sustinute de actori, nu la cercuri literare unde poetii incearca sa-si interpreteze propriile texte. Mergeti la recitaluri unde un actor interpreteaza, unde veti admira nu doar talentul scriitoricesc al unuia sau mai multor poeti, ci si talentul actoricesc al interpretului.

As vrea sa te uit a fost interpretat de excelentul Marius Bodochi, acompaniat muzical (da, muzica, daca-i bine aleasa, completeaza excelent o poezie) de la fel de talentatii Alexandru Anastasiu si Lucian Maxim. Faptul ca un astfel de recital si-a facut loc in programul unui festival de teatru este un lucru imbucurator. M-as bucura ca astfel de recitaluri sa faca parte si din programul curent al teatrelor.

One thought on “As vrea sa te uit (recital de poezie Marius Bodochi) – FEST-FDR 2020”

Leave a Reply