Cea mai calduroasa zi din an
Distributie:
Alexandru Ion
Victoria Raileanu
Ioana Bugarin
Scenografie si costume:
Alexandra Panaite
Sunet:
Mihnea Bogos
Film:
Tudor Vladimir Panduru, Roxana Maraloiu, Claudiu Marginean, Lucian Iordan
voci:
Camelia Pintilie, Vladimir Purdel, Madalina Stoica, Alexandru Ivanoiu, Eva Cosac
Asistenta regie:
Ilinca Prisacariu
Fotografie:
Adi Bulboaca
Text si regie:
Bogdan Theodor Olteanu
Cea mai calduroasa zi din an – Opinie LaTeatru.EU
Sunt trei lucruri importante, trei premise, numiti-le cum doriti, de la care pleaca acest spectacol. Pilonii principali ai acestuia.
Intai si intai, se spune ca in spital ai sansa sa gasesti persoane foarte bune, cu un nivel de empatie foarte ridicat, caci suferinta din jur ii face sa fie mai buni. Le inmoaie inima, pe romaneste. Problema multor tineri este ca acolo intalnesc cu precadere varstnici. Dar si cand intalnesti un tanar …
Un al doilea lucru arhicunoscut: canicula te face mai agresiv. Caldura scoate din tine ce e mai rau. Chiar daca nu intotdeauna cea mai calduroasa zi din an este si cea mai violenta, statistic nu se verifica de fiecare data, e clar ca in astfel de zile orice scanteie poate aprinde focul.
In al treilea rand, expresia Este in calduri, folosita cu precadere in cazul animalelor, se poate potrivi intocmai si-n cazul oamenilor. In calduri inseamna doritor de sex sau, in limbaj complet neacademic, nefutut/a (de ceva timp).
In spectacolul Cea mai calduroasa zi din an, premisele sunt cele de mai sus: doi tineri se intalnesc pe holurile unui spital. Amandoi sunt, intr-o anumita masura, doritori de sex, asa ca drumul pana-n pat nu este deloc lung. Doar ca lucrurile se complica, fiecare dintre ei avand lucruri de ascuns. Fiecare fiind niste PERSONAJE extrem de complexe si contradictorii. Doua extreme din multe privinte, dar din la fel de multe privinte doua personaje asemanatoare. Parc-ar fi in politica, unde extremele se atrag, avand multe puncte comune (Extrema stanga si extrema dreapta). Deseori, cand aflam chestia asta, ma intrebam daca nu cumva este valabil si-n viata de zi cu zi, cu oamenii. Profesorii pe care i-am intrebat, mai mult politologi decat sociologi, nu mi-au raspuns direct, dar in fond, partidele-s formate din OAMENI.
Spectacolul in sine este fragmentat, avem, pe rand, intalnirea efectiva dintre cei 2, dar si discutia dintre el si un psiholog (sau ceva de genul, ar putea fi si un prieten, o prietena in fapt, careia i se destainuie). Discutia aceasta, confesiunea lui, este la ceva timp dupa intalnire (care, de fapt, a durat o zi intreaga, o zi PLINA, cum se spune).
Chiar daca mi-a placut enorm povestea, mi-au placut personajele, chiar daca nu te poti atasa efectiv de niciunul dintre ele, spectacolul are un defect. Unul de natura stilistica, sa zic asa: nu mi-a placut finalul. Sunt obisnuit cu finalurile memorabile, cu o ULTIMA replica de tinut minte, cu o informatie senzationala spusa la sfarsit. Aici, acest final a venit de fapt in penultima scena, in ultima scena urmand a vedea cum s-a ajuns la acel deznodamant. Din punctul meu de vedere, numele de SPECTACOL de aici vine, de la caracterul SPECTACULOS al unei reprezentatii.
Structura povestii, a finalului mai ales, este specifica unei carti. Acolo povestea ar fi perfect structurata. La teatru sunt alte cerinte, alte dorinte. Si, repet, e pacat ca un spectacol atat de bun, atat de profund, se termina cumva banal. Nu are o ultima impresie, cum se zice-n viata de zi cu zi, MEMORABILA.
In final, trebuie sa va spun o chestie interesanta, surprinzatoare pentru mine. Personal, am vazut acest spectacol imediat dupa ce vazusem Inaintea erei noastre (ambele in cadrul Fest-Fdr 2018). Primul mi-a displacut, il consider slab, haotic, grosier, umor de slaba calitate, fara mesaj), al doilea, insa, adica acesta, mi-a placut. Si cred ca vizionarea lor unul dupa altul mi-a influentat opinia fata de ambele: pe unul il consider, poate, mai slab decat este de fapt, in timp ce pe celalalt il consider mult mai bun. Si ca sa vedeti ca si acest lucru ar putea sa conteze, intr-o oarecare masura, daca luam ca reper acelasi site, Yorick, parerea lor despre cele 2 este cam inversa. Uitati ce a scris o reprezentanta a acelui site despre Cea mai calduroasa zi din an.
Cea mai calduroasa zi din an se vede in Bucuresti la Teatrul Apollo 111. Personal, imi displace locul, nu are deloc lumina naturala, nu ma simt deloc in siguranta acolo. Spectacolele, insa, sunt bune, asa ca trebuie sa trec peste preconceptii si sa vizitez mai des acel loc. Astfel de spectacole chiar ma fac sa vizitez locatii de genul. Ceea ce va recomand si voua, caci Cea mai calduroasa zi din an este un spectacol foarte bun. Dac-ar fi avut un final MEMORABIL, l-as fi considerat printre cele mai bune spectacole vazute anul acesta.