Cum poate fi asta iubire?
Text: Bogdan Gagu
Regia: Silvia Gagu
Distributia:
Bogdan Gagu
Maria Costeschi
Marina Fluerasu
Muzica: Daniel Simion
Foto: Bogdan Ionescu
Spectacol vazut pe data de 15 decembrie 2022 la Teatru Infinit
Cum poate fi asta iubire? – Opinie LaTeatru.EU
Dintotdeauna m-au impresionat suferintele fizice ale oamenilor. Da-mi o drama tip Romeo si Julieta si nu voi fi impresionat; da-mi o drama care contine suferinta fizica, da-mi sa vad un bolnav de ceva fatal si voi fi impresionat pana la lacrimi.
In acest caz, avem un triunghi amoros extrem de dubios: el este casatorit cu o femeie pe care o iubeste nespus, dar care este bolnava de cancer in stadiu terminal. Cat inca este casatorit, isi gaseste o amanta in bratele careia isi gaseste alinarea. Oare va putea aceasta amanta sa o inlocuiasca pe nevasta? Oare poate fi inlocuita asa usor o iubire cu alta?
Cea mai emotionanta scena este intalnirea dintre sotia bolnava si amanta. Nu va spun ce discuta ele, nu va spun nimic altceva, va spun doar ca scena respectiva chiar m-a impresionat. Exceptionala.
Cum eu ma pun aproape de fiecare in pielea personajelor, am incercat de aceasta data sa ma pun in pielea TUTUROR personajelor. Am constientizat ca eu NU AS PUTEA FACE ceea ce au facut ele, NICI MACAR UNUL DINTRE ELE, insa le apreciez pentru asta. Sunt constient de ce pot si de ce nu pot. Sunt constient ca nu as putea fi niciodata asa. Evident, unii il vor blama pe barbat, caci el si-a gasit alinarea, refugiul, in bratele unei alte femei INAINTE ca sotia lui sa moara. Un lucru de condamnat in ochii multora, un lucru pe care EU nu l-as putea face, dar pe care nu-l pot condamna. Suntem diferiti, avem valori morale diferite, sunt constient de asta.
Despre interpretarile celor 3 actori sunt multe lucruri de spus. In mod clar, trebuie inceput cu Bogdan Gagu, care ofera un adevarat regal actoricesc. Nu trebuie omis faptul ca el este autorul textului, practic el TRAIESTE intens povestea, el ESTE acolo, in poveste. Este de departe cea mai buna interpretare.
De altfel, spectacolul acesta contrasteaza foarte mult cu toate celelalte spectacole ale Teatrului InDart: in loc de comedii, deloc usoare, dar comedii, cu final fericit toate, avem o drama in adevaratul sens al cuvantului.
Despre colegele de scena ale lui Bogdan Gagu parerea este tot buna, dar parca nu se ridica la nivelul sau. Marina Fluerasu are un rol extrem de greu, cel al sotiei bolnave. In scena aceea care mi-a placut mie enorm, cand se intalneste cu amanta, ea joaca extrem de convingator. Chiar pare o femeie bolnava, resemnata, plina de iubire.
Din pacate, insa, Maria Costeschi nu mi-a placut la fel de mult. Ea nu mi s-a parut convingatoare, rolul ei fiind de asemenea dificil: trebuia sa fie initial naiva, “copila”, lipsita de experienta, pentru ca apoi sa se transforme radical intr-o femeie matura, realista, care stie ce vrea. Transformarea aceea nu este foarte credibila, ea parea in continuare, sau cel putin asa o vedeam eu, o pustoaica naiva.
In scena aceea, despre care v-am tot vorbit, intalnirea dintre amanta si sotie, Maria Costechi nu a parut credibila. La un moment dat ia sticla de bautura si cand incearca sa toarne in pahar incepe brusc sa-i tremure mana. Cumva, miscarile nu erau naturale, nu parea un tremurat “pe bune”. Cand sotia, interpretata de Marina Fluerasu, ia paharul cu o mana tremuranda, pare mult mai credibila. Miscarea pare naturala, fireasca.
Sunt convins ca o alta actrita ar “rupe norii” interpretand acest personaj. Un rol greu, care in acelasi timp trebuie interpretat de o actrita tanara (machiajul ala functioneaza doar pana la un punct; ca sa para de 20 de ani la inceput trebuie sa fie totusi TANARA).
Personal, pot spune ca am fost impresionat de Cum poate fi asta iubire? si pentru ca m-a surprins. Chiar daca aflasem ca nu e comedie, mintea mea asocia in continuare Teatrul InDart cu comediile, cu spectacolele care se termina intr-o nota optimista. Te pun pe ganduri, nu-s tocmai usoare, dar se termina pozitiv.
Mergeti si voi sa vedeti Cum poate fi asta iubire? si puneti-va in locul fiecarui personaj. Oare ati putea actiona precum vreunul dintre ele? Oare i-ati putea condamna moral pe sot, respectiv pe amanta? Nu trebuie sa-mi spuneti MIE, intrebarile acestea sunt pentru voi.