Romeo si Julieta – Co-productie a Teatrului EXCELSIOR cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale

Romeo si Julieta - Co-productie a Teatrului EXCELSIOR cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT Teatro Nazionale AFIS

Romeo si Julieta – Co-productie a Teatrului EXCELSIOR cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale
dupa: William Shakespeare
adaptare: Michelangelo Campanale
Distributie:
Julieta: Catia Caramia
Romeo: Dan Pughineanu
Lady Capulet, mama Julietei: Maria Pascale
Lady Montague, mama lui Romeo: Camelia Pintilie
Capulet, tatal Julietei: Salvatore Marci
Montague, tatal lui Romeo: Ovidiu Usvat
Tibalt: Mircea Alexandru Baluta
Mercuzio: Mihai Mitrea
Benvolio: Alex Popa
Doica Julietei: Andreea Hristu
Doica lui Romeo: Annarita De Michele
Preotul: Andrea Bettaglio
Paris: Domenico Piscopo
regie si scenografie: Michelangelo Campanale
lumini: Michelangelo Volpe si Michelangelo Campanale
miscare scenica si coregrafie: Vito Cassano
dramaturgie: Katia Scarimbolo
costume: Maria Pascale
asistent de regie: Annarita De Michele
regie tehnica: Michelangelo Volpe
tehnician scena: Antonio Longo
coordonare proiect: Maria Rotar
productie: Antonella Nitti
PR: Serena Manieri
visual designer: Mariagrazia Proietto
social media: Paolo Paparella
asistenta lumini: Costi Baciu
regie tehnica: Viorel Stemate
Durata: 1h 40′
Data avanpremierei: 9 decembrie 2022
Stagiunea 2022-2023
Multumiri: Delia Tondo, Isa Pellegrini, Annalisa Bellini, Giorgio Testa, Giulia Gaudimundo, Raul Nappi, Arianna Baroni

Romeo si Julieta - Co-productie a Teatrului EXCELSIOR cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT Teatro Nazionale

Romeo si Julieta – Co-productie a Teatrului EXCELSIOR cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale – Opinie LaTeatru.EU

 

Romeo si Julieta – Co-productie a Teatrului EXCELSIOR cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale este printre cele mai curajoase montari vazute de mine. Personal, Romeo si Julieta nu este nicidecum textul meu preferat, departe de gusturile mele, insa merg la orice montare am ocazia pentru a vedea diverse artificii regizorale. Nu pot sa empatizez cu personajele, deja stiti asta, nu pot sta cu sufletul la gura, deja stiu ce se intampla, asa ca sunt atent la diversele gaselnite, diversele alegeri regizorale, bune sau rele. Ma rog, din punctul meu de vedere, nicio alegere nu este rea in sine, este doar o incercare.

Romeo si Julieta – Co-productie a Teatrului EXCELSIOR cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale vine cu un razboi inter-etnic: familia Julietei era italiana, in timp ce familia lui Romeo era romaneasca. Ca bonus, doica Julietei, cea atat de importanta in poveste, era si ea romanca. Cititi distributia pentru a vedea ca si alegerea actorilor este in consecinta.

Din pacate, desi intentia este excelenta, punerea ei in practica este doar decenta. Ce o trage in jos sau, mai precis, ce-mi doream eu sa vad? Pai imi doream fix 2 lucruri, din punctul meu de vedere esentiale:

  1. Imi doream sa vad nume ROMANESTI in familia lui Romeo. Da, la limita ROMEO poate fi nume romanesc. Dar acum pe bune, de ce au pastrat numele originale? N-or fi avut voie sa le schimbe? S-au mai vazut diverse adaptari, unele chiar cu numele schimbat. De ce aici nu s-a mers mai departe? De pilda, la Teatrul Odeon se joaca Romeo fara Julieta. Ma rog, povestea nu are absolut nicio legatura cu piesa lui Shakespeare, dar ca idee, oare chiar exista o interdictie efectiva de schimbare a numelor? De pilda, in loc de Montague puteam avea lesne Munteanu. Ar fi fost mai veridic, mai credibil. Asa, am vazut o familie romaneasca Montague.
  2. In al doilea rand, imi doresc de ani de zile sa vad un spectacol in care regizorul sa vina cu o EXPLICATIE CREDIBILA in privinta razboiului dintre cele 2 familii. De ce se urasc cele 2? De cand? De la ce a pornit? Aici chiar se putea, s-ar fi intrat in discutia legata de ura interetnica, despre sovinism si nationalism. Cand am intrebat pe Facebook de ce nimeni nu a incercat sa explice ura dintre cele 2 familii, cineva mi-a dat un raspuns interesant: Orice explicatie s-ar da, ar exista riscul ca spectatorul sa treaca de partea uneia sau alteia dintre familii. Ideea nu este ca spectatorii sa se imparta in #TeamJulieta si #TeamRomeo. Ideea este sa scoti in evidenta iubirea si absurditatea razboiului dintre familii. Sunt de acord cu raspunsul, il inteleg, dar tot mi-as dori o montare indrazneata, creativa, originala, care sa contina si o posibila explicatie. Chiar o astept.

Romeo si Julieta – Co-productie a Teatrului EXCELSIOR cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale este o montare foarte buna, fresh, adaptata destul de mult vremurilor actuale. Nu s-a dorit iesirea prea mult din textul original, dar chiar si asa rezultatul este unul bun. Eu cred, totusi, ca spectacolul ar fi fost realmente senzational daca se dorea spargerea unor bariere. Daca se dorea iesirea completa din “normal”. Unora le place asa, apreciaza exact asta: sa fii creativ fara sa modifici textul (ma rog, cateva replici legate de limba romana si italiana, dar atat).

Mergeti sa vedeti Romeo si Julieta – Co-productie a Teatrului EXCELSIOR cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale. Limba italiana, care pe mine ma mangaie pe urechi de fiecare data cand o aud, aduce un plus de autenticitate.

One thought on “Romeo si Julieta – Co-productie a Teatrului EXCELSIOR cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale”

Leave a Reply

%d bloggers like this: