De ce tocmai tu? – Teatrul Elisabeta

De ce tocmai tu - Teatrul Elisabeta POSTER

De ce tocmai tu?
Autor: Natalie Ester
Regie: Natalie Ester
O productie: Ludus & Logos
Tip spectacol: comedie
Durata: 1h 10min (fara pauza)
Distributie:
Agatha Simion – Natalie Ester
Samuel Krim – Andrei Radu
Vazut pe data de 27 august 2022, la Restaurant Elisabeta din Bucuresti

Emil Calinescu De ce tocmai tu Teatrul Elisabeta

De ce tocmai tu? – Teatrul Elisabeta

De ce tocmai tu? este un alt spectacol de teatru care, pe vremuri, se juca la Teatrul Rosu, si care acum a fost mutat cu arme si bagaje la Teatrul Elisabeta. De fapt, spectacolul se joaca la RESTAURANT Elisabeta, adica in sala de jos. Un text adaptabil, doza perfecta dintre comedie si drama, De ce tocmai tu? s-ar putea juca, de fapt, aproape oriunde.

Doi artisti, o poeta si un pictor, vor imparti acelasi apartament. Ea este proprietara, este gazda, iar el este chiriasul, oaspetele. Cum ajunge el acolo, cat de celebri erau fiecare dintre ei si ce drame ascund acestia ramane sa descoperiti singuri. La fel cum veti descoperi cat de importanta este intalnirea dintre 2 artisti, cum in fata persoanei potrivite te deschizi asa cum crezi ca nu ai face-o niciodata, ca n-ai face-o in fata nimanui.

Spectacolul De ce tocmai tu? nu este deloc unul usor, o comedie usoara, buna de vazut in fata unui pahar de alcool. Desi unii il vor trata astfel, vor ramane doar cu rasetele si cu cateva replici comice, spectacolul este mult mai mult de atat. Intalnirea dintre cei 2 artisti, dramele lor, pe mine m-au miscat mai mult decat multe alte drame teoretic mult mai intense. Va las pe voi sa descoperiti ce anume m-a impresionat pe mine.

Regia si textul sunt semnate de Natalie Ester, care are si unul dintre rolurile acestui spectacol. Interpretarea ei este la inaltime, pare extrem de NATURALA in acest rol. Ma gandesc ca l-o fi scris gandindu-se la ea, gandindu-se ca ea (si numai ea!) va interpreta acel rol. Ceea ce nu este neparat de acuzat. Dimpotriva.

Pe Natalie o vazusem, nu cu multe zile in urma, pe scena aceluiasi teatru – restaurant, in spectacolul Vecina de deasupra. In acel spectacol interpretarea ei mi se paruse mai buna decat a colegului de scena (in acel caz Dragos Stemate). Aici, in De ce tocmai tu?, colegul ei de scena, Andrei Radu, s-a ridicat la inaltimea regizoarei care-i era colega de platou, a avut o interpretare solida, convingatoare. Chiar aveam impresia ca in fata mea se afla un pictor si o poeta celebra, chiar parea veridica povestea lor.

Finalul, insa, desi amuzant, mi s-a parut cumva scos din context. In loc sa ma convinga ca povestea lor este reala, ca se poate intampla oricand, m-a convins ca totul e fictiune, ca totul e fake, ca eu nu ar trebui nici macar sa ma gandesc ca as putea plange. M-a adus brusc cu picioarele pe pamant, fara ca eu sa-mi fi dorit asta. Evident, un final bine jucat, extrem de intens, care insa mi-a schimbat radical perceptia asupra spectacolului, asupra celor vazute pana atunci pe scena.

De ce tocmai tu? nu te poate dezamagi, fiind tipul de spectacol care-ti ridica multe probleme, pentru ca la final sa te faca sa razi. Pe mine m-a facut sa plec cu o stare de bine, cu un mare zambet pe fata. 

Si apropo de data, caci nu intentionat am mentionat-o la inceputul articolului: eu am vazut spectacolul De ce tocmai tu? fix pe 27 august 2022, adica in sambata “marii nunti” din politica romaneasca. Eu, ca fan AUR (vorba vine: de la votant la FAN INFOCAT e o cale lunga), am lipsit de la acea nunta, zica-se a unui extremist, si in plus am mai si mers la spectacolul scris, regizat si (semi) interpretat de o actrita … de origine israeliana (puteam folosi alt cuvant, stiu). “Emile, DE CE TOCMAI TU ai lipsit de la nunta?”. Intrebari am multe dupa spectacolul in cauza, dar raspunsuri nu. Deci, ca sa zic asa, s-a mai adaugat inca una.

Leave a Reply