Godot love station – Teatrul Godot

Godot love station - Teatrul Godot POSTER

Godot love station
regia: Radu Gabriel
Distributie:
Andrada Fuscas
Ana Maria Pop
Vlad Brumaru
Vladimir Purdel
Ana Radu
David Drugaru
Scenografia: Maria Ordean
Sound design: Stefan Radulescu

Godot love station - Teatrul Godot poster 2

Godot love station – Opinie LaTeatru.EU

 

Godot love station a fost a doua mea oprire la Teatrul Godot in noua locatie, dupa savurosul si haoticul Buzunarul cu paine. Spectacolul este o succesiune de mai multe scenete scurte, conceptul numindu-se in limba engleza “10 minutes plays”.

Nu va vorbesc despre fiecare sceneta in parte, nu va zic nici macar cate sunt, ci va vorbesc pe scurt despre 3 dintre ele: prima, ultima si … preferata mea.

Atentie, insa, in urma unei discutii cu regizorul Radu Gabriel, un actor si un regizor pe care eu il apreciez, am aflat ca este posibil ca ordinea sa se schimbe, fie de la o reprezentatie la alta, fie sa se stabileasca o alta ordine si aceea sa ramana. Asa ca nu am de unde sa stiu daca ACESTEA vor ramane prima si ultima sceneta.

Asadar:

  • Prima sceneta se petrece intr-o statie de autobuz, unde 3 oameni asteapta autobuzul. Un domn stie exact ce asteapta si unde va ajunge, un alt domn pare sa fi picat fix atunci, nestiind nici ce asteapta, nici ce cauta acolo. O a treia persoana, o frumoasa domnisoara, nu asteapta nimic, este acolo doar pentru a privi oamenii. Discutia dintre ultimii 2 ajunge la … moarte. “Daca de fapt suntem morti?”. “Cum am ajuns oare aici?”. O sceneta deopotriva amuzanta si trista, plina de intrebari profunde spuse pe un ton hazliu si cumva prostesc. Este tipul de sceneta despre care nu stii daca ar trebui sau nu sa o iei in serios. Si care, din pacate sau din fericire, contrasteaza cu toate celelalte scenete din colaj.
  • Ultima sceneta este o reintalnire extrem de dubioasa: el si ea au divortat de ceva timp. El ajunge chelner intr-un restaurant de lux, in timp ce ea ajunge foarte-foarte bogata. Discutia dintre ei este deopotriva despre trecut, prezent si viitor. Mi-a placut mult contrastul dintre ceea ce se vedea (el statea in picioare, ea statea jos, el parand cumva superior, la inaltime) si ceea ce era de fapt, caci de fapt ea ii era superioara din aproape toate punctele de vedere. Mi-a placut FINALUL, mai ales ca FINALUL scenetei este si FINALUL SPECTACOLULUI. Deci iti ramane in minte.
Godot love station - Teatrul Godot
Fotografia este din sceneta mea preferata
  • Sceneta care mi-a ramas in minte, “preferata mea”, despre care voi vorbi in continuare, este cea legata de … PARTAJUL PRIETENILOR. Mi se pare relevanta, importanta, mai ales ca am intalnit si sigur vom mai intalni astfel de situatii.

Pe scurt: un cuplu este pe cale sa divorteze, asa ca isi invita niste prieteni, un alt cuplu, sa ii anunte asta. Primul cuplu isi propusese sa faca partajul prietenilor: pentru a nu mai avea niciun fel de interactiune, pentru a uita complet unul de altul, si-au propus sa-si imparta prietenii. Nu sa-i imparta egal, ci pur si simplu sa-i intrebe si sa-i puna pe acestia sa aleaga. Ideea era ca FIECARE membru al unui cuplu sa aleaga, fiecare putand sa aleaga pe altcineva.

Imaginati-va, de pilda, cuplul X-Y, care vor divorta. Cei 2 invita pe A si B. A il poate alege pe X, insa B poate sa nu-l aleaga pe X. Are aceasta libertate.

Mai adaug un element: imaginati-va cel mai bun prieten al vostru divorteaza. Evident, poate fi si prietena, e irelevant sexul. Eh, acum incercati sa va ganditi daca veti mai interactiona vreodata cu fosta lui sotie. Ori fostul ei sot, dupa caz. Eh, imaginati-va acum ca el sau ea ar fi sincer/a, asa ca si-ar spune parerea despre voi. Cum va vede si cum v-a vazut in toti acesti ani.

Desi sceneta este, in sine, extrem de amuzanta, spumoasa de-a dreptul, pe mine m-a pus pe ganduri mai mult decat toate celelalte la un loc. Am tot intalnit situatii de genul, am tot ales, am exclus din aceste motive destui prieteni si destule prietene.

Desi ma laudasem ca va voi vorbi doar despre 3 scenete, trebuie sa va spun ceva si despre a patra: un el si ea se pregatesc de un jaf. Scopul acelui jaf este unul dubios: trebuie ca EL sa dovedeasca (sa ii dovedeasca ei, dar sa ISI dovedeasca si lui insusi) ca poate fi curajos, ca nu mai accepta sa fie calcat in picioare. Dezvoltare personala prin jaf, ca sa zic asa.

Mie mi-a placut nu doar sceneta in sine (irelevant cum se termina), ci mai ales modul in care sunt ironizati vracii motivationali. Despre ei este vorba indirect, chiar daca cei 2 protagonisti nu precizeaza cum le-a venit ideea. Probabil citisera vreun guru motivational genial. Sau asta vreau eu sa-mi imaginez ca s-a intamplat.

Godot love station Emil Calinescu Radu Gabriel

Voi mergeti sa vedeti Godot love station, pentru a rade pentru aproape 2 ore. Singurul lucru pe care eu l-am regretat: faptul ca Radu Gabriel (domnuld e mai sus, de langa mine) nu si-a dat si lui un rol, cat de mic, macar intr-o sceneta. Poate data viitoare … 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: