Buzunarul cu paine – Teatrul Godot

Buzunarul cu paine - Godot 17 august 2022

Buzunarul cu paine
dupa Matei Visniec
Regia: Alexandru Bogdan
Distributie:
Alexandru Nagy
Stefan Pavel
Vazut pe data de 17 august 2022, la Teatrul Godot din Bucuresti

Buzunarul cu paine - Godot 2022

Buzunarul cu paine – Opinie LaTeatru.EU

 

Am vazut mai multe adaptari, puneri in scena, ale spectacolului Buzunarul cu paine. Memoria mea teatrala tine minte urmatoarele 2 lucruri esentiale: toate au fost diferite (foarte diferite, PREA diferite), insa cu greu am tinut minte numele actorilor ori al regizorilor.

Tineam minte, pana sa verific arhiva scrisa, ca vazusem SI o adaptare la Godot. Insa in afara acesteia, tin minte ca prima adaptare scenica a fost vazuta mai demult, la UnTeatru, unde 2 actori americani au pus in scena, pe scurt, mai multe texte de-ale lui Visniec, PRINTRE CARE si Buzunarul cu paine.

In cazul in care nu stiti, doi oameni filosofeaza, se cearta si se contrazic langa o fantana in care cazuse un caine. In loc sa actioneze ei vorbesc, ei discuta.

Iar legatura dintre Buzunarul cu paine si Godot este data de asemanarea dintre personajele acestei piese si personajele piesei “Asteptandu-l pe Godot”. Drept urmare, Buzunarul cu paine jucat la Teatrul Godot pare cel mai firesc lucru din lume.

Dupa cum spuneam mai sus, mai vazusem o montare la Godot, montare despre care aveam impresia ca e cu alti actori. Oricum, era radical diferita. Insa, dupa ce am scotocit arhiva blogului meu (caci in memoria mea “offline” nu prea mai pot avea incredere), am descoperit ca spectacolul de la Godot era, cumva, ACELASI: aceeasi distributie, acelasi regizor. Despre el am chiar 2 articole: unul scris de mine, vazut la teatrul gazda (pe vremea cand functiona in Centrul Istoric), si un altul scris de o amica, spectacol jucat la festivalul Teatru sub luna.

Ideea este, de fapt, alta: spectacolul este gandit a avea multa improvizatie, iar replicile personajelor se schimba in functie de evenimentele social-politice. In 2018 un conspirationist vorbea despre anumite subiecte, acum conspirationistul are cu totul alt repertoriu.

In plus, schimbarea locatiei de desfasurare a condus si la adaptarea spectacolului. Un spatiu mai amplu, in aer liber, trebuia folosit corespunzator. Era chiar pacat ca un astfel de spectacol sa se joace doar pe scena.

Pentru ca va vorbeam despre improvizatie, trebuie sa va mai spun ceva: a avut multe elemente de stand-up. Stiti comediantii aceia, americani cu precadere, ca ei sunt cei mai populari, care-si gasesc cateva tinte prin public si incep sa spuna glume despre ele? Uneori din pura rautate, alteori doar pentru a-i da exemple.

Eh, imaginati-va ca am primit o masa excelenta, chiar langa scena, asa ca am fost o tinta usoara. Ma rog, o tinta grea, caci despre greutatea mea a fost vorba. Insa nu doar eu am fost luat la tinta, ci si insotitoarea mea din acea seara. Plus alte cateva persoane, pe care NU le cunoastem.

As putea face pariu ca daca merg la o alta reprezentatie voi vedea cu totul alt spectacol. Si pe bune ca-s tentat sa fac asta.

Ideea e ca pe baza textului lui Visniec se poate filosofa mult. Personajele pot fi absolut orice fel de oameni. Conspirationstul galagios este mai spumos, dar pot fi imaginate multe alte personaje care ar trece pe langa o fantana fara sa intervina. Ma rog, fara sa intervina, dar din curiozitate ar merge acolo zi de zi. Caci un caine in fantana este interesant, chiar daca nu facem nimic in acest sens. De fapt, MAI ALES atunci cand nu facem nimic.

Pentru mine, Buzunarul cu paine a fost PRIMUL spectacol vazut in noua locatie a Teatrului Godot. Am revenit la acest teatru unde mergeam destul de des pana la inchiderea sa din 2018. Spectacolul acesta a fost un fel de trecere: il mai vazusem la fostul Godot, insa are o cu totul alta forma, desi actorii si regizorul sunt aceiasi. A fost, pentru mine, puntea perfecta dintre vechiul si noul Godot. Ma refer la Teatrul Godot, caci personajul Godot, pe care toti iubitorii teatrului il asteapta, este acelasi si este, evident, nemuritor.

Emil Calinescu la Buzunarul cu Paine - Teatrul GODOT

Mergeti sa vedeti Buzunarul cu paine la Teatrul Godot din Bucuresti. Este un spectacol galagios, spumos, dar bun, cu sens. Si cu multa energie. Mergeti la Teatrul Godot, situat in incinta Palatului Bragadiru (foarte aproape de Casa Poporului.

2 thoughts on “Buzunarul cu paine – Teatrul Godot

Leave a Reply

%d bloggers like this: