Inmormantare all-inclusive – Restaurant Elisabeta

Inmormantare all inclusive - Restaurant Elisabeta POSTER

Inmormantare all-inclusive
(Probleme in paradis)
Adaptare dupa un text de Anatoliy Krim
Regie: Vlad Ianua
Tip spectacol: comedie
Distributie:
Valya: Raluca Ghervan
Liza: Madalina Bors
Arkadi: Dorin Enache
Grisha: Vlad Ianus
Vazut pe data de 5 decembrie 2023, la Restaurant Elisabeta

Emil Calinescu la Inmormantare all-inclusive - Restaurant Elisabeta

Inmormantare all-inclusive – Opinie LaTeatru.EU

 

Dintotdeauna am spus ca cei care lucreaza in industria inmormantarilor sunt niste oameni speciali. 80% dintre oameni, ma refer la cei normali, nu ar putea face asta. Nu ar suporta sa auda non-stop cuvantul moarte, sa vada in jurul lor doar tristete, sa vorbeasca zilnic despre sicrie, gropi si alte asemenea.

Drept urmare, trebuie sa admitem ca cei din aceasta industrie nu sunt oameni normali. Fie erau asa dinainte, fie s-au transformat dupa ce s-au angajat aici.

Acum trebuie sa va spun pe scurt despre ce este spectacolul Inmormantare all inclusive. Asadar, avem Casa de pompe funebre Paradis. Aici are loc un incident “nedorit”: un mort se ridica. Fusese doar mort de beat, iar decesul nu-l declarase nimeni. Irelevant de ce, ideea este ca atat familia, cat si firma in cauza se trezesc cu o problema. Cu totii vor sa profite de pe urma ei ori, dimpotriva, se spala pe maini. Veti descoperi singuri ce presupune aceasta “inviere” si de ce pentru barbatul in cauza era mai bine sa fie considerat mort.

Nu va fac spoiler, va trebui sa descoperiti singuri IN CE FEL SUNT DEFECTE personajele din poveste, insa trebuie sa va spun 3 lucruri importante despre Inmormantare all inclusive.

  1. Inmormantare all-inclusive nu te surprinde, nu are SUSPANS, dar tot te bucuri de comedie, glumele nu sunt previzibile. Evident, vorbesc din perspectiva unuia care a vazut mult teatru la viata lui, care a vazut si multe filme si, bonus, care a si citit o gramada de carti. Deci am avut o intensa senzatie de deja-vu (care la noi, la olteni, se cheama senzatia de deja-fu!).
  2. Inmormantare all-inclusive vine cu cateva glume adevarate, cu sau fara ghilimele, legate de inmormantari. Preferata mea este cea legata de inmormantari vs nunti. Primele sunt de preferat pentru ca acolo nu mananci pe banii tai, ci pe banii altuia. Pe restul le veti descoperi singuri, insa eu vreau sa subliniez altceva: marea problema a inmormantarilor este ca aici vin o gramada de ipocriti, care teoretic plang cu lacrimi de crocodil decesul, dar care de fapt se bucura nespus. Pe ascuns, evident, caci trebuie salvate aparentele.
  3. Inmormantare all-inclusive se joaca jos, la restaurant. Aici am o mica (minora!) observatie de facut: la alte spectacole (unul de la GODOT, de pilda), la un spectacol asemanator s-a servit coliva. Din partea casei, a primit toata lumea. Pe langa asta, intrai intr-o atmosfera sumbra, sinistra, inca de pe scarile Palatului Bragadiru. Aici cei care au pus in scena spectacolul au ratat aceasta parte. Nu au schimbat nimic in sala, la restaurant, la chelneri, astfel incat spectacolul ramane unul bun, insa nicidecum unul memorabil. Fiind restaurant, locatia CHIAR permitea acest lucru.

Din distributie voi evidentia un singur actor: pe Dorin Enache, MORTUL, cel care-si duce atat de bine rolul. Va rog sa-l priviti la inceput, cand el sta COMPLET nemiscat, cu totii avand impresia ca acolo chiar este un mort (ori macar un adormit!). Ma rog, nu a stat nemiscat ATAT de mult timp precum s-a intamplat in spectacolul Bucluc la opera. Dar nu va zic mai multe, va trebui sa-l descoperiti singuri SI pe acela.

Vlad Ianus, celalalt actor de sex masculin din distributie, este si regizorul spectacolului Inmormantare all-inclusive. Va indemn sa mergeti si voi sa vedeti inmormantarea, chiar daca umorul negru nu e chiar pentru toata lumea. Nu sunt glume crunte, nu va temeti, insa chiar si asa unele persoane ar putea sa nu-l apreciaza. 

Leave a Reply