Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavski – FITS 2017

Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavski
REGIA: Bogdan Saratean
ASISTENT REGIE: Daiana Madaras
SCENOGRAFIA: Alexandra Constantin
TRADUCEREA: Raluca Radulescu
MUZICA ORIGINALĂ: Claudiu Falamas
LIGHT DESIGN: Dorin Parau
ÎN DISTRIBUȚIE: Sergiu Argesanu, Denisa Pintiuta-Caian/Denisa Lupu, Daiana Madaras, Marian Bureata/Alin Turcu, Codruta Vasiu, Bogdan Constantin, Stefania Marola, George Ciuca/Gabriel Graur, Malvina Hanea, Georgiana Codreanu
MANAGER PROIECT: Luminita Birsan
ASISTENT PROIECT: Raluca Mitea
Un spectacol produse de Teatrul National Radu Stanca din Sibiu si Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, vazut in cadrul FITS 2017, in Studioul Cavas din cadrul universitatii

Iubirea la oameni – Opinie LaTeatru.EU

 

Piesa Iubirea la oameni a fost vazuta de  3 ori, in 3 adaptari diferite. Intervalul de timp dintre ele, cateva luni, este indeajuns de mare incat sa nu-mi amintesc perfect totul, insa indeajuns de mic incat sa nu fiu complet pe dinafara.

O prima concluzie, fireasca avand in vedere ca am mers si la alte adaptari dupa ce am vazut-o pe prima, este ca-mi place textul. Sunt un mic fan al lui. Un text bun, venit de la Mama Rusia.

Acum, legat de montarea de la Sibiu, comparativ cu celelalte 2, caci altfel nu o pot privi, am de spus urmatoarele 3 lucruri:

Mi-a placut mult energia actorilor

Nu stiu povestea spectacolului, vad ca e studentesc realizat in colaborare cu teatrul. Ca de obicei la spectacolele studentesti, este o alta energie. Sunt spectacole vii, spectacole in care se simte, in sensul bun, tineretea actorilor.

Si, as zice eu, se simte si naturaletea. Dupa multi ani de teatru tinzi sa joci prea … teatral. Tinerii actori jucau natural, jucau rolurile alea ca si cum ar fi fost oameni obisnuiti. Ceea ce, credeti-ma, e mult mai bine. Pentru mine cel putin.

Este mai scurt si mai dinamic

Dintre toate montarile vazute de mine, asta este cea mai scurta. Ma rog, este comparabila cu cea de la Nottara, acolo dura 2 ore si 10 minute cu pauza, aici a fost un pic sub 2 ore (1h 55), dar fara pauza.

Vedeti voi, pauza aia este importanta. Uneori este utila, incurajez spectacolele sa faca pauza, incurajez chiar si cinematografele sa puna pauza la filme (la cele lungi in special). Alteori, insa, daca spectacolul este bun si este dinamic, e mai bine fara pauza. Uneori te scoate din ritm.

O amica, cu care m-am intretinut un pic la final, avusese  impresia ca a tinut doar o ora. Tinuse, de fapt, aproape 2 ore, dar nu observasem, nici ea, dar nici eu, cand trecusera acele ore.

Toate 3 au finalul diferit

Nu complet, ci usor diferit. Ceea ce e de bine pentru unul ca mine, care vrea sa fie constant surprins de actiune, de text. Chiar m-am bucurat.

Per total, nu stiu care dintre montarile Iubirea la oameni este mai buna. Ideea este ca oricum ele nu concureaza intre ele. Publicul tinta este diferit, din partea indemnul este clar: mergeti sa vedeti Iubirea la oameni, oricare ar fi montarea. Eu am vazut montarea din Arad si montarea din Bucuresti (de la Nottara). Dac-or mai fi si altele, dati de veste. Nu as zice nu unei a patra. Salutari TEATRALE tuturor!

PS: Articolul despre spectacolul Iubirea la oameni a fost scris dintr-o camera a Golnner Haus Sibiu. Despre locatie, pe larg, zilele urmatoare pe EmilCalinescu.EU.

2 thoughts on “Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavski – FITS 2017

Leave a Reply

%d bloggers like this: