Livada de visini – Teatru Infinit

Livada de visini - Teatru Infinit POSTER

Livada de visini
de A. P. Cehov
Distributie:
Ranevskaia Liubov Andreevna – Marina Fluerasu
Ania – Claudia Morosanu/Ana Bodea (a interpretat Claudia Morosanu in reprezentatia vazuta de mine)
Varia – Ana Ciobanu
Gaev Leonid Andreevici – Vlad Oancea
Lopahin Iermolai Alexeevici – Razvan Ilie
Trofimov Piotr Sergheevici – Bogdan Costea
Charlotta Ivanovna – Liliana Pana
Epihodov Semion Panteleevici – Valentin Corneanu
Duniașa – Reka Kovacs
Firs – Eduard Cirlan
Iașa – Robert Brage
Echipa de creatie:
Regie: Boris Focsa
Scenografie: Kimberly Ligia Vintila
Asistent costume: Melisa Savu
Vazut pe data de 2 aprilie 2023 la Teatru Infinit

Livada de visini - Teatru Infinit

Livada de Visini – Opinie LaTeatru.EU

 

Acum 1 an si un pic incepea invazia ruseasca din Ucraina. Multi prieteni reali si virtuali imi sareau in cap atunci cand mergeam sa vad montari rusesti in teatrele romanesti. Unii ma faceau putinist, altii se opreau doar la termenii de “nepasator”, “nesimtit”, “ignorant”.

A trecut mai bine de 1 an de la invazie, lucrurile s-au mai calmat in Romania, anti-rusismul feroce nu mai are trecere atat de mare. Nu mi-a mai reprosat nimeni de ceva timp ca merg la montari rusesti. A monta ori a participa la asa ceva nu mai este dovada de putinism.

Nu pot sa inchei subiectul fara sa intreb, pentru a mia oara: Daca Cehov ar fi trait in zilele noastre, suntem sigur ca ar fi fost putinist? Nu cumva ar fi fost fix invers?

Nu stiu daca acesta este motivul pentru care Livada de visini se monteaza atat de rar, insa un lucru e cert: in afara unei montari a TNB-ului de acum cativa ani, care nu vad ca s-ar mai juca (ori, daca s-o fi jucat si n-am vazut eu, se joaca foarte-foarte rar), nu mai exista vreo alta Livada de visini in Bucuresti.

Este un text arhi-cunoscut, este vorba de trecerea intre 2 lumi (momentul cheie, “nenorocirea”, asa cum este numita in montarea Teatrului Infinit, este abolirea sclaviei din 1861), o trecere care a saracit foarte mult fosta aristocratie si a imbogatit brusc, “nemeritat”, clasele de jos.

Trecerea aceasta dintre doua lumi, excelent simbolizata de catre un pod pe care toate personajele trec (unele trec demne pe el, altele abia il trec, altele se impiedica si cad, altele raman mult timp pe el, parca indecise incotro s-o ia, spre care lume), poate fi translatata in multe alte perioade. De pilda, trecerea unui cetatean din epoca sovietica in epoca rusa contemporana. Ori trecerea din lumea dinainte de 2014, anul PRIMEI invazii rusesti, cea din Crimeea, catre lumea actuala, trecere care inca nu este finalizata, nu stim care este lumea noua, dar este sigur ca lucrurile vor fi radical diferite.

Pentru ca va spuneam la inceputul articolului despre insuficienta montare a acestui text, trebuie sa intelegeti importanta lui. Este unul dintre cele mai profunde texte ale lui Cehov, dar in acelasi timp un text deloc greu de inteles. Este mixul perfect, daca-mi este permis termenul englezesc adaptat perfect vocabularului autohton, intre profund si usor de inteles.

Nu vreau sa va vorbesc despre fiecare actor in parte, a facut-o deja Sebastian Rusu in Adevarul. Insa simt nevoia sa spun doua vorbe despre Eduard Cirlan, cel care-l interpreteaza MAGISTRAL pe “batranul” Firs. De ce spun magistral? Pentru ca, desi actorul nu este deloc in varsta (are fix cat mine, 36 de ani neimpliniti), el a reusit sa duca excelent un rol de batran: s-a comportat ca un batran, arata ca un batran, vorbea ca un batran. As fi zis, pana sa-l vad pe el, ca acest rol este facut pentru un mos. Ceea ce este adevarat, insa uneori mai sunt si exceptii. Ideea este ca eu apreciez foarte mult sa VAD anumite lucruri mai mult decat sa mi le imaginez. Va dau ca exemplu celebra piesa Romeo si Julieta: atunci cand este montata cu studenti, apare MAREA problema a varstei si anume deseori MAMA Julietei pare de aceeasi varsta ori chiar mai tanara decat Julieta. Machiajul nu inseamna totul. In acest caz, al lui Eduard Cirlan, rolul i se potriveste PERFECT. A reusit sa se puna EXCELENT in pielea personajului. Evident, a fost ajutat mult de machiaj, dar nu trebuie omis talentul sau, modul in care a interpretat. Sincere felicitari.

Livada de visini Firs – Eduard Cirlan

Apropo de jurnalistul pomenit mai sus, poate aveti curiozitatea sa faceti click pe numele lui si sa-i vedeti expertiza: jurnalist de politica externa specializat pe spatiul ex-sovietic, cu precadere Republica Moldova.

Ca s-o spun altfel, cei interesati ori aparent interesati de problemele de acolo, din acel spatiu, ar trebui sa isi arunce un ochi si pe clasicii rusi. Pot intelege ura fata de rusi, rusofobia poate avea sens, dar dusmanul trebuie inteles. Oare cati dintre cei care se dau pe Facebook experti in razboiul ruso-ucrainean au citit vreun clasic rus ori au vazut vreo montare dupa un text celebru din acea tara? Credeti ca puteti intelege rusii din presa occidentala?

Evident, dupa ce veti merge sa vedeti Livada de visini ar trebui sa va puneti si intrebarea Oare nobilimea romana era mult diferita ca mentalitate de aristocratia rusa? Oare noi, ca popor, suntem cu mult diferiti de rusi ca mentalitate? Eu sper ca da, dar tind din ce in ce mai mult sa cred ca nu. Sper ca intelegeti nuanta. Diferenta.

Mergeti oricum sa vedeti Livada de visini: fie din motive literare, fie din motive istorice, fie din motive teatrale, fie din motive politice. Orice motiv ati avea, nu veti fi dezamagiti de ceea ce veti vedea pe scena. Dimpotriva.

Livada de visini Teatru Infinit

PS: Apropo de razboiul rus0-ucrainean, in Livada de visini am auzit referiri la 2 orase, Harkov si Odesa, 2 orase care la acea vreme erau considerate … rusesti. Am tresarit cand am auzit prima oara numele unuia dintre orase. Abia atunci am revenit in prezent si am inceput sa ma gandesc la razboiul actual. Nu interpretati acest lucru ca o apologie pro-rusa. Nicidecum. Insa va las pe voi sa interpretati cum doriti, cum credeti, aceasta “informatie”.

Leave a Reply