Luna de miere cu piper – Teatrul Elisabeta

Luna de miere cu piper - Teatrul Elisabeta AFIS

Luna de miere cu piper
Adaptare scenica de Serban Puiu dupa textul “N-aveti nimic de declarat?” al autorilor Maurice Hennequin si Pierre Veber
Regie: Serban Puiu
Costume: Roxana Radut
Scenografie: Andrei Radut
Traducerea: Raluca Ghervan
Tip spectacol: comedie
Durata: 2h (fara pauza)
Distributie:
Robert de Trivelin: Lucian Ghimisi
La Baule: Leonid Doni/Vlad Ianus
Dupont: Cristian Boeriu
Doamna Dupont: Tania Popa/Mirela Stoian
Ernestine: Raluca Ghervan
Zézé: Teodora Daiana Pacurar
Frontignac: Stefan Pavel
Prix de Rome: Daniel Nuta/Mihnea Nicolau
Paulette de Trivelin: Amanda Petrisor
Spectacol produs de Teatrul Elisabeta, loc unde l-am si vazut (pe 5 mai 2022)

Luna de miere cu piper - Teatrul Elisabeta

Luna de miere cu piper – Opinie LaTeatru.EU

 

Spun din start: am vazut spectacolul Luna de miere cu piper la o zi dupa ce, in aceeasi sala, vazusem Puricele in ureche. Nu obisnuiesc sa merg 2 zile la rand in acelasi loc, la acelasi teatru, insa de data aceasta am facut o exceptie. Pe care nicicum n-o regret. Caci ea, exceptia, m-a facut sa constientizez ceva esential.

Asadar, din primul moment in care am intrat in sala am avut o senzatie de deja-vu: decorul era 90% ACELASI. Nu am o memorie fotografica ATAT de buna incat sa spun exact care erau diferentele, dar acestea erau oricum minime. Povestile ajutau: si aici aveam practic 2 scene, 2 locuri de desfasurare a actiunii, in casa familiei Dupont si in casa pictoritei Zeze. In spectacolul din ziua precedenta casa pictoritei era un hotel-bordel. Nu ca aceasta casa a pictoritei ar fi fost cu mult diferita. Dimpotriva.

Inclusiv apasarea butonului pentru a roti peretele era prezenta.

Fiind acelasi teatru si acelasi regizor, lucrurile nu ma mira. Si nicidecum nu critic acest lucru. Dimpotriva: mi se pare o modalitate ingenioasa. Cred ca decorul a fost gandit pentru AMBELE spectacole, lucru pe care il consider extrem de original. Evit sa spun unic, nu pot baga mana-n foc pentru acest lucru.

De altfel, pe site-ul Teatrului Elisebata sta scris:

Stiati ca? Piesa „N-aveti nimic de declarat?”, care sta la baza spectacolului, este concurenta de peste un secol a comediei lui Georges Feydeau, „Puricele in ureche”.

Deci decorul aproape identic, pentru cine are o astfel de memorie, este pus intentionat. La fel de intentionata, de sugestiva, este si programarea in zile consecutive a spectacolelor in cauza.

Povestea spectacolului Luna de miere cu piper suna cam asa: tanara si frumoasa Paulette are de ales intre 2 pretendenti. Ea il alege pe unul dintre ei, cu care merge in luna de miere. Din pacate, acolo nu se petrece ce ar fi trebuit sa se petreaca, asa ca toata lumea e nemultumita, inclusiv parintii miresei. La panda sta celalalt pretendent, care isi accepta statutul de REZERVA si care incepe sa spere.

Ce treaba are in toata aceasta poveste tanara pictorita Zeze, cat de importanta este dadaca si ce cauta in peisaj un vanzator de camile ramane sa descoperiti singuri. Fiecare personaj are farmecul sau, fiecare aduce un strop de savoare, de piper, povestii deja bine condimentate.

Daca as putea alege doar una dintre cele 2 comedii, poate as alege Puricele in ureche. Insa trebuie sa recunosc ca Luna de miere cu piper este mai realista, mai contemporana. Daca as putea sa spun cu ce poveste m-as putea lovi in viata de zi cu zi, e clar ca al doilea spectacol este mult mai probabil.

Ambele, sa ne intelegem, comedii bune, spumoase, pline de replici memorabile. Sau, ma rog, depinde ce intelege fiecare prin replici memorabile. Nu obisnuiesc sa pun pe blog asa ceva, din acelea pun doar ca teaser, pe contul personal de Facebook, imediat dupa ce ies din sala (pe multe dintre ele le notez repede, pe ascuns, in timpul spectacolului).

Apropo, la Teatrul Elisabeta se petrec si nunti, asa ca cei care au participat la o nunta aici (a lor sau a altora) ar trebui musai sa mearga sa vada acest spectacol. Luna de miere cu piper poate fi exact ce le-a lipsit lor pentru ca nunta sa fie memorabila. Ori, dimpotriva: poate au avut o nunta mult mai buna de atat.

Emil Calinescu la Luna de miere cu piper - Teatrul Elisabeta

Eu n-am fost la nicio nunta acolo (desi as fi putut merge), insa de acum inainte ma pot lauda: nu stiu cum sunt nuntile la Restaurantul/Teatrul Elisabeta, dar acolo eu am avut parte de o … Luna de miere cu piper. Si mi-a placut al dracului de mult!

ps: In Luna de miere cu piper am vazut-o pentru prima oara pe o scena de teatru pe Mirela Stoian (Lila de la Vacanta Mare). A fost, evident, mult mai matura, si ca varsta, si ca rol, de cum o stiam eu, fiind totodata foarte stapana pe rolul ei. Ma rog, era oricum STAPANA CASEI. Dar ati inteles ideea. Nu a iesit in evidenta cumva, nu este omul cheie al spectacolului nici ca interpretare, nici ca personaj, insa mi-a placut. Ca s-o zic altfel: parea omul potrivit la locul potrivit. Nu spun mai multe despre ea, trebuie s-o vad in mai multe spectacole. Insa am simtit nevoia sa subliniez aceste lucruri, asa cum scriu de fiecare data cand vad actori care au devenit celebri prin rolurile lor televizate.

Leave a Reply

%d