
M5 Drumul Taberei dupa Cormac McCarthy
Regia: Alexandru Nagy
Distributie:
Laur Dragan
Radu Catana
Vazuta in The Pub (la interior)
M5 Drumul Taberei – Opinie LaTeatru.EU
Pana sa va vorbesc despre spectacolul M5 Drumul Taberei, trebuie sa fac cateva precizari introductive. Are la baza o piesa de teatru celebra, ecranizata in filmul de mare succes Sunset Limited (cu Samuel L. Jackson si Tommy Lee Jones). In Romania a fost montat la Unteatru un spectacol avand titlul original Sunset Limited, cu Serban Pavlu si Richard Bovnoczki.
Titlul actual, M5 Drumul Taberei, nu sugereaza aproape nimic, chiar daca afisul contine si informatia esentiala, care pe cunoscatori ii va lumina, “dupa Cormac McCarthy”.
Acum, pentru cine nu stie despre ce este vorba, un tip vrea sa se sinucida, in acest caz la metrou, iar un altul il impiedica. Rezulta un dialog profund de o ora si jumatate (filmul dura mai mult) despre viata, religie, inchisoare, placeri, alcool si multe altele. Fara sa aprofundez subiectul, nu trebuie sa mergeti sa vedeti M5 Drumul Taberei pentru diferentele fata de film ori fata de celalalt spectacol, va spun doar atat: este un text romanesc. Cele 2 personaje sunt romani, nu americani, nu persoane din lumea globala de astazi. Nu, romani autentici. A disparut inclusiv diferenta dintre alb si negru, prezenta in filmul american. In plus, daca discutia din film are loc acasa la cineva, in acest spectacol discutia are loc la un bar.
Nu continui comparatiile pentru ca, in mod evident, filmul american are avantajul unei distributii stelare. E clar ca niciun alt actor, roman sau strain, nu se poate compara cu Samuel L. Jackson. N-are cum!
Acum, poate ca in aparenta spectacolul este despre sinucidere. Evident ca cei care au cunoscut persoane care si-au luat viata probabil vor recepta altfel spectacolul. Sinuciderea este o problema grava, depresia este una dintre cele mai grave boli, nu vreau s-o bagatelizez, insa din punctul meu de vedere filmul este despre altceva: despre impunerea propriei credinte, despre a baga pe gat ceva altuia.
Nu pot incuraja pe cineva sa se sinucida, evident ca moartea cuiva este o drama, sinuciderea cu atat mai mult, insa pentru mine alegerea personala a cuiva este fundamentala. Nu as putea niciodata impune ceva cu forta, nu as putea tine pe cineva cu forta intr-un bar, incercand sa-l conving sa nu se mai sinucida. E drept, daca ar vrea sa se arunce IN FATA MEA, DE LANGA MINE, in fata metroului, l-as impiedica. M-as stradui s-o fac, daca as avea aceasta posibilitate. Insa impunerea, bagarea pe gat a propriilor mele conceptii, mi se pare absurda.
Din punctul meu de vedere, din acest motiv sunt atatea conflicte in zilele noastre: pentru ca unii vor sa-si impuna cu forta punctul de vedere. Progresistii vor sa le impuna celorlalti convingerile si credintele lor, conservatorii (crestinii) vor sa le impuna altora propria credinta, pro-vaccinistii vor sa-i oblige pe toti ceilalti sa se vaccineze, occidentalii vor sa impuna democratia in state gen Afganistan si se mira ca nu reusesc … Si exemplele pot continua.
Nu va spun cum se termina spectacolul, care este efectul impunerii propriei credinte, insa oricum M5 Drumul Taberei nu este nicidecum un spectacol unde putem vorbi despre spoilere. Nu te duci acolo sa vezi daca acel om se va mai sinucide sau nu.
Cand eram mic, radeam cu gura pana la urechi la bancul cu cei 5 viteji care ajutasera o batranica sa treaca strada, desi ea nu-si dorea asta. Fix asa e si aici: nu poti obliga pe cineva sa faca ceva.
Iar despre sinucigasii care-si pun capat zilelor la metrou am o parere foarte proasta. Eu ma gandesc la nefericitii de mecanici de tren, care fara sa fi facut nimic gresit vor avea o constiinta foarte incarcata. Nu vorbim despre vina legala, ci vorbim despre cat de bine vor dormi ei noaptea.
Nu, nu ma refer la cei care se plang ca intarzie la serviciu, desi nici ei n-au nicio vina. Ma refer la cei care nu vor mai putea dormi noaptea. Altfel spus, tu ai depresie, insa il condamnni si pe altul, indirect, prin gestul tau, la depresie. Razbunare? Sau pur si simplu ei nu se mai gandesc la cei din jurul lor?
La final, 3 lucruri mai vreau sa subliniez despre spectacolul M5 Drumul Taberei:
- Incercati sa va ganditi de ce poarta acest titlu. Ce are aceasta magistrala special?
- La cum a fost gandit spectacolul, este M5 Drumul Taberei este un spectacol de bar. Chiar daca poti pune o masa si intr-o sala clasica de teatru, cel mai bine se potriveste in peisaj intr-un bar. Pur si simplu aici simt ca poate fi inteles cel mai bine. Astfel de spectacole trebuie simtite ca reale, daca simt ca e ceva fake, ma detasez prea mult de situatie, de personaje. Asa sunt eu, cel care face o distinctie mult prea mare, prea radicala, intre fictiune si realitate.
- Pe Google gasiti mai multe titluri (asemanatoare) ale acestui spectacol: Magistrala 5, M5 Magistrala Drumul Taberei sau M5 Drumul Taberei. Eu am pus titlul de pe afisul spectacolului de astazi (poza cover; cealalta poza este un afis mai vechi de-al spectacolului). Spun asta pentru a va semnala faptul ca este vorba despre acelasi spectacol. Va las pe voi sa spuneti care titlu vi se pare cel mai bun, cel mai sugestiv. Fara sa va argumentez raspunsul, eu spun ca acest ultim titlu, M5 Drumul Taberei, mi se pare cel mai bun.
Mergeti, deci, sa vedeti M5 Drumul Taberei, oriunde s-ar juca acest spectacol, chiar daca eu cred ca intr-un bar se vede cel mai bine. Ah, si inca ceva, fara sa fiu superior: veti intelege spectacolul chiar daca nu ati mers niciodata cu metroul. Pe bune ca cineva (din provincie) m-a intrebat dupa spectacol chestia asta (imi dadusem check-in pe Facebook).