
Ma mut la mama
Autor si regie: Andreas Petrescu
Tip spectacol: comedie
Distributie:
Tania Popa
Vlad Ianus
Mihnea Nicolau
Vazut la Restaurant Elisabeta
Ma mut la mama – Opinie LaTeatru.Eu
Ma mut la mama este un spectacol pe care multi probabil si-l amintesc de acum cativa ani, cand fusese montat cu Adriana Trandafir in rolul principal. Textul este acelasi, scris de umoristul Andreas Petrescu (responsabil, printre altele, de roasturile de la iUMOR), aici difera doar decorul si actorii.
In rolul mamei o avem pe Tania Popa (pe care o vazusem cu doar o zi in rolul nevestei ce urmeaza sa aniverseze 20 de ani de casnicie, in spectacolul Musafirul), iar in rolul baietilor ratacitori, cu sau fara ghilimele, ii avem pe Mihnea Nicolau, respectiv pe Vlad Ianus.
O mama ajunsa la 59 de ani (sper c-am retinut corect varsta) vrea sa se bucure de viata si sa traiasca ce nu a apucat sa traiasca in tinerete: se inscrie la facultate (la psihologie), se intalneste cu un tip (coleg la facultate), lucruri pe care postura de mama nu i-au permis sa le faca. Din pacate, dorinta ei de libertate este amenintata de cei 2 fii ai sai, care vor sa se mute inapoi in casa parinteasca. Cum sunt cei 2 copii, de ce vor sa se mute inapoi si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.
Pe langa partea amuzanta a spectacolului, este un spectacol la care razi de la un capat la celalalt, cateva aspecte mi-au atras atentia. Da, putem vorbi si serios despre COMEDIA Ma mut la mama.
Primul aspect este legat de sacrificiile pe care unii parinti, deopotriva barbati si femei, le fac pentru copiii lor. Unii le accepta cu seninatate, altii le regreta si vor ulterior sa recupereze timpul pierdut. Mamica din acest spectacol este in categoria din urma.
Al doilea aspect important este legat de copiii care revin in locuinta parinteasca la primul esec pe plan personal. Nu vor sa lupte, nu fac altceva decat sa abandoneze si sa se intoarca intr-un loc sigur. Povestea nu este pur romaneasca, citisem undeva ca in Coreea de Sud s-ar afla cei mai multi adulti care inca locuiesc cu parintii.
Al treilea aspect, irelevant pentru unii, important pentru mine, este cel legat de studentii batrani, cu sau fara ghilimele. Inteleg ca Romania sta foarte bine la acest capitol, fiind printre fruntase la capitolul “studenti peste 26 de ani”. Ideea cu 26 de ani este simpla: conform definitiei europene, esti tanar pana la aceasta varsta. Dupa aceasta varsta esti oficial adult.
Deloc intamplator, facultatea aleasa este psihologia, “El Dorado”-ul celor care vor sa se regaseasca, celor care nu stiu prea bine care le este locul in aceasta lume, in aceasta societate.
Despre acest subiect am vorbit acum cateva episoade in podcastul meu. Va las mai jos episodul 4 din sezonul 2 al Podcastului Cult la Cap, episod care a avut-o ca invitata pe Oana Monica Nae, care in momentul interviului era studenta la a patra facultate (ce coincidenta: tot la psihologie!).
Inca ceva important de mentionat aici: piesa Ma mut la mama face parte dintr-o trilogie teatrala, care a(u) si aparut intr-un volum numit Lovitura de teatru. Anul aparitiei: 2014! Deci textul, nu stiu exact cat de modificat, actualizat, este de 10 ani.
Este inca valabil, nimic nu pare a se fi schimbat de atunci.
Ce-mi doresc eu este ca Teatrul Elisabeta, cu care colaboreaza acum Andreas Petrescu, sa puna in scena si celelalte 2 piese din trilogie. M-as bucura, le-as savura, probabil publicul fidel Teatrului Elisabeta este in asentimentul meu.
Ma mut la mama se joaca in Restaurantul Elisabeta, insa nu este un spectacol gandit special pentru restaurant. Se poate juca oriunde, chiar si-n aer liber. De fapt, eu am vazut versiunea initiala, cu Adriana Trandafir, la un festival “Bucurestii lui Caragiale” (sau ceva de genul, nu mai retin exact numele), festival in cadrul caruia spectacolele se jucau in aer liber, pe Strada Franceza (centrul vechi).
Mergeti sa vedeti Ma mut la mama la Teatrul Elisabeta. Cu siguranta va veti intoarce acasa mult mai relaxati dupa o portie zdravana de ras. Iar daca in timpul spectacolului mai si beti 1-2 beri, doar sunteti la restaurant, atunci buna-dispozitie va fi mult amplificata. Ceea ce s-a intamplat in cazul meu in aceasta seara. Ceea ce va recomand si voua!