
Macbeth
dupa William Shakespeare si Eugène Ionesco
Traducere: de Horia Garbea (din editia Shakespeare, Opere, coordonata si ingrijita de George Volceanov)
Regie: Mihai Tarna
Scenografie: Mihai Tarna
Asistent regie: Larisa Dasca
Compoziție muzicala: Alexandru Dicusar
Pictor costume: Inga Botnariuc
Scenografie: Adrian Suruceanu
Expresie corporala: Oleg Mardari
Efecte speciale: Victor Zburliuc
Light design: Eduard Chiperco, Tudor Carapascal
Regie sunet: Vlad Vascan
Acrobatie aeriana: Veronica Mereuța
Selectie picturi:Patricia David
Distributie:
Macbeth: Alexandru Rusu
Lady Macbeth: Mihaela Popescu
Duncan: Alexandru Dicusar
Banquo: Petre Dragancea
Macduff: Marius- Catalin Tulum
Lady Macduff: Victoria Manciu
Malcolm: Ion Girnet
Ross: Nicu Ciumasu
Cawdor: Ion Munteanu
Fleance: Cristina Lungu
Portarul: Valentin Munteanu
Vrajitoarele: Antonia Barancea, Victoria Turcanu, Rada Miscoi
Ucigatii: Vitalie Mandrescu, Valentin Munteanu
Vazut pe data de 27 septembrie 2023 in Sala Mare (Ion Caramitru) a Teatrului National din Bucuresti
Macbeth este una dintre cele mai bune, insa in acelasi timp cele mai putin montate piese ale marelui dramaturg britanic. La noi in Romania cel putin. Posibil ca-n alte tari Macbeth sa fie mai popular, mai jucat.
Nu imi dau seama de motiv: fie e un spectacol mult prea greu pentru public, cu mesaje politice care pot fi interpretate gresit, rastalmacite, fie e un spectacol prea greu pentru actori, caci rolul lui Macbeth este infinit mai greu de interpretat decat Romeo. O fi vorba si de preferintele actorilor ori ale regizorilor: eu am auzit ca multe actrite viseaza sa fie Julieta ori Ophelia macar o data, iar actorii barbati viseaza sa zica macar o data celebra replica “A fi sau a nu fi”. Lady Macbeth este mult mai putin populara printre actrite, se pare, iar sangerosul Macbeth nu pare a intruni voturile actorilor de sex masculin.
Povestea lui Macbeth este simpla, totul plecand de la niste vrajitoare, care-i prezic victoriosului razboinic faptul ca intr-o zi va deveni rege. Drept urmare, el si sotia sa fac tot ce le sta in putinta pentru ca aceasta profetie sa se indeplineasca. Doar ca acea coroana mult ravnita se dovedeste a fi un blestem, caci Macbeth (aproape) innebuneste. Principala lupta a noului rege este una interioara, cu propriile fantome. Ce se intampla exact si cum se termina totul va las pe voi sa aflati. Asta daca nu stiti deja.
Trei lucruri importante mai am de spus legat de aceasta montare Macbeth:
- Regizorul Mihai Tarna uzeaza de toate instrumentele teatrale pe care le are la dispozitie: pe langa actorie, mai intalnim dans, muzica (una … romaneasca, desi-mi vine sa spun moldoveneasca!) si … colaj cinematografic de imagini. Partea cu muzica o sa va mire, ridica sprancele multora, insa pare PERFECT integrata in peisaj.
- In rolul sangerosului Macbeth l-am intalnit pe Alexandru P. Rusu. Pe el il stiu in calitate de regizor, ultimul spectacol de-al sau pe care l-am vazut fiind Pe Bune?, al companiei independente Syarela Arts. Foarte bun ca regizor, EXCELENT ca actor. Nu vreau sa insinuez ca ar trebui sa se axeze pe cariera actoriceasca, nicidecum. Este pur si simplu vorba despre faptul ca rolul Macbeth este EXTREM de greu, rol in care a fost pur si simplu EXCELENT. E drept, desi am vazut multe spectacole de teatru la viata mea, nu am vazut pana acum vreo montare Macbeth. Ceea ce inseamna ca PERSONAL nu am termen de comparatie.
- M-am distrat citind o mini-cronica de peste Prut in care Macbeth este comparat cu Putin. Fata de ce a scris autorul, eu as adauga si altceva: faptul ca Putin, ca si Macbeth, se increde in ghicitori. Acum le zice astrologi. Pe vremuri erau vrajitoare. De ce m-a distrat aceasta mini-cronica? Pai este exact ce ziceam mai sus: ca este tipul de spectacol care poate fi interpretat in orice directie, al carui inteles poate fi rastalmacit in interes propriu. Daca Putin este Macbeth, carui rege i-a luat locul prin asasinat? Sau nu ar trebui sa permit adevarului sa strice o stire buna (pardon, cronica buna!)? Oricat l-as dispretui pe Putin si as dispretui razboiul, tot nu pot fi obsedat de el, nu pot pur si simplu sa-l vad peste tot, in toate povestile, in toate filmele ori in toate spectacolele de teatru in care apare un nebun sangeros.
Restul va trebui sa descoperiti singuri, caci acest Macbeth este, inainte de orice, o EXPERIENTA care trebuie traita. Putem discuta ulterior oricat despre personaj, despre alegerile regizorale, insa spectacolul in sine, luat ca un tot-unitar, trebuie TRAIT. Iar daca spectatorul nu a mai vazut vreo alta montare de-a textului, adica daca se afla fix in situatia mea, senzatiile sunt mult amplificate. In plus, fiind PRIMA montare Macbeth vazuta, pentru mine va deveni un reper. Toate montarile ulterioare le voi compara cu aceasta. Vor trebui sa se ridice la nivelul acesteia. Ceea ce pronostichez ca va fi foarte greu, dar imi doresc sa NU am dreptate, sa ma insel. Ceea ce va doresc si voua! 🙂
ps: Mai multi spectatori au hotarat sa se protejeze impotriva sangerosului Macbeth purtand masca. Avand in vedere ca la final toti spectatorii mascati erau viata, putem spune ca procentajul este maxim. Deci masca intr-adevar salveaza vieti. Purtati masca pentru a va proteja … de sangerosul Macbeth! Eficienta de 100% dovedita in teste 🙂