Marimea conteaza de Neil LaBute

Marimea conteaza de Neil LaBute
Regia: Cristi Juncu
Distributie:
Helen: Raluca Tita
Tom: Tudor Aaron Istodor/Andi Vasluianu
Carter: Vlad Zamfirescu
Jeannie: Irina Velcescu
Scenografia: Cosmin Ardeleanu
Traducerea: Irina Velcescu
Locatie: Teatrul Nottara

 

Marimea conteaza – Opinie LaTeatru.EU

 

Mentionez din start: sunt gras. Overweight. Gabarit depasit. Spuneti cum vreti. In contextul spectacolului despre care voi vorbi, precizarea este extrem de importanta. Fundamentala chiar.

Despre ce este vorba? Pai un angajat al unei firme, nu ni se spune cat de mare este aceasta, desi este placut de contabila firmei (o tipa care arata bine si cu care s-ar potrivi), se indragosteste de o tipa cunoscuta la o cantina. Tipa era bibliotecara, era clar o persoana cu ceva neuroni in cap, dar avea o problema: era grasa. Problema ei, de fapt, nu era faptul ca era grasa, ci faptul ca dorea sa ramana asa. Era, cum ar zice unii, grasa din proprie initiativa.

Problema acestei relatii este presiunea sociala: toti prietenii lui radeau de el, in frunte cu colegul sau de munca. Acesta avea o teorie extrem de interesanta: baga grasele in aceeasi categorie cu persoanele cu dizabilitati si considera ca aceste persoane (e o enumerare extrem de interesanta acolo) ar trebui sa se cupleze intre ele.

Acum, dupa mine, problemele sunt asa:

1. Cei grasi sunt grasi din vina lor.

2. Cei grasi trebuie sa se cupleze doar cu cei grasi.

3. O problema cumva evitata, dar pe care o invoca foarte multe femei: la femei grasimea e o rusine, la barbati burta este o mandrie.

Problema numarul 3 este pusa, de fapt, indirect: nu ni se spune ca asa ar sta lucrurile, vedem doar ca personajul principal se simte mai bine alaturi de prietena sa plinuta din simplul fapt ca alaturi de aceasta nu trebuia sa manance sanatos, adica deloc gustos. Alaturi de ea se simtea in largul sau.

In plus, ceva ce am simtit, dar nu s-a afirmat in mod direct: el evita sa se cupleze cu cineva din firma. Voia, de fapt, intimitate. Contabila arata foarte bine, dar ce intimitate poti avea atat timp cat in biroul tau ori al ei intra oricum zeci de persoane zilnic?

Relatia lor este o relatia-protest, ei doi (in special el) doreau sa fie impreuna si pentru a le demonstra celorlalti ca se poate. Toti ceilalti, prin atitudinea lor, prin reactiile lor, prin glumele lor, de fapt le intareau relatia. Le intareau convingerea ca au ales bine cand s-au cuplat.

Legat de chestiunea asta, un slab care se cupleaza cu o grasa, lucrurile, din exterior, se vad in felul urmator. In limbaj de cartier ar suna asa: “le sta ca dracu’ impreuna; dar s-or iubi…”. Daca ii vei cunoaste, iti vei da seama de ce se iubesc: pentru ca se accepta asa cum sunt. Daca toti ceilalti aveau ceva sa le reproseze, individual sau colectiv, cu atat mai bine. Insemna ca singura solutie este sa se izoleze si sa traiasca fericiti.

E drept, ce se intampla in teorie si pe o scena de teatru nu se intampla si in realitate. Aproape niciodata. Dar asta e cu totul alta discutie :))

Marimea conteaza este dupa un text de Neil LaBute si se joaca la Teatrul Nottara. Vi-l recomand indiferent de dimensiuni 🙂 V-o recomanda un gras, dar sa stiti ca aceeasi parere a avut-o si insotitoarea mea, o persoana, nu stiu cum sa va zic, dar este departe de a fi jumatatea mea (ca sa fiu mai exact, un fel de treimea mea; sau sfertul meu). Pe baza aceluiasi text s-a jucat, pana nu demult, la Teatrul Act, spectacolul XXL (Fat Pig), avand acelasi regizor si cu aproape aceeasi distributie. Va zic acest lucru pentru ca poate nu ati facut inca legatura. Salutari TEATRALE tuturor!

2 thoughts on “Marimea conteaza de Neil LaBute

Leave a Reply

%d bloggers like this: