Missouri Sky – Teatrul Excelsior din Bucuresti

Missouri Sky - Teatrul Excelsior din Bucuresti AFIS

Missouri Sky de Victor Morozov
Regia: Silvia Roman
Scenografia: Ruxandra Manolovici
Muzica: Bogdan Balea
Distributie:
Profesoara: Andreea Hristu
Elevul: Dan Pughineanu
Vazut la Sala Studio a Teatrului Excelsior
Piesa Missouri Sky este castigatoarea editiei a treia a concursului de dramaturgie pentru adolescenti NEW DRAMA

Missouri Sky - Teatrul Excelsior din Bucuresti

Missouri Sky – Opinie LaTeatru.EU

 

Joi seara, la Teatrul Nottara, am vazut spectacolul Cercurile increderii, produs de Teatrul Apropo. Ziua urmatoare, la Teatrul Excelsior, un teatru care-si propune sa se adreseze cu precadere adolescentilor, am mers sa vad Missouri Sky. Tot adolescentii sunt in prim-plan, insa de aceasta data nu mai sunt cei multi, ci cei putini, acele genii neintelese. Imi vine sa spun tocilarii, dar nu este chiar asa.

Drept urmare, mi-am amintit din nou de liceu. Daca prima data ma gandeam la ce liceu plictisitor am avut (trupa de teatru a liceului? ha, ce gluma buna), nu ma potriveam deloc in peisajul spectacolului pentru ca totul era strain, de aceasta lucrurile au fost un pic diferite.

Intai si intai, chestia care m-a lovit, in mod cu totul intamplator, a fost faptul ca actorul care-l interpreta pe elev seamana foarte bine la aspect cu un fost coleg de-al meu de liceu. Asemanarile se opresc aici, in chiar si asa, amintirile legate de liceu a navalit in mintea mea. Mi-am amintit multe faze din liceu fara sa vreau.

Un coleg precum cel din spectacol, unul care sa stea toata ziua si sa citeasca, unul fatalist, care la 18 ani sa-si piarda complet increderea in umanitate, nu am avut (si nici eu nu am fost unul de genul). Poate pentru ca am fost la real, loc evitat de “artisti” de genul.

In spectacolul Missouri Sky, un spectacol romanesc contrar titlului care te duce cu gandul la un text de peste ocean, avem o tanara profesoara de limba romana nevoita sa-si creasca singura copilul pentru ca sotul ei era plecat cu lunile pe mare, care ofera ore de meditatii unui elev foarte bun si silitor, olimpic, meditatii din care deseori ea avea de invatat de la el mai multe decat el de la ea.

O astfel de ora de meditatie este, de fapt, o discutie despre literatura si despre utilitatea ei. La ce mai sunt bune cartile in zilele noastre, ce mai poate face cineva care are o unica pasiune, cititul?

Nu va spun mai multe despre personaje, insa simt nevoia sa va vorbesc despre text si in special despre autorul acestuia. Pe scurt de tot, desi omul ar merita un articol intreg, textul Missour Sky a fost castigatorul concursului pentru adolescenti New Drama din 2017. Deci ceea ce vedeti in spectacolul nu este drama unui adolescent vazuta de un adult, ci drama unui adolescent vazuta din perspectiva unui adolescent. Nu imi este clar cat de adevarata este, dar cumva este irelevant. Cert este ca omul a ajuns acum critic de film, scrie pentru Scena9 (si o face bine; va dau un singur exemplu, despre 3 filme romanesti vazute la TIFF 2021), fiind o persoana pe care merita s-o urmaresti.

Totodata, merita urmarite spectacolele montate in urma acestui concurs, NEW DRAMA. Teatru pentru adolescenti inseamna si sa le dai acestora microfonul, nu doar sa-i urmaresti cu lupa.

Missouri Sky - Teatrul Excelsior

Mergeti, deci, sa vedeti Missouri Sky, indiferent daca sunteti adolescent, daca lucrati cu adolescenti ori daca aveti copii ori nepoti adolescenti. Eu, unul, am plecat multumit din sala de teatru, nu regret timpul petrecut acolo.

Leave a Reply

%d bloggers like this: