Pappa mia! – Studio M – Sepsi Theatre Showcase 2024

Pappa mia! - Studio M - Sepsi Theatre Showcase 2024 poster

Pappa mia! de Fehér Ferenc
Distributie:
Dj Megusta: Balázs Judith
Puppuccino: Deák Zoltán
Amucino: Szekrényes László
Pepe: Veres Nagy Attila
Coregraf: Fehér Ferenc
Asistent coregraf: Mándy Ildikó
Muzica: Fehér Ferenc
Realizarea productiei a fost sustinuta de: Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe, Fondul Bethlen Gábor.
Vazut la Studio M din Sfantu Gheorghe in cadrul Sepsi Theatre Showcase 2024

Pappa mia! - Studio M - Sepsi Theatre Showcase 2024

Pappa mia! – Opinie LaTeatru.EU

Pappa mia! este un spectacol pe care este foarte greu sa-l interpretezi ca actor-dansator, dar este in acelasi timp si un spectacol despre care mie, ca blogger de teatru, imi este foarte greu sa scriu. Nu le am cu dansul si cu spectacolele de miscare, pe care le savurez fara sa le pot explica in vreun fel. Experienta mea in ceea ce priveste aceste spectacole este minima.

Si ca sa vedeti ceva interesant si deopotriva elocvent, la finalul spectacolului aflasem ca eu intelesesem cu totul altceva decat intelesese o colega critic de teatru. Ceea ce, de fapt, este marele merit al acestui spectacol.

Oficial, vorbim despre 4 prieteni adolescenti care vor sa iasa din monotonia de zi cu zi si cauta noi aventuri. Nu sunt clar delimitate varstele, desi in acea perioada, adolescenta, fiecare an este important, decisiv, la fel cum fiecare poate intelege altceva din jocul (ori jocurile?) lor.

Spectatorii se uitau vrajiti la scena, eu m-am simtit obosit, extenuat, desi doar i-am urmarit pe tinerii actori. Iar acestia, dupa mai putin de o ora  (aproximativ 50 de minute), pareau extenuati, storsi complet de energie.

Studio M este o entitate separata care functioneaza in cladirea Teatrului Maghiar Tamasi Aron din Sfantu Gheorghe, avand insa conducere si trupa proprii. El este un teatru axat pe dans si pe spectacole de miscare, asa ca Pappa mia! este un spectacol caracteristic lor.

Un spectacol care s-a plimbat prin festivaluri, care a fost apreciat si aplaudat pe diverse scene din tara. Eu am avut norocul sa-l vad la el acasa, in locul unde a fost conceput. Sala pare a avea o energie proprie, pe care o simti inca de cand intri in ea.

Pappa mia! este un spectacol de descatusare, de maturizare, un spectacol cu tineri, despre tineri, adresat tuturor. Muzica si dansul sunt limbaje universale, insa fiecare se raporteaza in propriul fel la ele. Caci fiecare are o experienta de viata diferita, fiecare a avut o copilarie proprie.

Cineva spunea la finalul spectacolului ca i se paruse ca acei tineri sunt de fapt cu dizabilitati, ca sunetele lor, pe care eu le interpretasem ca o descatusare, puteau fi vazute ca sunetele pe care le scot persoane care au probleme de vorbire. Daca as fi avut din start aceasta perspectiva, probabil as fi vazut un cu totul alt spectacol. Unul poate mai intens, cu siguranta mai trist.

Daca as afla de o alta perspectiva si m-as duce cu ea in cap la spectacol, ar rezulta un altul Un cu totul alt spectacol.

Desi Pappa mia! este acelasi. Evident, depinde si de staarea mea, caci daca un astfel de spectacol te prinde obosit te poate dobori la propriu. Te poate darama. Iti stoarce ultima picatura de energie.

Daca as locui in Sfantu Gheorghe, as merge constant sa vad si sa revad Pappa mia! L-as lua ca reper si as vrea sa vad ce inteleg din el in diverse perioade. Si as vrea sa-l calibrez energia proprie in functie de el. Da, Pappa mia! este o experienta, insa este si tipul de spectacol pe care poti si chiar e recomandat sa-l vezi de mai multe ori. Daca mai vine in vreun festival si-s pe acolo, nu voi refuza sansa sa-l revad.

Si inca ceva important: Pappa mia! este tipul de spectacol care te apropie de teatrul de miscare, care te face sa-i acorzi mai multa atentie. Asa ca mergeti indiferent cat de fani ai acestui gen de teatru sunteti!

One thought on “Pappa mia! – Studio M – Sepsi Theatre Showcase 2024”

Leave a Reply