Poveste din Transilvania – Studio Act Oradea – Tranzit Feszt 2018

Poveste din Transilvania/ Erdelyi Mese
Spectacol bazat pe piesa TARA ZANELOR
Autor: George Stefan
Regia artistică: Andi Gherghe
Scenografia: Cristina Breteanu
Distributia:
Szabados Istvan – Kocsis Gyula
Szabados Krisztina – Pitz Melinda
Ștefan Remes – Richard Balint
Calin Remes – Alin Stanciu
Eduard Remes – Ciprian Ciuciu
Andrei – Eugen Neag
Poveste din Transilvania este produs de Studio Act Oradea, vazut in doua festivaluri: Fest-FDR 2018 (Timisoara) si Tranzit Feszt 2018 (Satu Mare)

Poveste din Transilvania – Opinie LaTeatru.Eu

 

V-am spus in mai multe randuri cum urmaresc eu intai si intai povestea unui spectacol. Drept, deseori mi se intampla sa fiu furat de poveste. Sa nu imi dau seama cat de bine a jucat un actor ori ce decor era. Vorbesc serios.

In cazul spectacolului Poveste din Transilvania am avut norocul sa il pot vedea de 2 ori, prima oara in primavara la Timisoara si a doua oara aseara la Satu Mare. Abia acum, a doua oara, am putut vedea cat de bine jucat era. Cat de credibile erau personajele. Cat de curate erau interpretarile. Cat de frumos si deloc previzibil curgea actiunea.

Acum trebuie sa va spun despre ce este vorba in Poveste din Transilvania, acest Romeo si Julieta de Targu Mures. Asadar, totul incepe in beciurile securitatii, unde un tanar scriitor de etnie maghiara este luat la intrebari in legatura cu o poveste pentru copii care paruse subversiva, incitatoare. Omul refuza sa semneze angajamentul si este arestat mai multi ani. Fata lui avea doi ani in momentul arestarii. Este eliberat dupa patru ani. Ramane insa un om rau, inchis in el, care se purta urat cu familia si cu cei din jur. Marele sau soc vine atunci cand fata lui se indragosteste de baiatul securistului care il anchetase. Care ii distrusese viata.

Nu va zic mai multe, va spun doar ca actiunea ne duce apoi in anul 1989, apoi in 1990 (Martie 90, Targu Mures, pentru cine nu stie) si se termina … candva dupa anul 2000.

M-a impresionat realismul povestii, cate astfel de povesti nu or fi prin Ardeal?, m-a impresionat mesajul transmis de spectacol. Este, de fapt, un spectacol despre iertare, despre puterea de a trece peste, de a uita ori a ignora problemele trecutului.

Nu va zic personajul meu preferat, caci ar insemna sa va fac spoiler. Va spun doar o chestie interesanta pe care mi-am amintit-o. Asadar, acum 2 ani mi-am cumparat de la un targ din Arad o geaca de piele. Mi-am luat una scurta, desi mi-ar fi fost un pic mai utila una mai lunga. Doar ca o geaca lunga de piele, un palton de piele, cum ii zic unii, ma ducea cu gandul la Securitate si la securisti. Nu stiu daca e doar un stereotip ori daca era un ordin ceva, o regula nescrisa, insa am vazut chestia asta inclusiv in spectacolul Poveste din Transilvania. CE BINE CA NU MI-AM LUAT GEACA LUNGA!

Mergeti sa vedeti Poveste din Transilvania, indiferent daca sunteti ardelean, bucurestean, muresan, ungur ori oltean. Mergeti sa-l vedeti atat pentru calitatile sale teatrale, un spectacol bine construit din toate punctele de vedere, cat si pentru mesajul sau.

One thought on “Poveste din Transilvania – Studio Act Oradea – Tranzit Feszt 2018”

Leave a Reply