Primul pas – Festivalul de teatru al actorilor amatori Editia I 2019

Primul pas - Festivalul de teatru al actorilor amatori Editia I 2019 AFIS

Festivalul de teatru al actorilor amatori Editia I 2019 este, spun din start asta, o idee foarte interesanta.

Daca nu stiti, in Romania exista, pe langa actorii oficiali, profesionisti, care au terminat o FACULTATE de actorie, si o gramada de actori semiprofesionisti. Termenul de amatori nu-mi place, drept urmare il voi evita. Il voi prefera pe cel de semiprofesionisti, pentru ca asta sunt ei: joaca sub indrumarea unor profesori, deseori chiar profesori tineri de la facultati de actorie, joaca spectacole pe bune, cu emotii, cu public, tot tacamul.

Si, in cazul in care va temeti, in vreun fel, de calitatea spectacolelor, am o veste tare buna pentru voi: la aceste spectacole veti gasi o energie pe care cu greu o gasiti la teatrele oficiale. O energie asemantoare celei pe care o intalniti la spectacolele de absolvire a facultatilor de profil, cu amendamentul ca la aceste spectacole ale amatorilor este o energie CU ATAT mai speciala atat timp cat reprezentatia este UNICA. La studenti, spectacolele se joaca in cateva reprezentatii, 2, 3, poate 5. La acesti actori semi-profesionisti, deseori reprezentatia este UNICA!

In plus, mixul acela generational si ocupational este fascinant. La aceste cursuri se duc deopotriva bancheri, corporatisti, IT-isti, oameni de comunicare, ingineri, avocati, uneori si oameni de televiziune. Nu se fac grupe in functie de varsta, drept urmare vei vedea deopotriva pe scena oameni de 25, 35, 50 ori chiar 60 de ani. Credeti-ma pe cuvant, sunt oameni extrem de interesanti acolo. Cine are curiozitatea, jurnalist, blogger, poate psiholog ori sociolog, poate sta ulterior de vorba cu ei. Poate afla lucruri interesante, fascinante chiar.

Exista persoane care au facut astfel de cursuri pe la 25-30 de ani si le-a placut atat de mult incat au renuntat la ce faceau pana atunci si s-au reprofilat pe actorie. Eu am si un exemplu in acest sens, o actrita pe care am cunoscut-o si pe care candva am si intervievat-o: Adina Stetcu. Sa nu mai vorbesc de elevii care fac astfel de cursuri si care devin actori, fie si semi-profesionist, inainte sa inceapa efectiv facultatea.

Din pacate, nu voi fi prezent la aceasta prima editie a Festivalului de teatru al actorilor amatori – Primul Pas, in acea perioada eu fiind plecat tocmai la Turda, la Festivalul International de Teatru Turda 2019. Altfel, cu siguranta ca as fi fost prezent, ca as fi vrut sa cunosc oamenii de acolo.

Iar legat de oameni, trebuie sa va mai spun ceva la fel de fascinant: la aceste spectacole de semi-amatori, exact ca la cele ale studentilor-absolventi, publicul este extrem de interesant. Deseori veti intalnit acolo spectatori veniti nu pentru spectacolul de teatru in sine, ci pentru UN actor. Este fascinant sa vezi cum actorul care vorbeste este undeva in partea dreapta a scenei, in timp ce un spectator se uita invariabil in stanga. Are acolo, o tinta predilecta.

Serios, studiul PUBLICULUI unui spectacol de teatru poate fi uneori la fel de interesant precum spectacolul de teatru in sine.

Mai jos este programul Primul pas – Festivalul de teatru al actorilor amatori Editia I 2019:

Primul pas - Festivalul de teatru al actorilor amatori Editia I 2019 PROGRAM

Mergeti, asadar, la Primul pas – Festivalul de teatru al actorilor amatori Editia I 2019, la Teatrul de Arta din Bucuresti. Mult succes festivalului si sper sa aiba o viata cat mai lunga 🙂

One thought on “Primul pas – Festivalul de teatru al actorilor amatori Editia I 2019”

Leave a Reply

%d bloggers like this: