Scurta povestire despre Antihrist – Teszt 2016

Scurta povestire despre Antihrist Bazat pe Trei dialoguri de Vladimir Soloviov
Titlul original: Kratka priča o Antihristu
Regie: Urbán András
Distributie:
Borjanka Ljumović
Kiss Anikó
Katarina Marković
Suzana Lukić
Daša Petković
Locatie: Vazut la Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat din Timisoara, in cadrul Teszt 2016, spectacolul fiind produs de Teatrul Bitef, Belgrad
Durata: 60 de minute

Scurta Povestire despre Antihrist TESZT

Scurta povestire despre Antihrist – Teszt 2016 – Opinie LaTeatru.EU

 

Cu siguranta sunt o persoana contradictorie. Cu greu ma poti intelege pe mine. In aceeasi zi, adica ieri, 24 mai, am scris de dimineata un articol despre casatoriile homosexuale, in care PARTIAL era de acord cu interzicerea lor, pentru ca seara sa mi-o inchei vazand un spectacol despre … Antihrist. Pe bune, cum m-ai putea intelege?

Nu, nu sunt religios, am mai spus-o deja, insa in unele privinte, foarte putine, ma potrivesc cu biserica. Iar cand zic Biserica ma refer atat la ea ca institutie, cat si la ideile ei si la oamenii care le impartasesc.

In alte privinte, insa, drumurile noastre se despart fundamental. De exemplu, un om religios nu ar vrea sa vada din principiu un spectacol despre Antihrist. Personal, as fi recomandat intai si intai religiosilor sa vada un astfel de spectacol, pentru ca, paradoxal, un om religios este ori ar trebui sa fie mai informat in domeniul religios decat un ateu. Un ateu refuza sa creada si, uneori, refuza sa cerceteze.

In scurta povestire despre Antihrist ne sunt aratate toate personajele postmoderne si cum ele sunt premisele venirii adevaratului Antihrist. Nu trebuie neaparat sa ne uitam la opera lui Soloviov, ci ne putem uita in jurul nostru. Enumar aleatoriu: liberali, socialisti, capitalisti, patroni, birocati, curve, pesti, afaceristii, muncitori… Conducatorul rezultat in urma clivajului existent (opera este scrisa in secolul XX) este un conducator sortit esecului nu pentru ca ar fi un cuceritor, ci, dimpotriva, pentru ca este un impaciuitor.

Multi folosesc termenul de Antihrist pentru tot ce considera ei a fi impotriva moralei si a religiei (termenul de morala religioasa, desi des folosit, il consider a fi unul din start contradictoriu: morala si religia nu sunt intotdeuana unul si acelasi lucru). In fond, liberalul, cu ideile sale despre viata, poate fi, intr-un sens larg, un reprezentant ori precursor al Antihristului, atat timp cat el se opune, in unele privinte, ideilor crestine.

Acum, cateva cuvinte despre public si despre spectacolul in sine: publicul mi s-a parut realmente SPERIAT de ceea ce a vazut. Nu zic exact ce, e spectacol-musical-dans, e ceva ce nu prea vedeti pe scenel patriei, ceva ce mi-as fi dorit sa vad in limba mea nu pentru ca as avea ceva cu sarbii si a lor limba, ci pentru ca as fi putut fi mult mai atent la jocul scenic al personajelor. Si din acest punct de vedere cam ai ce vedea.

Spectatorul de teatru ramane cum am stabilit: pudic. Nu toti, multi spectatori sunt foarte deschisi si multi au aplaudat sincer la final. Si nu vorbim de o varsta anume, erau niste oameni in varsta extrem de receptivi si extrem de laudativi la adresa spectacolului. Ce ma intreb eu, si nu doar de azi, este de ce nu fac si romanii mai multe spectacole curajoase de genul? Spectacole despre escorte de lux, ca tot sunt ele la moda si e piata in plina ascensiune, spectacole despre videochat, despre sex-shopuri si despre multe alte chestii LEGALE, dar contrare invataturilor crestine.

Recomand, deci, Scurta povestire despre Antihrist, chiar daca vizionarea spectacolului va atrage oprobiul rudelor mai in varsta si mai religioase. Posibil sa doreasca sa va sfinteasca ulterior, cine stie CAT de fanatice sunt 🙂 Salutari TEATRALE tuturor!

 

Leave a Reply