SINGURI IMPREUNA (Savage în impas) – Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov

SINGURI IMPREUNA (Savage în impas) - Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov POSTER

SINGURI IMPREUNA (Savage în impas)
de John Patrick Shanley
Distributia:
Savage: Simona Pop
Linda: Ioana Bindac / Claudia Suliman
Tony: Hristu Trica
April: Iulia Popescu
Murk: Madalin Mandin
Regia: Gheorghe (Geo) Balint
Scenografia: Vladimir Turturica
Regia tehnica: Vasile David, Constantin Barbulescu
Lumini: Petrica Munteanu (maestru lumini), Tudor Smeu, Tudor Damian
Sunet: Ovidiu Gradinar (maestru sunet), Florin Aflorei
Sufleur: Marius Vladu
Durata spectacolului: 1h 30 minute (fara pauză)
Vazut in Sala Mare a Teatrului Sica Alexandrescu

SINGURI IMPREUNA (Savage în impas) – Opinie LaTeatru.EU

 

 

Pana sa va vorbesc despre SINGURI IMPREUNA (Savage în impas), trebuie sa fac o introducere un pic mai ampla. PREA ampla, ar zice unii.

Asadar, SINGURI IMPREUNA (Savage în impas) reprezinta PENTRU MINE primul spectacol vazut la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov, dar si primul spectacol dintre cele ale acestui teatru vazut vreodata. Nu imi dau seama de ce, insa nu am prins niciun spectacol de-al lor prin festivaluri.

Cum deja v-am zis, chestia asta ma face ca de acum inainte, pentru o buna perioada de timp, sa asociez acest spectacol cu teatrul acesta. Voi avea tendinta sa caut in celelalte spectacole chestii vazute in acest prim spectacol. Ma rog, eu am o pasiune pentru PRIMA experienta cu un anumit subiect sau obiect.

Acum, ca sa fac trecerea de la introducere la subiectul principal, nu stiam si nici acum nu stiu foarte multe despre trupa acestui teatru. Actorii imi sunt vag cunoscuti, drept urmare am mers la spectacol cu gandul ca urmeaza sa fiu surprins. Textul imi era si el necunoscut, nu mai vazusem vreo montare a acestuia, asa ca totul era nou pentru mine.

Subiectul, insa, m-a lovit direct: mai multi fosti colegi (de la o scoala parohiala, desi acest lucru, de la un punct incolo, devine irelevant) se reintalnesc la 32 de ani, vrand sa vada ce s-a ales de vietile lor. Locul ales pentru aceasta intalnire este un bar ponosit si dubios din Bronx, unde proprietarul isi uda compulsiv plantele … moarte.

Cine sunt ei, ce planuri aveau si ce s-a ales de toate acestea la varsta de 32 de ani (o varsta nu foarte departata de varsta mea)? Faptul ca sunt din Bronx, ca sunt americani si ca vorbesc despre … Uniunea Sovietica (oh, ce dubios suna acest lucru in contextul actual) nu este atat de relevant. Nici macar faptul ca este o scoala parohiala, caci Dumnezeul lor este la fel de prezent ori de absent ca si Dumnezeul nostru. Ca si Dumnezeul MEU. Ca si Dumnezeul din jurul nostru.

Pe site-ul teatrului, in loc de sinopsis, putem citi vorbele regizorului:

— Regizor artistic – Gheorghe (Geo) Balint —
„…Cred că viaţa noastră, prin grija lui Dumnezeu, e un amestec perfect de alb şi negru, de bine şi rău, de minciună şi adevăr… mecanica vieții… trăim într-o mare zghihuială fără rost… rutină… am uitat să privim cerul și pământul… uităm de rădăcinile noastre și de copilăria din noi… am putea să ne trezim în fiecare dimineață cu sufletul și mintea deschise, capabili de a arunca o privire proaspată asupra lumii?”

Am citit cuvintele aceste cuvinte abia dupa ce am vazut spectacolul. Nu stiu daca mi-ar fi schimbat perspectiva asupra spectacolului, daca m-ar fi ghidat in vreun fel, insa dati-mi voie sa cred ca reprezinta cea mai buna caracterizare a spectacolului vazut.

Apropo, daca alte spectacole le recomand pentru vibe, pentru buna dispozitie pe care o emana, in acest caz recomand SINGURI IMPREUNA (Savage în impas) pentru TEMATICA. Cunosc atatia prieteni “singuri impreuna” incat nu stiu cum ar trebui sa-i conving sa mearga sa vada acest spectacol. In cazul multora chiar ma intreb ce ar intelege din spectacol. Daca chiar ar intelege ceva.

Caci legat de asta, am inceput sa-mi intreb din ce in ce mai multi prieteni de ce se uita la filme si la spectacole de teatru ori de ce citesc carti. Putini, foarte putini, au dat raspunsul pe care mi-l doream: pentru a intelege ceva.

Deci, ca sa inchei: mergeti sa vedeti SINGURI IMPREUNA (Savage în impas) pentru ca AVETI CE INVATA. Daca chiar va doriti sa invatati ceva din mersul la teatru.

ps: Am uitat sa spun doua vorbe despre actorii spectacolului: SINGURI IMPREUNA (Savage în impas). Pe scurt de tot: cu totii foarte buni, cel care a excelat fiind, din punctul meu de vedere, Hristu Trica in rolul lui Tony. Da, nu este nicio coincidenta de nume, este baiatul lui Eugen Trica si nepotul marelui Ilie Balaci. Nu stiu daca in meseria lui va fi la fel de bun precum a fost Balaci ori macar la fel de bun precum tatal sau, dar stiu sigur ca cei 2 ilustri predecesori ai sai au fost ARTISTI. Chiar daca pe terenul de fotbal si nu pe scena, tot ARTISTI erau. Are sange de artist, ca sa zic asa.

2 thoughts on “SINGURI IMPREUNA (Savage în impas) – Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov

Leave a Reply

%d