Tinutul din miezul verii – Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad

Tinutul din miezul verii - Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad poster 9 iunie

Tinutul din miezul verii
de Tracy Letts
traducere: Smaranda Nicolau
regie: Dumitru Acris
scenografie: Irina Chirila
light design: Lucian Moga
fotografii: Laurian Popa
Distribuție:
Carmen Vlaga Bogdan
Ovidiu Ghinita
Angela Petrean Varjasi
Bogdan Costea
Liliana Balica
Florin Covalciuc
Carmen Butariu
Stefan Statnic
Alina Vasiljević
Zoltan Lovas
Dorina Darie Peter
Mariana Tofan
Calita Nantu
Oltea Blaga
Roxana Sabau
Claudia Stoica
Vazut in Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad

Tinutul din miezul verii - Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad
Sursa foto: special Arad

Tinutul din miezul verii – Opinie LaTeatru.EU

 

Desi eram la Festivalul Underground, unde erau spectacole extrem de diverse si de bune, am simtit nevoia sa fac o vizita si teatrului clasic din oras. Intamplator, teatrul aradean fix asa se numeste. Eu oricum folosesc denumirea asta pentru teatrele mari, de stat. Teatre clasice intalnim peste tot, locatiile underground si cele care au fost adaptate pentru teatru (mall-uri parasite, cluburi, carciumi si alte asemenea).

Acum sunt la un festival de film, la frumosul TIFF, asa ca am capul plin de filme, care de care mai bune, mai diverse. Nu, nu e offtopic ce scriu aici, caci Tinutul din miezul verii a fost facut in 2013 film (August: Osage County), cu Meryl Streep si Julia Roberts capete de afis. Ce este interesant aici este ca o piesa de teatru a fost facuta celebra de catre film, drept urmare unii au impresia ca acest spectacol este o dramatizare a filmului. Aceeasi problema a aparut si-n cazul filmului de Oscar The Whale – Balena, care la baza tot piesa de teatru este (la noi este pusa in scena la Teatrul Metropolis din Bucuresti).

In aceasta poveste, ce se petrece in mijlocul verii, in August, avem parte de mai multe drame suprapuse. Un fost poet ajuns alcoolic, sot si tata, dispare. Sotia lui are probleme medicale grave, nemafiind in toate mintile. Iar cele 3 fiice ale celor 2 are fiecare problemele proprii. O familie complet disfunctionala, fiecare cu problemele sale, fiecare cu frustrarile sale, fiecare incercand sa scape cat mai repede de acolo, din acea casa.

Dupa cum ziceam la inceput, textul a fost montat si cinematografic, drept urmare comparatia se face intre film si spectacolul de teatru. Ca pasionat de teatru, as zice ca spectacolul este mai bun, se simte mai intens cand totul se petrece in fata ta, insa actorii americani sunt evident superiori celor aradeni, fiind totusi vorba de actori de prim-plan, de categoria A. Nu este o jignire pentru nimeni ca nu se ridica la nivelul lui Meryl Streep, partea buna este insa alta: nici nu trebuie. Poti fi credibil intr-un rol fara sa te ridici la nivelul unei actrite geniale. Asa ca problema acestor comparatii este la cei care le fac, la spectatori, care au pretentii exagerate, nejustificate.

Mi-a placut povestea americana, care oricand poate fi poveste romaneasca, mi-a placut scenografia care completa perfect jocul actoricesc, mi-au placut actorii de pe scene, toti fiind credibili, foarte convingatori in rolurile lor. Si mi-a placut atmosfera generala a spectacolului: un balans intre drama si comedie, intre ras si plans, nu se radea in hohote, dar nici nu se plangea. Personajele nu erau nici ele in vreo extrema, erau in acelasi timp si bune, si rele. Nu puteai nici sa le iubesti, nici sa le urasti. Sau, mai bine zis, aveai la fel de multe motive sa le iubesti si sa le urasti. Echilibrul pare a fi cuvantul cheie principal, chiar daca personajele spectacolului sunt oricum, numai echilibrate nu.

Tinutul din miezul verii este un spectacol excelent, memorabil, pe care eu il tin minte dupa 2 saptamani ca si cum l-as fi vazut ieri. In plus, este indeajuns de diferit de restul ofertei teatrale autohtone incat sa devina un must-see. Nu doar la publicul aradean ma refer, ci la orice spectator iubitor de teatru: NU AVETI VOIE SA-L RATATI! 

One thought on “Tinutul din miezul verii – Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad”

Leave a Reply