Zorba Grecul – Teatrul National din Timisoara – Fest-FDR 2021

Zorba Grecul - Teatrul National din Timisoara - Fest-FDR 2021

Zorba Grecul
de Nikos Kazantzakis, adaptare de Hristo Boicev
regia artistica: Mihaela Lichiardopol
Decoruri: Emil Bejenaru
Distributie:
Zorba – Ion Rizea
Niko – Matei Chioariu
Hortence – Ana Maria Cojocaru
Vaduva Surmeli – Alina Ilea
Mavrudi – Catalin Ursu
Mimito – Bogdan Spiridon
Manolis – Victor Manovici
Pavlis – Andrei Chifu
Lola/ Nevasta/ Bocitoare – Iuliana Craescu
Preotul – Cristian Szekeres
Nevestele/ Bocitoarele – Laura Avarvari, Paula Maria Frunzetti, Luminița Tulgara, Ana-Maria Pandele Androne
Manolakas – Darius Zet
Andruli – Andrei Zgabaia
Anagnosti – Marin Lupanciuc
Zorba Grecul este produs de Teatrul National din Timisoara, fiind vazut in Sala Mare a teatrului, in cadrul Fest-FDR 2021

Zorba Grecul - Teatrul National din Timisoara
Imagine luata din recenzia aparuta in Ziarul Metropolis

Zorba Grecul – Opinie LaTeatru.EU

 

Zorba Grecul este una dintre cartile mele preferate. Poate fi citita la orice varsta, poate fi citita de un numar infinit de ori. De fiecare data ii gasesti intelesuri ascunse. De fiecare data o vezi mai buna, mai profunda.

Zorba Grecul este, de asemenea, si unul dintre filmele mele preferate. Oricand l-as revedea. Unii spun ca, in acest caz, filmul este mai bun decat cartea. Acestia spun ca este unul dintre cele mai bune exemple de ecranizari care au depasit calitativ cartea.

Opinia mea este un pic nuantata. Pentru mine, filmul este UN PIC mai bun decat cartea din fix 2 motive: muzica si Anthony Quinn. E drept, nu as renunta la carte, are si ea farmecul ei.

Avand o carte geniala si un film genial, unde ar mai avea loc si un spectacol de teatru? Nu cumva un astfel de spectacol este din start condamnat? Nu cumva este ca si cum te-ai inscrie intr-o cursa unde stii dinainte ca pierzi?

La intrebarile de mai sus raspunsurile sunt relative. Personal, savurez orice montare dupa Zorba Grecul, considerand ca nu ma pot satura niciodata de asa ceva. Totodata, teatrul are specificul sau, o poveste desfasurata in fata ta, live, are un farmec aparte.

Evident ca nu e niciun actor la nivelul lui Anthony Quinn, dar nici nu trebuie. Fiecare are propriul Zorba Grecul, fiecare il vede si-l simte altfel.

La Timisoara, celebrul cuplu a avut 2 interpretari foarte bune: Zorba – Ion Rizea si Niko – Matei Chioariu au alcatuit un cuplu excelent. Au avut chimie si intre ei, dar au avut si forta necesara de a se impune. Erau necesare 2 roluri de forta, ceea ce chiar a fost cazul.

Ca sa revin la comparatia initiala, teatrul se situeaza cumva intre carte si film: iti imaginezi mai multe decat in film (marea si nisipul nu se afla in fata ta, trebuie doar sa le imaginezi), insa vezi mult mai multe decat in carte. Practic, ai 2 extreme superbe, cartea si filmul, 2 repere, intre care se poate situa orice montare teatrala. Ceea ce nu inseamna, evident, nici ca le pot egala vreodata, calitativ vorbind, dar nici ca s-ar face de ras in vreun fel.

Fara sa intru in detalii legate de montarea timisoreana, una excelenta, care m-a uns pe suflet, vreau sa spun doar ce au ratat timisorenii, ce imi doream: imi doream ca scena cu dansul sa includa toata sala. E drept, s-a jucat in sala mare, nu se preta la asa ceva. Fix din acest motiv mi-l imaginez jucat undeva intr-o sala cafenea, unde toata va dansa Zorba Grecul.

Pentru cine nu stie, scena de mai sus, din film, este considerata a fi una dintre cele mai bune scene din istoria cinematografiei.

Un ultim aspect legat de Zorba Grecul: piesa este scrisa de dramaturgul bulgar Hristo Boicev. Este, deci, interesant cum un text grecesc a ajuns montat in Romania prin intermediul unui bulgar. Geografic, Bulgaria chiar se afla intre Grecia si Romania. Si tot legat de “ciudatenii”, ecranizarea Zorba Grecul a fost regizata de un cipriot, filmul fiind, insa, produs la Hollywood.

Ca sa rezum intreg paragraful anterior: Zorba Grecul nu mai este o poveste greceasca, ci este o poveste universala care se petrece in Grecia. Mergeti, deci, sa vedeti Zorba Grecul, montarea Teatrului National din Timisoara, indiferent daca ati citit sau nu cartea, indiferent daca ati vazut sau nu filmul. De fapt, e cu atat mai interesant daca NU ati facut cele 2 lucruri. Veti judeca aceasta montare strict pe baza a ce se vede pe scena. Ceea ce s-ar putea sa fie in avantajul vostru, ca spectatori.

3 thoughts on “Zorba Grecul – Teatrul National din Timisoara – Fest-FDR 2021

Leave a Reply