Bad jews
de Joshua Harmon
Regie si scenografie: George Lepadatu
Light design: Ionut Dumitrascu
Traducerea: Kiki Simion
Distributie:
Adrian Ionescu
Kiki Simion
Razvan Mindruta
Diana Manaila
Vazut pe data de 28 ianuarie 2023 in Sala Centenar a Teatrului Metropolis
Bad jews – Opinie LaTeatru.EU
Bad jews este un spectacol care, dupa tematica, s-ar fi potrivit perfect in peisaj la Teatrul Evreiesc de Stat. Nu este ceva cliseic, nu este ca si cum acolo s-ar juca doar spectacole cu tematica evreiasca, insa in sens invers rar de tot intalnesti astfel de spectacole in alte teatre. Evident, excludem spectacole tip Take, Yanke si Cadir ori Shylock.
Bad jews abordeaza, in mod indraznet, curajos, o tema foarte actuala: cum loveste progresismul, de fapt ATEISMUL, pe evreii din strainatate. Ca sa fiu mai precis, cat de grav este faptul ca un evreu nu se mai mandreste cu faptul ca este evreu, nu mai pastreaza traditiile evreiesti, nu mai crede in religia sa evreiasca, se casatoreste cu ne-evreica (o crestina)? Pot fi catalogati astfel de oameni drept “bad jews“? Pot fi, in sens contrar, acuzati ceilalti, cei care respecta traditiile, drept inapoiati? Drept oameni care traiesc numai in trecut?
Povestea din Bad jews este urmatoarea: 3 nepoti (2 frati si verisoara lor) se reintalnesc la moartea bunicului lor. Din pacate, unul dintre frati ajunge prea tarziu, ratand inmormantarea. Marul discordei celor 3 (de fapt 2 se certau, al treilea era un fel de arbitru, un neutru care refuza sa tina cu cineva, nici cu fratele, nici cu verisoara) era un obiect pe care bunicul reusise sa-l pastreze chiar si-n timpul Holocaustului: chai-ul (o bijuterie din aur). Povestea acelui chai este impresionanta, insa nu v-o dezvalui.
Marea problema este ca acest obiect deja ajunsese in posesia unuia dintre frati, adica fix in posesia celui … ateu, celui ne-evreu. Cum poate un NE-EVREU, unul care nu e interesat de trecut, de origini, sa detina acel obiect? Ma rog, nu doar religia (ori absenta sentimentului religios) era problema, ci si faptul ca omul nu era deloc interesat de trecut, de originile sale. Se considera mai mult american decat evreu.
Evident, se pune intrebarea legitima cine ar trebui sa primeasca acest obiect. Ce criterii ar trebui luate in considerare? Morale? Legale? Religioase? Etnice?
Trecand peste acel chai, peste acel obiect plin de insemnatate, ajungem la partea a doua a problemei: cum te porti cu un strain? Caci acel frate “ateu”, “modern”, “american”, vine la aceasta reuniune de familie impreuna cu Melody, noua lui cucerire, care are marele defect de a fi … crestina. Ma rog, crestina prin botez, ea fiind la fel de atee precum prietenul ei.
Nu va zic nimic altceva decat ca cei 4 (2 frati, verisoara lor si Melody) sunt nevoiti sa doarma IN ACEEASI CAMERA, in garsoniera familiei. Nu doar sa locuiasca temporar, sa ia masa, ci chiar sa DOARMA sub acelasi acoperis.
La finalul spectacolului, am ramas cu cele 4 interpretari excelente (toate la fel de bune, toate la fel de intense, toate memorabile), am ramas cu cateva intrebari si am ramas cu un mic gust amar: desi Teatrul Metropolis a jucat si juca multe spectacole cu casa inchisa (sold-out imi suna ciudat), la acest spectacol am asistat doar o mana de spectatori. Atunci cand pe scena sunt vedete, sala se umple imediat, insa atunci cand pe scena sunt tineri actori, poate viitoare vedete, mai putin cunoscuti, sala nu se umple deloc. Este nedrept. O fi avut legatura si cu titlul, poate neatractiv. Cert este ca la final simteam nevoia sa aplaud mai mult si mai tare, ca sa compensez. Mare pacat.
Eu va recomand din suflet sa mergeti sa vedeti Bad Jews la Teatrul Metropolis. Este un spectacol excelent, o poveste care te pune pe ganduri. As vrea sa-l vad jucat MACAR O DATA pe scena Teatrului Evreiesc de Stat. Asa, ca un “perfect match”, cu sau fara ghilimele.