
Blasted
de Sarah Kane
Traducerea: Andrei Dósa
Regia: Bobi Pricop
Scenografia: Oana Micu
Muzica: Eduard Gabia
Photocredit: Volker Vornehm
Distributie:
Sebastian Marina
Madalina Musat
Costi Apostol
Vazut la Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe in deschiderea Sepsi Theatre Showcase 2024
Blasted – Opinie LaTeatru.EU
Deja stiti gandirea mea: spectacolul de deschidere al unui festival dicteaza tonul, seteaza asteptarile, devine un reper pentru restul spectacolelor din festival, in timp ce ultimul spectacol trebuie sa fie cel memorabil, cel cu care pleci acasa, cel pe care ti-l vei aminti ulterior.
Nu stiu cum va fi ultimul spectacol, insa primul spectacol, Blasted, a fost realmente SOCANT! A fost o EXPERIENTA care pentru unii s-ar putea dovedi traumatizanta. A fost O EXPERIENTA pe care mi-as dori-o unica.
Experienta incepe inca de cand intri in sala. Fiecare spectator (am inteles ca in total sunt 40) are propriul sau loc bine delimitat, nu este deranjat de nimeni: de spectatorul de stanga, respectiv de spectatorul din dreapta este despartit de un perete opac, iar de actori este despartit de un perete opac, exact ca cele din camera de interogatorii. Ei, protagonistii, vedeau doar oglinzi, se vedeau pe ei insisi. Noi insa ii vedeam pe ei, insa intre scene, cand pe scena se stingea lumina, ne vedeam pe noi. Uneori ma uitam prin geamul din fata mea in geamul de pe partea opusa, asa ca vedeam multe scene in oglinda. Unele pe care nu aveam curajul sa le vad direct. Care pareau prea dure chiar si pentru mine.
Partea interesanta, daca nu v-ati prins deja, este alta: fiecare are propria perspectiva. Imaginati-va un stadion de fotbal: desi meciul e acelasi, se vede altfel de la tribuna a doua, de la peluza intai ori de undeva de pe colt. Eh, aici era cam la fel.
Avem 3 personaje, pe Cate (interpretata excelent de Madalina Musat), pe Ian (interpretat la fel de bine de Sebastian Marina) si un soldat (interpretat parca prea grosier de Costi Apostol), fiecare putand fi vazute la nivel macro, dar si la nivel micro. Unii se vor concentra pe relatia toxica din prima scena, altii pe razboiul si pe ororile sale prezente din plin in scenele finale. Altii vor judeca personajul feminin, care pare cheia intelegerii intregii povesti.
Totul este dur, iti vine direct in fata, nu te menajeaza in niciun fel si nici nu-ti da ragazul sa-ti tragi sufletul. Acele pauze, in care te vezi pe tine in oglinda, sunt de fapt mult mai dure, abia astepti sa se termine, incepi sa-ti pui intrebari legate de prezenta ta acolo, de vinovatia ta, de rolul tau in acele orori.
La finalul spectacolului ma gandeam la un lucru: oare daca as vedea spectacolul din alt unghi s-ar vedea altfel? Oare ar merita sa merg sa-l revad, nu ca as putea sa imi dau seama cand, pentru a-l vedea din alt unghi, din alta perspectiva? Ulterior mi-am dat seama ca sunt spectacole cu dialoguri profunde, spectacole pe care poti si pe care trebuie sa le revezi de cateva ori, insa sunt si spectacole unde bifezi o experienta inedita, spectacole pe care a doua oara nu mai are sens sa le revezi.
Am trait o experienta FABULOASA la Blasted, experienta UNICA si IREPETABILA. Va recomand EXPERIENTA, insa cu precautie. Desi eu am resimtit-o din plin, intens, tocmai pentru ca NU fusesem avertizat. Uneori e bine sa te duci si asa la un spectacol.
La final de tot, nu pot sa nu intreb cum va fi acest festival pentru mine. Daca Blasted a fost atat de brutal, oare TOATE spectacolele vor fi la fel? Ori, in sens contrar, toate imi vor parea mult prea soft, prea de catifea?
ps: Mai trebuie spuse doua lucruri despre Blasted. Primul: autorea textului s-a sinucis la 28 de ani. Al doilea lucru: textul este scris in 1995, iar razboiul la care se face referire este cel sarbo-bosniac. Aceste lucruri le-am aflat dupa spectacol si inca incerc sa-mi dau seama cum ar fi fost schimbata perspectiva mea daca le-as fi cunoscut dinainte. Fix din acest motiv am pus aceste 2 informatii in PS. Macar sa-mi judecati ARTICOLUL fara sa stiti in prealabil asta. Ori poate deja stiati.
2 thoughts on “Blasted – Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe – Sepsi Theatre Showcase 2024”